[FOTO] Monştrii de la Fukushima. Flori şi fructe hidoase, rezultatul unor mutaţii genetice provocate de radiaţii
Sursa: adevarul.ro
Articol editat de Mirabela Afronie, 27 mai 2016, 10:49 / actualizat: 27 mai 2016, 12:01
Fenomenul a produs distrugeri reactoarelor centralei nucleare, generând contaminarea radioactivă a solului. Un cercetător român ne explică până unde pot ajunge mutaţiile provocate de radiaţii. Potrivit cercetătorilor japonezi, plantele au suferit mutaţii în urma avariei centralei atomice de la Fukusima, după un val seismic. Combustibilul radioactiv a contaminat o zonă mare de teren, fapt ce a dus la anomalii genetice. Aspectul plantelor este alterat şi la fel este si conţinutul lor, care nu este comestibil. Multe dintre fotografii au fost realizate în oraşul Nasushiobara, aflat la 110 kilometri distanţă de centrala atomo-electrică, potrivit sciencealert.com. Imaginile surprind flori deformate, cu corolele lipite unele de altele. În alte fotografii apar roşii „explodate”, caise dublate, portocale lipite câte patru pe o tulpină ori varză care a atins dimensiuni nenaturale. Căpşuni cu frunze, ştiuleţi de porumb dublaţi sau vinete în ciorchine sunt printre ”mutanţii” fotografiaţi de japonezii care locuiesc în apropierea centralei de la Fukushima.
Pe 11 martie 2011, Japonia a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea de 9 pe Richter, urmat de un tsunami şi un accident nuclear în urma cărora peste 18.000 de persoane şi-au pierdut viaţa. Potrivit horticultorului Costel Vânătoru, cercetător în cadrul Staţiunii Legumicole Experimentale Buzău, anomaliile înregistrate la nivelul vegetaţiei de la Fukushima sunt rezultatul unor radiaţii foarte puternice. Arsurile de acest gen pot induce mutaţii genetice care sunt capabile să transforme radical o plantă.
”Pot să apară fructe deformate, plantele să capete culori anormale, talia lor poate să sufere mult, adică să devină foarte mari sau pitice. Mai poate apărea fenomenul de sterilizare. În general, poluarea afectează foarte mult viaţa plantei”, este de părere Costel Vânătoru’’
Mutaţii pot fi provocate de mai mulţi factori, cum ar fi poluarea chimică, existenţa unor câmpuri electromagnetice foarte puternice, arsurile solare, însă radiaţiile sunt cele mai nocive. ”Apar mutaţii genetice şi spontan, atunci când o creaţie nu a fost bine stabilizată genetic. Atunci, sigur, apar mutaţiile genetice sau fenomenul de segregare în cazul unor hibridări realizate între plante. De multe ori, sub aspectul ştiinţific, mutaţiile au fost provocate pentru obţinerea de noi creaţii biologice. Pot fi periculoase însă într-un mod necontrolat, aşa cum s-a întâmplat acolo, unde accidentul nuclear a fost dezastruos şi practic a acţionat dur asupra genomului”, spune cercetătorul buzoian.
Cercetătorul buzoian spune că porumbul dublu, căpşuna cu frunzuliţe sau ciorchinii de vinete sunt dovada că plantele se chinuie să supravieţuiască mediului agresiv. ”Pot să apară adevărate dezastre ecologice după astfel de accidente. Plantele încearcă să se refacă. Poate anumite specii vor reuşi însă altele pot să devină monstruoase, agresive, să se comporte ca un stăpân cu celelalte plante şi să le anihileze pe altele. Cantitatea de noxe, de radiaţii, este foarte mare în mediu şi a făcut ca într-un timp record plantele să se transforme în anomalii şi sigur să încerce să îşi păstreze existenţa. Practic, din dorinţa de a se salva, încearcă să facă ceva, să îşi ia măsuri de conservare. De aceea apar acele frunze, seminţe încolţite în fruct. Planta a fost agresată într-un mod barbar şi necontrolat, haotic”, explică specialistul Staţiunii Experimentale.
Viteza de transformare a genomului depinde de duritatea factorului mutagen, spune Vânătoru, iar la Fukushima este vorba despre cel mai agresiv dintre aceşti factori. Se poate vorbi despre ”un dezastru ecologic şi genetic”. ”Sunt anomalii genetice, monstruoase, aşa cum la om apar malformaţii care te sperie efectiv. Aşa şi plantele suferă din cauza acestor radiaţii. Plantele sunt un indicator pentru poluare. Avem repere în lumea plantelor medicinale. De exemplu, unde apare muşchiul, lichenii de pădure, ştim că acolo este o zonă nepoluată, curată şi o zonă bună de recoltat plante medicinale. Muşchiul acela este foarte sensibil la poluare şi nu îşi face apariţia pe terenurile ultrapoluate. Toate plantele sunt sensibile la factorii externi”, susţine horticultorul buzoian. Potrivit acestuia, şi în România sunt locuri unde vegetaţia suferă din cauza intervenţiei brutale a omului, ”fie că vorbim despre uzine, fabrici care eliberează noxe”, centrale electrice ori relee de mare putere.
Sursa: adevarul.ro