Miercurea Cenuşii – pragul spre perioada Postului Sfintelor Paşti a credincioşilor de rit apusean
Bisericile romano-catolică, evanghelică-luterană şi reformată marchează miercuri, 14 februarie prin solemnitatea Miercurii Cenuşii, începutul Postului Mare, al timpului de pregătire pentru Învierea Domnului şi Sfintele Paşti.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 13 februarie 2024, 18:30
Miercurea Cenuşii reprezintă pentru credincioşii acestor culte, zi de post sever şi abstinenţă, un timp special de reculegere şi împăcare, meditaţie şi pocăinţă, a declarat pentru Radio Reşiţa Msgr. Johann Dirschl – vicar general al Episcopiei romano-catolice de Timişoara.
În această zi în bisericile romano-catolice se celebrează un ritual special de binecuvântare a cenuşii, care este presărată pe fruntea credincioşilor, ca semn al pocăinţei şi întoarcerii de la păcat.
La Reșița, în cadrul Bisericii parohiale „Maria Zăpezii” începând cu ora 17.00, va fi celebrată o Sfântă Liturghie, în cadrul căreia va fi sfințită cenușa de către preotul paroh Veniamin Pălie, după care acesta o va presăra pe fruntea credincioșilor prezenți. Celebrarea se va desfășura în cele trei limbi de expresie din Banat: română, germană şi maghiară.
De-asemenea şi în Biserica parohială „Preasfânta Treime” din Reșița, cartierul Govândari, în Miercurea Cenușii părintele paroh Macedon Hiticaş va celebra o Sfântă Liturghie.
Sursa foto: calendar center