[FOTO] Premiera spectacolului „Noapte bună, mamă!“, duminică, la Teatrul de Vest!
Teatrul de Vest din Reşiţa invită spectatorii la nouă premieră, duminică 3 februarie, ora 19, de data aceasta o dramă scrisă de dramaturgul american Marsha Norman care a primit în anul 1983 Premiul Pulitzer pentru această piesă „‘night, Mother“- „Noapte bună, mamă!“.
Articol editat de Radio Resita, 2 februarie 2019, 19:55 / actualizat: 4 februarie 2019, 8:55
Spectacolul se anunţă a fi o provocare de o profundă emoţie pentru cele două protagoniste, Camelia Ghinea şi Andrada Samoilă, coordonate de regizorul Mihaela Lichiardopol a cărui experienţă scenică în lumea teatrală timişoreană îi dă autoritatea de-a ne bucura de un spectacol complex.
Epicentrul spectacolului este colapsul existenţial al reaţiei dintre mamă şi fiică, ce duce la lupta celor două personaje, fiecare canalizat pe culoarul său, practic, lupta dintre viaţă şi moarte pe linia fină a unui destin până la urmă comun.
„Noapte bună, mamă!“ este un spectacol al cărui subiect este, a fost şi va fi de actualitate, ce oferă posibilitatea fiecărui spectator să mediteze asupra propriei sale vieţi.
Scenografia aparţine Eszter Tünde Torbán, iar traducerea lui Frank Ildikó Eszter.
Managerul Teatrului de Vest Florin Gabriel Ionescu împreună cu regizorul Mihaela Lichiardopol au mărturisit astăzi într-o conferinţă de presă că speră ca reşiţenii să accepte într-un număr cât mai mare invitaţia de a viziona acest spectacol „Noapte bună, mamă!“ şi totodată de a susţine cele două actriţe care au în CV-ul lor multe roluri complexe realizate cu succes!
În ţara noastră textul a fost jucat pentru prima dată în anul 1988 de Olga Tudorache şi Liana Ceterchi la Teatrul Foarte Mic,regia Liana Ceterchi, apoi de Florina Cercel şi Cerasela Iosifescu, regia Mircea Cornişteanu, în anul 2015.
Textul a fost şi ecranizat, de regizorul Tom Moore, în 1986, cu actriţele Sissy Spacek şi Anne Bancroft, în rolurile fiicei şi, respectiv al mamei.
Relaţia complexă dintre mamă şi fiică a inspirat-o şi pe poeta americană Sylvia Plath (1932-1963), care a admis că poemul „Tati“, scris în 1962, este despre o femeie al cărei complex Electra a rămas nerezolvat.
Dramaturgul american Marsha Norman s-a născut pe 21 septembrie 1947 și actualmente predă la Juilliard School în New-York, fiind și vicepreședintele Dramatists Guild of America.
Radio România Reşiţa este partenerul media al Teatrului de Vest!
Anca Bica Bălălău