Nicolae Ifca: Câinele trebuie purtat în lesă la plimbările prin ariile protejate
Chiar dacă sezonul rece bate la uşă, ieşirile în aer liber alături de animalul de companie nu s-au încheiat.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 15 noiembrie 2024, 20:29
Mai mult decât atât, cei mai mulţi dintre turiştii care sunt însoţiţi de câini la plimbările prin păduri, le oferă de cele mai multe ori libertate de mişcare şi pierd controlul asupra acestora. În acest răstimp pot ataca vânatul mic sau pot speria alţi cetăţeni aflaţi în trecere prin zonă, provocând accidente nedorite.
Directorul Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Nicolae Ifca, atrage atenţia asupra setului minim de reguli pe care ar trebui să le respecte un drumeţ atunci când doreşte să se relaxeze în natură, fie singur, fie ca parte a unui grup sau însoţit de un animal de companie:
„Ar fi de preferat să fie în lesă, să nu umblăm cu el așa că, poate să se ia după animale și este o măsură ca animalul de companie pe raza parcului să fie purtat în lesă. Un set minim de reguli trebuie respectate. Acestea sunt și pe panourile informative de la intrarea în parc. Dintre ele amintesc: să nu polueze fonic, să nu arunce deșeuri în natură, câinii să fie ținuți în lesă pentru că nu vrem să speriem alți turiști de pe traseu şi să se întâmple accidente. Se pot întâlni două grupuri cu câini, care încep să se bată. Apoi, să nu lase mizerii şi să nu facă focul la voia întâmplării decât în locurile special amenajate unde o să întâlnească vetre, dar nu vetre din astea artizanale sau improvizate pentru că incendiile se produc şi în sezonul rece„.
Nicolae Ifca atrage atenţia turiştilor care aleg să îşi petreacă weekend-urile pe traseele montane, să se informeze înainte de plecarea la drum asupra condiţiilor meteorologice şi să se echipeze corespunzător.