Hramuri mănăstirești în Episcopia Caransebeșului
Fiecare praznic reprezintă o invitație la rugăciune și bucurie duhovnicească în tinda Bisericii lui Hristos, reprezentând și un prilej de pelerinaj și comuniune. Cu aceste gânduri, Episcopia Caransebeșului vă invită sâmbătă, 29 iunie, la sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, și duminică, 30 iunie, în Duminica tuturor Sfinților și Soborul Sfinților Apostoli, la hramul Schitului „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Bogâltin, respectiv hramul Mănăstirii Piatra Scrisă și a Schitului Stăncilova
Articol editat de Gerhard Chwoika, 28 iunie 2024, 12:02 / actualizat: 28 iunie 2024, 20:58
Schitul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Bogâltin îmbracă veșmânt de sărbătoare sâmbătă, 29 iunie, prilej cu care Sfânta Liturghie va fi oficiată, începând cu ora 9,30, de către părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, alături de un sobor de preoți și diaconi. Înainte de Liturghie, se va sfinți apa și se va citi Acatistul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Piatra de temelie a lăcașului de cult s-a pus în anul 1949, construcţia schitului fiind dirijată şi executată de ctitorul Ioan Rădulescu cu sprijinul credincioşilor din Bogâltin, Cornereva şi de pe Valea Almăjului, semn că, încă de atunci, oamenii locului au simțit nevoia de a întregi farmecul naturii cu frumusețea rugăciunii, la care sunt invitați toți cei care doresc să își aducă recunoștința lui Dumnezeu și sfinților Săi. Bucuria la Schitul de la Bogâltin va începe încă din ajun, când, la ora 18, se va oficia Slujba Privegherii (Vecernia cu Litie și Utrenia).
În Duminica Tuturor Sfinților, credincioșii sunt invitați la comuniunea în Cuvânt și în Potir la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească, oficiată de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, începând cu ora 9.00, la Mănăstirea Piatra Scrisă, acolo unde icoana Sfintei Treimi pictată pe stâncă întâmpină pelerinii cu un îndemn la sfințire, rugăciune nesfârșită și bucurie.
În contextul declarării anului 2024 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Anul omagial al îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, pelerinii care vor veni la hramul așezământului monahal vor avea posibilitatea să se închine la moaștele a 2 sfinți taumaturgi, moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina aduse de la Schitul Feneș și moaștele Sfântului Marelui Mucenic Pantelimon de la Schitul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” Caransebeș – Metoc episcopal .
Tot duminică, 30 iunie, la Soborul Sfinților Apostoli, din încredințarea și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, la hramul Schitului Stăncilova, Sfânta Liturghie va fi oficiată, începând cu ora 9.30 de părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al Episcopiei Caransebeșului.
Pentru Radio Reşiţa, vicarul eparhial – arhimandrit Constantin Timiş:
Așadar, în acest weekend, Banatul Montan devine un loc de pelerinaj, un loc de întâlnire cu Dumnezeu în sfintele slujbe, deci un prilej de sfințire, de trăire cu sens a vieții, căci, așa cum spune Sfântul Apostol Petru, „o singură zi înaintea Domnului este ca o mie de ani și o mie de ani ca o singură zi”, ceea ce înseamnă că timpul vieții pe Pământ nu trebuie să fie altceva decât o pregătire continuă pentru veșnicia în Împărăția cerească. Cum ne putem pregăti mai bine dacă nu în sânul Bisericii lui Hristos și în prezența sfinților.
Vă așteptăm alături de noi!
Sursa: Episcopia Caransebesului