26 aprilie – Ziua internațională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl în expoziţie la Centrul German din Reşiţa
În primăvara anului 2015 preşedintele Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa, Erwin Josef Ţigla a avut ocazia să viziteze, în capitala Ucrainei, la Kiev, cu prilejul participării la un congres internațional, Muzeul Memorial al Cernobîlului.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 26 aprilie 2023, 20:00 / actualizat: 2 mai 2023, 13:51
Acesta a fost înființat la 26 aprilie 1992 și se adresează unui număr mare de vizitatori din Ucraina, dar mai ales din lumea largă, având ca tematică, așa cum spune însuși numele său, uriașa tragedie petrecută în urmă cu 37 de ani, când, la 26 aprilie 1986, avea loc accidentul nuclear de la al patrulea reactor din cadrul Centralei Atomoelectrice de la Cernobîl, cu urmări până în ziua de astăzi.
Locaţia este unul dintre cele mai vizitate muzee din Ucraina. Motto-ul reprezintă un citat din Cicero: „Est dolendi modus non est timendi – există o limită a suferinței, dar nu și o limită a fricii”. Vizitând acest loc unic în lume, am înțeles mult mai bine ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 37 de ani, despre injustețea ținerii sub controlul comunist de atunci a transferului de informații care, dacă circulau liber, poate mai salvau vieți…
Când am ieșit din muzeu, după două ore și mai bine de vizitat, am fost un alt om: mai aproape de suferințele semenilor noștri de atunci, mai înțelegător față de nevoia de a face tot posibilul ca o astfel de tragedie să nu se mai repete niciodată…
Și astăzi mă cutremură și mă sperie faptul că ne jucăm cu tehnologii care, dacă nu sunt întrutotul securizate, pot fi fatale pentru viața noastră, a tuturora, chiar a planetei noastre în general. De multe ori nu suntem destul de conștienți de urmările unor astfel de tehnologii, dacă ele nu sunt întrebuințate conform normelor sau cad în mâinile oamenilor fără discernământ. Și în perioada de astăzi, când conflictul armat din Ucraina sângerează, centralele nucleare din țara vecină sunt la un pas oricând de o nouă catastrofă nucleară, a subliniat Erwin Josef Tigla.
Cernobîlul a reprezentat pentru omenire o cotitură. Fie ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple aici, acolo, niciunde… Oare am învățat ceva din istorie?
La 8 decembrie 2016, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție care desemna 26 aprilie Ziua internațională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl. Astăzi ne amintim de acea zi de 26 aprilie 1986…
În acest context în perioada 26-29 aprilie, la sediul Centrului German „Alexander Tietz” din Reşiţa este deschisă o expoziţie de fotografie tematică, cu imagini din colecţia personală Erwin Josef Ţigla.
Sursa foto: redescoperaistoria.ro