În noaptea de 30 spre 31 octombrie trecem, oficial, la ora de iarnă 2021
În noaptea de 30 spre 31 octombrie trecem, oficial, la ora de iarnă 2021. Ora 04:00 va deveni ora 03:00, ceea ce înseamnă că vom dormi cu o oră în plus. Astfel, ziua de 31 octombrie va fi cea mai lungă din an.
Articol editat de Valentina Adam, 30 octombrie 2021, 09:45 / actualizat: 1 noiembrie 2021, 5:43
În acest an, trecerea la ora de iarnă se face în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie, adică în noaptea de 30 spre 31 octombrie. Ceasurile se dau cu o oră în urmă și trecem la ora de iarnă.
Schimbarea orei se face de două ori pe an, în lunile martie și octombrie. În luna martie, atunci când se trece la ora de vară, ceasul se dă cu o oră înainte, iar în luna octombrie această oră reapare, ceasul fiind dat cu o oră în urmă.
DTS (Daylight Saving Time) sau ora de vară a apărut din necesitatea omenirii de a se bucura mai mult de lumina și căldura pe care le dădeau soarele vara. Dând ceasul cu o oră înainte în martie, ne putem bucura de mai multă lumină pentru a realiza toate activitățile de dimineață până seară, iar în luna noiembrie revenim la timpul standard.
România a început să folosească ora de iarnă în 1931. Până în 1998, trecerea la ora de iarnă se făcea în ultimul weekend din septembrie. Termenul a fost atunci modificat, de aceea acum trecerea la ora de iarnă se face în octombrie. Scopul declarat este ca românii să beneficieze de cât mai multă lumină naturală.
Acest an ar fi trebuit, în teorie, să fie ultimul în care ţările europene trec la ora de iarnă, însă, după toate discuţiile la nivel european, planul de renunţare la schimbarea orei nu a fost adoptat. Totul s-a întâmplat după ce Comisia Europeană a anunţat că fiecare ţară are opţiunea de a renunţa la schimbarea orei.
În prezent, 70 de ţări din Europa şi America dau ceasurile cu o oră înapoi în ultimul weekend din octombrie. Există însă şi ţări care au renunţat la această metodă, pentru a nu-i mai „stresa” pe cetăţeni. Rusia şi Ucraina nu mai aplică regula încă din 2011, iar Georgia şi alte state din Asia Centrală au renunţat încă din anii 2000 la schimbarea orei.
Ce efecte are schimbarea orei pentru sănătatea noastră
Efectul schimbării de oră în ultimul weekend al lunii octombrie nu durează, spun specialiştii, care avertizează că bucuria unui somn prelungit dispare în câteva zile.
„Bucuraţi-vă de o oră în plus de somn cât puteţi”, spun specialiştii de la Glasgow University, Marea Britanie, care avertizează că efectul schimbării de oră dispare în câteva zile.
Afirmaţia acestora vine în urma unui studiu la care au participat peste 3.000 de adulţi din Marea Britanie şi care a demonstrat că, odată cu schimbarea orei, în ultimul weekend al lunii octombrie, calitatea somnului dispare.
Cei mai mulţi dintre participanţii la studiu au declarat că se simt chiar mai energici şi mai fericiţi decât înaintea trecerii la ora oficială de iarnă. Însă beneficiile lenevirii din ultima duminică a lunii octombrie dispar rapid. Mulţi dintre cei care s-au declarat inițial mulţumiţi de situaţie au afirmat că se simt mai rău decât atunci când dormeau mai puţin.