La Buzău s-au inventat ardeii atât de iuţi încât, dacă îi tai, strănută toată lumea
Articol editat de Gerhard Chwoika, 19 septembrie 2014, 18:57
Ardei de 200 de ori mai iuţi decât cei obişnuiţi au fost obţinuţi, după aproape 20 de ani de studiu, de cercetătorii buzoieni, care spun că aceştia sunt atât de iuţi încât gazul emanat la tăierea unuia ar provoca un strănut în masă, lăcrimare excesivă sau chiar arsură. Şeful Laboratorului de Genetică şi Ameliorare de la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Legumicolă Buzău, Costel Vânătoru, spune că studiul la acest soi de ardei a început în anul 1996, precizând că un ardei obişnuit are o concentraţie de capsaicină de maximum 1.000 de unităţi Scoville, iar cel obţinut la Buzău măsoară până la 2 milioane de unităţi. Conform sursei citate, capsaicină obţinută de la aceşti ardei poate fi folosită cu succes în domeniul medical.