Olandezii lansează autoturismul cu panou solar
Un start-up din Olanda a inventat autoturismul electric dotat şi cu celule fotovoltaice. Compania şi-a propus să înfrunte gigantul Tesla. Preţul noului hibrid este de aproximativ 140.000 de euro.
Articol editat de Valentina Adam, 5 septembrie 2019, 07:10
Soarele – sursa de energie pe care mizează olandezii. Deja există piste de biciclete şi străzi dotate cu celule fotovoltaice. Cea mai nouă invenţie o reprezintă autoturismele acţionate parţial cu energie solară. Cu noua creaţie, o firmă tânără din Olanda şi-a propus să înfrunte gigantul Tesla. Şi precum idolul său american, firma olandeză, care nu suferă deloc de lipsa modestiei, îşi prezintă invenţia: maşina care salvează planeta.
Fondatorii firmei, care acum are peste 100 de angajaţi, au fost câţiva studenţi.
„Oamenii sunt foarte motivaţi. Ne-am propus să dezvoltăm o maşină electrică pentru uzul de zi cu zi şi accesibilă tuturor. Desigur, angajaţii noştri trebuie şi să-şi hrănească familiile. Toţi suntem nevoiţi s-o facem. Dar impactul acestui proiect reprezintă o motivaţie suplimentară pentru angajaţii noştri” – afirmă Martijn Lammers, co-fondator Lightyear.
Compania şi-a propus să lanseze un hibrid, acţionat mai mult cu energie solară şi, din când în când, cu energie electrică din priză. Autovehiculul ar urma să străbată ruta Amsterdam – Berlin fără alimentare suplimentară, cel puţin în zilele însorite.
Costul proiectului trece, în prezent, de 60 de milioane de euro. De unde vin banii? „Investiţiile vin, parţial, de la persoane particulare, parţial, de la statul olandez, de la Uniunea Europeană şi de la clienţii noştri, care au dat deja un avans pentru modelul Lightyear 1, pe care îl vom livra curând. Şi-au rezervat maşini fiindcă au vrut să fie printre primii care primesc acest model nou” – spune Matijn Lammers. Rezervarea costă aproape 120.000 de euro, iar preţul final al maşinii 140.000.
Maşina poate fi alimentată şi la priză, iar ziua de alimentare se ocupă celulele fotovoltaice. Chiar dacă bateria electrică se descarcă, şoferul nu rămâne în „pana prostului”. Noua invenţie nu-i deloc un chilipir, iar dezvoltatorul va trebui să demonstreze fiabilitatea. Nu se ştie nici dacă va salva planeta, dar cu siguranţă ea ar putea însemna sfârşitul multor pompe de benzină.
sursa Rador
fot dw.com