Nu suntem singuri în Univers!
Astrofizicianul Stephen Hawking este mai convins ca niciodată căa nu suntem singuri în univers și susține că ar trebui să avem grijă cum le vom răspunde extratereștrilor când aceștia ne vor contacta. Omul de știință prezintă, pe scurt, eforturile pe care le-a făcut pentru a descoperi civilizații pe alte planete într-un documentar de 25 de minute lansat pe platforma CuriosityStream.
Numit „Locurile preferate ale lui Stephen Hawking”, mini-documentarul îl prezintă pe astrofizician cum laudă descoperirile din ultimii ani legate de planetele din afara sistemului nostru solar. El arată că unele sunt cuprinse de „flăcările iadului”, în timp ce altele sunt „otrăvite” de raze X mortale.
Articol editat de Radio Resita, 25 septembrie 2016, 09:33
Totuși, cercetătorii au dat și peste unele planete ce îndeplinesc majoritatea condițiilor pentru a putea fi locuite, iar Hawking dă ca exemplu Gliese 832c, care ar putea fi cel mai apropiat loc de Pământ unde e posibil să existe forme de viață.
„E o priveliște care-ți taie respirația, căci e vorba de o planetă de cinci ori mai masivă ca a noastră”, a precizat Hawking. Totusi, el aminteste ca oamenii de stiinta nu au cum sa-si dea seama daca planeta e locuibila sau nu. Cel putin momentan.
Astrofizicianul arată că e posibil ca atmosfera de pe Gliese 832c să fie plină de smog sau că Soarele din apropiere să îi împiedice capacitatea de rotație, astfel că doar jumătate de planetă pare a fi luminată de astru.
„Însă dacă aceste scenarii nu sunt adevărate și acolo există apă, e posibil să existe și viață”, subliniază Hawking.
În plus, el arată că Gliese 832c ar fi în raza telescoapelor ultra-performante folosite în proiectul său numit „Breakthrough Listen Initiative”, așa că e posibil ca la un moment dat să prindem un semnal de la extratereștrii de acolo. Bineințeles, asta dacă ei chiar există.
În aceste condiții, omul de știință avertizează că ar trebui să fim foarte atenți cum le răspundem.
„Să ne amintim că a întâlni o civilizație avansată ar putea fi la fel ca atunci când nativii americani au fost puși față în față cu Columb – iar asta nu a ieșit prea bine”, a susținut Hawking.
Totuși, el este de părere că cea mai mare descoperire științifică din istorie ar fi să descoperim că nu suntem singuri în univers.
Sursa: ziare.com
Foto: ageofautism