Ascultă Radio România Reșița Live

Freddie Mercury, legenda fără vârstă, 78 de ani de la naştere!

Nu mi-l pot imagina încorsetat într-o vârstă, nu mi-l pot imagina la 78 de ani, cât ar fi împlinit astăzi, sau în această perioadă , fiindcă Freddie Mercury este artistul fără vârstă…

Freddie Mercury, legenda fără vârstă, 78 de ani de la naştere!
Foto: A file picture taken on September 18, 1984 showing Rock star Freddie Mercury, lead singer of the rock group "Queen", during a concert at the Palais Omnisports de Paris Bercy (POPB). (Photo by JEAN-CLAUDE COUTAUSSE / AFP)

Articol editat de Anca Bălălău, 4 septembrie 2024, 17:31

Freddie Mercury (Farrokh Bulsara) nu s-a născut la 5 septembrie. Data exactă de naștere a lui Freddie nu se știe exact. Locul unde artistul s-a născut (Insula Pemba din arhipelagul Zanzibar) pe acea vreme nu deținea o evidență precisă a nașterilor. Se presupune doar că Farrokh Bulsara s-a nascut la data de 5, 14 sau 19 septembrie 1946. Până la urma Freddie a început să-și aniverseze ziua de naștere la 5 septembrie, dar până și el a recunoscut că data exactă nu îi este cunoscută nici lui. Nașterea a fost trecută până la urma în registrul orașului Stone Town, de aici informatia falsă că artistul s-ar fi născut în Stone Town, dar în realitate artistul s-a născut în satul Pemba, pe insula cu același nume. Cei care i-au citit biografia artistului știu detaliile acestea, dar lăsându-le deoparte, aceste detalii par absolut neimportante fiindcă Freddie Mercury a fost și este cel mai bun vocalist din lume.

Numele său la naştere a fost Farrokh Bulsara şi a văzut lumina zilei pe insula africană Zanzibar, la acea vreme colonie britanică, acum parte a Tanzaniei. Părinții săi, Bomi Bulsara și Jer Bulsara erau perși din India care practicau religia antică zoroastriana. Mercury avea o soră mai mică, pe nume Kashmira.

De la vârsta de 7 ani merge la Boys School Școala de băieți Saint Peter, din Panchgani lângă Bombay, India, unde se dovedeşte a fi un elev strălucit care a excelat la sport și a învățat să cânte la pian. La școală a format o formație, denumită The Hectics, unde el cânta la pian. Tot la St. Peter’s a început să-și spună „Freddie”. Mercury a rămas în India în copilărie, locuind cu bunica și mătușa lui. Și-a completat educația în India la St. Mary’s (ISC) High School în Mazagon.

La vârsta de 17 ani, Mercury și familia sa au fost forțați să plece în Anglia ca rezultat a Revoluției din Zanzibar. Familia s-a mutat într-o casă mică la periferia orașului Feltham în afara Londrei. Mercury s-a înscris la Isleworth Polytechnic în Vestul Londrei unde a studiat arta. În cele din urmă, a obținut o diplomă în artă și design grafic la Ealing Art College, folosind ulterior aceste abilități pentru a construi emblema trupei Queen. Mercury a rămas cetățean britanic până la sfârșitul vieții.

Pe vremea când era copil, Mercury asculta multă muzică indiană, și una din primele lui influențe a fost Lata Mangeshkar, pe care a avut oportunitatea de a o vedea live în India.Conform revistei Record Collector, după mutarea în Anglia, Mercury a devenit fan al lui Jimi Hendrix, John Lennon și The Beatles.
În luna aprilie 1970, Mercury s-a alăturat chitaristului Brian May și bateristului Roger Taylor, care fuseseră în formația Smile. În ciuda protestelor colegilor săi, Mercury a ales numele „Queen” pentru noua formație.
Tot în această vreme și-a schimbat și numele de familie din Bulsara în Mercury. Este considerat ca fiind unul din cei mai buni căntăreți din toate timpurile.Freddie Mercury avea o voce deosebită și distinctivă, incluzând un ambitus de 4 octave.Deși vorbea pe tonalități de bariton, el cânta majoritatea melodiilor ca tenor.

Chiar dacă formația Queen nu a fost foarte apreciată de criticii de muzică rock, ca dovadă clară, deși indirectă, fiind nominalizarea sa foarte târzie în Rock and Roll Hall of Fame, abia în anul 2001, aceasta a fost și continuă să fie extrem de iubită și apreciată în întreaga lume. „Marca” Queen a reușit să vândă până în prezent aproape o jumătate de miliard de albume.
Deși și-a cultivat o personalitate de scenă extravagantă, Mercury era timid și retras, mai ales în preajma persoanelor pe care nu le cunoştea bine.El a dat foarte puţine interviuri. Afirma despre el însuși: „când cânt, sunt extrovertit, dar pe dinăuntru sunt cu totul alt om.Cred că melodiile mele sunt superioare versurilor mele”.
Singura sa prietenă adevărată şi cea pe care a considerat-o întreaga sa viaţă “soţia legitimă” a fost Mary Austin.

Ei i-a dedicat cântecul “Love of My Life” şi i-a lăsat moştenire casa sa din Anglia, după moarte. Despre ea, Mercury spunea într-un interviu din anul 1985: “Toţi iubiţii mei m-au întrebat de ce Mary este imposibil de înlocuit. Singurul prieten pe care îl am este Mary şi nu am nevoie de altcineva. Pentru mine, ea era soţia mea în sensul acceptat de societate. Pentru mine, era o căsnicie. Credeam unul în celălalt şi asta era suficient”. Mercury îşi iubea la nebunie pisicile, atât de mult încât atunci când era în turnee le suna acasă ca să vorbească cu ele. Mary Austin era cea care le ridica la receptor ca să îl audă pe cântăreţ vorbind.

Final de poveste

„Întotdeauna am ştiut că sunt un star şi acum restul lumii pare să fie de acord cu mine”
Cu câteva zile înainte de a muri, 24 noiembrie 1991, Freddie a emis un comunicat în care admitea că are SIDA.

„În urma relatărilor din presă din ultimele două săptămâni, doresc să confirm că am fost testat seropozitiv și că am SIDA. Am simțit că este corect să țin această informație doar pentru mine până acum pentru a proteja intimitatea celor din jurul meu. Acum a venit timpul pentru ca prietenii și fanii mei din toată lumea să afle adevărul și sper că toată lumea se va alătura doctorilor mei în lupta acestei boli teribile. Intimitatea a fost mereu specială pentru mine și sunt cunoscut pentru lipsa de interviuri. Vă rog să înțelegeți că această politică va continua.”

Ultimele zile şi le-a petrecut împreună cu Jim Hutton, în casa sa de la Kensington. A murit a doua zi, 1991, la numai 45 de ani, din cauza sindromului de imuno-deficiență. În momentul în care boala se agravase, încă nu se descoperise tratamentul care le permite pacienților să le fie prelungită viața. A apărut la câteva luni după moartea cântărețului. Brian May regretă enorm această neșansă a prietenului său pentru că dacă ar fi urmat acel tratament, „el ar mai fi fost și azi printre noi, sunt sigur”. Corpul artistului a fost incinerat, iar dorința lui a fost ca numai Mary Austin să știe locul unde va fi depusă cenușa. Mercury și-a împărțit averea între familia sa și Mary Austin.

Omagiu

În primăvara anului 1992, membrii formației Queen au fondat The Mercury Phoenix Trust și au organizat Concertul tribut Freddie Mercury pentru prevenirea SIDA.Concertul a avut loc pe Wembley Stadium în fața a 72.000 de oameni și a fost susținut de nume mari din lumea muzicii, precum: Robert Plant, Extreme, Elton John, Metallica, David Bowie, Annie Lennox, Tony Iommi, Guns N’ Roses, Elizabeth Taylor, George Michael, Def Leppard și Liza Minnelli.
Concertul a fost transmis în 76 de țări și a înregistrat o audiență de peste 1 miliard de telespectatori.
În anul 1999 pe timbrele regale ale Regatului Unit a apărut în onoarea lui Mercury timbrul Millennium Stamp, timbru pe care apărea Mercury. La acea vreme, membrii familiei regale erau singurele persoane care apăreau pe timbrele din Regatul Unit, deși acest lucru s-a schimbat de atunci.
Are o statuie de 3 metri in Montreaux, Canada, unde se strang anul fani pentru a-l omagia pe artist.
Viața lui Freddie Mercury se îmbină cu destinul trupei Queen, alături de care a petrecut cele mai frumoase momente din viața sa.

Un destin într–un film

În anul 2018, memoriei regretatului artist i s–a dedicat filmul Bohemian Rhapsody ce este o celebrare a legendarei trupe Queen, a muzicii lor, dar și a liderului extraordinar al formației, Freddie Mercury, care a sfidat stereotipurile și a distrus convențiile, devenind unul dintre cei mai iubiți artiști de pe planetă. Filmul urmărește ascensiunea meteorică a trupei prin melodiile lor iconice și sunetul revoluționar, apropierea de colaps a formației pe măsură ce stilul de viață al lui Mercury scapă de sub control, dar și reuniunea lor triumfătoare în ajunul concertului „Live Aid”, unde Mercury, care se confruntă cu o boală amenințătoare, conduce trupa într-una dintre cele mai puternice performanțe din istoria muzicii rock. Rolurile principale sunt interpretate de actorul american Rami Malek, ca Freddie Mercury, cu suportul unei distribuții mixte de actori britanici și americani.

Bohemian Rhapsody a primit numeroase cuvinte de laudă și premii, incluzând patru premii la Gala premiilor Oscar din 2019, premiul pentru Cel mai bun actor (Rami Malek), Cel mai bun montaj vizual, Cel mai bun montaj sonor și Cel mai bun mixaj sonor, fiind de asemenea nominalizat pentru Cel mai bun film.
Filmul a cucerit și alte premii, așa cum sunt premiul pentru Cel mai bun film dramatic la ediția a a 76-a a Premiilor Golden Globe, fiind nominalizat și ca Cel mai bun film al Producers Guild of America și Premiul BAFTA pentru cel mai bun film britanic, în timp ce Malek a câștigat premiul pentru Cel mai bun actor al premiilor Golden Globe, Screen Actors Guild și premiul BAFTA pentru cel mai bun actor.

Bohemian Rhapsody a devenit foarte repede un film de mare succes comercial, încasând peste 905 de milioane de dolari americani, comparativ cu un buget de circa 52 de milioane, devenind astfel cel de-al șaselea cel mai de succes film al anului 2018, în termen de încasări. În același timp, realizarea britanico-americană a bătut toate recordurile filmelor biografice, devenind și cel mai vizionat film din genul dramatic din televiziune și cinema.

„Când cânt, sunt extrovertit, dar pe dinăuntru sunt cu totul alt om”
Artistul care a lăsat moștenire hituri precum “We Are the Champions”, “Don’t Stop Me Now” sau “I Want To Break Free” este considerat unul dintre cei mai buni vocaliști din toate timpurile, dar și un entertainer înnăscut.

Sursa wikipedia

Etichete:
Formația Linkin Park s-a reunit la 7 ani de la moartea lui Chester Bennington, cu o nouă solistă
Fapt divers vineri, 6 septembrie 2024, 16:15

Formația Linkin Park s-a reunit la 7 ani de la moartea lui Chester Bennington, cu o nouă solistă

Formația americană rock Linkin Park s-a reunit joi seară într-un concert-surpriză care a avut loc la Los Angeles, la 7 ani de la moartea...

Formația Linkin Park s-a reunit la 7 ani de la moartea lui Chester Bennington, cu o nouă solistă
Emisiune numismatică cu tema 130 de ani de la nașterea lui Camil Petrescu
Fapt divers vineri, 6 septembrie 2024, 15:39

Emisiune numismatică cu tema 130 de ani de la nașterea lui Camil Petrescu

Începând cu data de 9 septembrie 2024,Banca Națională a României lanseazăîn circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 130 de ani de la...

Emisiune numismatică cu tema 130 de ani de la nașterea lui Camil Petrescu
Biletele la concertele trupei Oasis s-au epuizat în 10 ore. Problemele tehnice i-au frustrat pe fanii formaţiei
Fapt divers duminică, 1 septembrie 2024, 14:22

Biletele la concertele trupei Oasis s-au epuizat în 10 ore. Problemele tehnice i-au frustrat pe fanii formaţiei

Biletele la concertele care vor marca reunirea trupei Oasis s-au vândut integral până sâmbătă seară, însă fanii dornici să vadă această...

Biletele la concertele trupei Oasis s-au epuizat în 10 ore. Problemele tehnice i-au frustrat pe fanii formaţiei
Ce a dezvăluit un test german despre hainele comercializate de compania Shein
Fapt divers duminică, 1 septembrie 2024, 09:00

Ce a dezvăluit un test german despre hainele comercializate de compania Shein

Câteva clicuri, o mână de euro cheltuiți și din cealaltă parte a lumii ajung direct la noi acasă acasă pungi de plastic pline cu haine,...

Ce a dezvăluit un test german despre hainele comercializate de compania Shein
Fapt divers duminică, 1 septembrie 2024, 00:05

1 septembrie – Începutul noului an bisericesc

Spre deosebire de anul civil, care începe la 1 ianuarie, anul bisericesc începe la 1 septembrie, pentru că, după tradiția moștenită din Legea...

1 septembrie – Începutul noului an bisericesc
Fapt divers joi, 29 august 2024, 11:32

Căsuțe din ceramică la Centrul de Tineret Mansarda Reșița

Joi, 29 august, de la ora 17, Centrul de Tineret Mansarda Reșița va găzdui Atelierul căsuțe din ceramică facilitat de Maria Moza. La...

Căsuțe din ceramică la Centrul de Tineret Mansarda Reșița
Fapt divers joi, 29 august 2024, 00:39

Astăzi se sărbătoreşte Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – „Înaintemergătorul” Domnului – ultimul praznic al anului bisericesc

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătorită de către Biserica Ortodoxă şi Greco-Catolică în fiecare an la data de 29...

Astăzi se sărbătoreşte Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – „Înaintemergătorul” Domnului – ultimul praznic al anului bisericesc
Fapt divers sâmbătă, 24 august 2024, 20:44

Alain Delon, înmormântat în intimitate la moşia sa din Douchy, după o viaţă în lumina reflectoarelor

După o viaţă în lumina reflectoarelor, familia şi prietenii apropiaţi ai lui Alain Delon i-au adus sâmbătă un ultim omagiu, în cadrul unei...

Alain Delon, înmormântat în intimitate la moşia sa din Douchy, după o viaţă în lumina reflectoarelor