Într-o ţară europeană, un vis al elevilor a devenit realitate, şcoală fără note şi fără orar
Articol editat de Mirabela Afronie, 3 iulie 2016, 11:09
Elevii îşi aleg siguri materiile pe care vor să le studieze şi se motivează singuri. Nu există note până când elevii nu împlinesc 15 ani, nu există un orar pe care trebuie să-l urmeze şi nu există cursuri de tip predare. Elevii decid când vor să susţină un examen, relatează The Guardian.
Subiectele standard din programa şcolii sunt matematică, germana, engleză şi studiile sociale, fiind suplimentata cu alte cursuri mai abstracte, precum „responsabilitate” şi „provocare”. La „provocare”, elevii cu vârste între 12 şi 14 ani primesc 150 de euro şi sunt trimişi într-o aventură pe care trebuie să o planifice pe cont propriu în întregime. Unii merg cu caiacul, alţii lucrează la o fermă sau pleacă în drumeţii.
În spatele acestui tip de şcoală sta filozofia că cea mai importantă aptitudine pe care şcoala o poate dezvolta într-un elev este abilitatea de a se motiva singur. Directoarea şcolii arată că:”Nimic nu îi motivează pe elevi mai mult decât să descopere de la sine înţelesul din spatele unui subiect”. Instituţia lui Margret Rasfeld (directoarea) încearcă să dezvolte auto-determinarea elevilor într-un sistem relativ strict de reguli.
Există şi o pedeapsă cunoscută drept „silenţium” pentru elevii care pierd timpul în timpul orelor. Ei trebuie să vină la şcoală sâmbătă dimineaţă pentru a recupera.
Sursa: hotnews.ro
Foto: ARHIVA