În Antarctica s-au înregistrat cele mai mari temperaturi din istoria meteorologiei
Joi s-a înregistrat în Antarctica temperatura cea mai ridicată de când se fac astfel de înregistrări, la un centru de cercetare meteorologică din Argentina: 18,3 grade Celsius. Această temperatură este mai mare cu aproape un grad faţă de ultimul astfel de record de temperatură înregistrat în 2015, la acelaşi centru. Atunci au fost 17,5 grade Celsius, potrivit digi24.ro.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 7 februarie 2020, 15:04
Zona peninsulară a Antarcticii este regiunea de pe Pământ care se încălzeşte cu cea mai mare viteză. Creşterea de temperatură este de aproximativ 3 grade în ultimii 50 de ani. Aproape toţii gheţarii din zonă au început să se topească. Valoarea de 18,3 grade Celsius a fost înregistrată la Esperanza, în cel mai nordic punctul al zonei peninsulare, o zonă care conectează Argentina cu Antarctica. Anunţul a fost făcut de agenţia meteorologică a Argentinei. Valoarea înregistrată, spun meteorologii, este cea mai mare de când se fac astfel de măsurători, din 1961.
Nerilie Abram, profesoară şi cercetătoare la Universitatea Naţională Australiană, spune că „orice creştere, oricât de mică, a temperaturii de la pol duce la o accelerare a topirii gheţarilor. Consecinţa este că gheaţa începe să colapseze“.
Dr. Steve Rintoul, oceanograf şi expert în regiunea Antarctica, arată că schimbările climatice se petrec cu o rapiditate mare. Pe parcurs ce planeta se încălzeşte din ce în ce mai tare, ne vom confrunta cu din ce în ce mai multe recorduri de temperaturi mari, în timp ce cele de temperaturi mici se vor diminua.
Cea mai scăzută temperatură în Antarctica a fost înregistrată la staţia rusească Vostok, în iulie 1983, de -89,2 grade Celsius.
Sursa: gds.ro