[FOTO] „După repetiţie”, cea de-a treia premieră a anului 2019, la Teatrul de Vest din Reşiţa!
Teatrul de Vest a organizat astăzi o conferinţă de presă la care alături de managerul Florin Ionescu au participat regizorul Ioan Cărmăzan, Alina Ilea, Elisa Pîrvan ,Florin Ruicu şi scenograful Inocenţiu Ieremia, cei care semnează noua premieră, „După repetiţie”, de Ingmar Bergman.
Articol editat de Radio Resita, 26 februarie 2019, 21:06 / actualizat: 28 februarie 2019, 6:48
Într-o atmosferă amicală, cei trei protagonişti alături de tânărul Inocenţiu Ieremia, care semnează Scenografia & Costumele şi Light Design-ul spectacolului au invitat publicul joi 28 februarie, ora 19 să vină în sala de spectacole a Palatului Cultural pentru a viziona un spectacol oglindă pentru fiecare dintre ei, pentru că „teatrul şi locul lui pe scenă – este viaţă, iar orice altceva este iluzie”.
De menţionat că în acest spectacol au loc şi două debuturi, Elisa Pîrvan proaspătă viitoare absolventă a Facultăţii de Teatru din cadrul U.N.A.T.C. şI Inocenţiu Ieremia student al al aceleiaşi universităţi cu specializarea scenografie.Cei doi tineri artişti au apreciat şansa debutului la teatrul reşiţean şi totodată dorinţa de-a îşi dovedi pasiunea şi talentul artistic.
Despre Alina Ilea şi Florin Ruicu, ambii foşti studenţi ai eminentului profesor Emil Reus, putem spune că au deja notorietate în rândul iubitorilor de teatru.
Regizorul de film, Ioan Cărmăzan se află la cea de+a treia regie de teatru şi este una dintre personalităţile culturale ale Bocşei şi ale Banatului de Munte, venit, după cum mărturiseşte să sprijine ascensiunea acestei instituţii de cultură în elita teatrelor din România, afirmând că a reuşit să facă o echipă la teatrul reşiţean.
Ernst Ingmar Bergman s-a născut pe 14 iulie 1918, Uppsala, Suedia şi a plecat pe 30 iulie 2007, Fårö, Suedia a fost un regizor suedez de teatru și unul dintre cei mai influenți regizori de film ai celei de-a doua jumătăți a secolului 20.
„După repetiţie este o reprezentare a artistului la apogeul carierei sale, aflat în culmea gloriei, pentru care arta – teatrul şi locul lui pe scenă – este viaţă, iar orice altceva este iluzie.” (The New York Times)
Filmele sale tratează întrebări fundamentale existențiale de moralitate, singurătate și credință; tinzând în același timp spre simplitatea și claritatea directă a vieții, opusă stilizării, metaforizării și alambicării altor realizatori de film. Ca un contraexemplu, Persona, unul dintre cele mai faimoase filme ale lui Bergman, este neobișnuit de sofisticat și complex pentru întreaga operă filmică a regizorului suedez, având conotații multiple, între care cele existențialiste și de avant-garde sunt predominante.
Pentru întreaga sa operă Bergman a fost distins cu un premiu special al Festivalului de la Veneția în 1983, cu Premiul European de Film Felix (1988), o mențiune specială cu ocazia celei de-a 50-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, cu titlul de Doctor honoris causa al Universității din Stockholm și cu Legiunea de onoare a Franței.
Ingmar Bergman s-a retras din carieră în decembrie 2003. A suferit o operație în octombrie 2006 și a avut o perioadă dificilă de recuperare. A murit liniștit în somn, în casa lui din Fårö, la 30 iulie 2007, la vârsta de 89 de ani, în aceeași zi în care un alt regizor renumit a decedat, e vorba de Michelangelo Antonioni. Regizorul suedez a fost înmormântat la 18 august 2007 în cadrul unei ceremonii private.
Aşadar, joi , în ultima zi a lui februarie, Teatrul de Vest vă aşteaptă cu cea de-a treia premieră pe anul 2019, „După repetiţie”!
Radio România Reşiţa este partener media al Teatrului de Vest!
Anca Bica Bălălău