Egiptul pregăteşte „un anunţ istoric” privind „descoperirea arheologică a secolului 21”
Ministrul egiptean al turismului, Hisham Zaazou, a făcut o declaraţie entuziastă în timpul recentei sale vizite în Spania, prin care a dezvăluit neoficial informaţii extraordinar de importante despre cercetările arheologice care au loc în interiorul camerei mortuare a faraonului Tutankamon. Experţii au apreciat de mai multă vreme că aici s-ar ascunde mormântul reginei Nefertiti. Deşi un anunţ oficial de presă este aşteptat abia în luna aprilie, oficialul egiptean nu a rezistat să vorbească despre descoperirea unor comori impresionante şi a precizat că vestea poate fi considerată „Big Bang-ul secolului 21”.
Articol editat de Mirabela Afronie, 25 februarie 2016, 09:00
Potrivit publicaţiei spaniole ABC, Zaazou a făcut dezvăluirile în timpul unei vizite în Spania, acum câteva săptămâni.
„Nu ştim dacă mormântul este al reginei Nefertiti sau al altei femei, dar este plin de comori”, a declarat Zaazou, citat de ABC. „Va fi un Big Bang, descoperirea secolului 21.”
Ministerul Antichităţilor din Egipt a demarat pe 4 noiembrie o analiză a camerei mortuare cu ajutorul tehnologiilor de ultimă oră, după ce o primă scanare cu raze infraroşii detectase o zonă cu temperatură ridicată, indicând prezenţa unei camere ascunse.
Aceste scanări sunt menite să testeze teoria arheologului britanic Nicholas Reeves potrivit căreia mormântul faraonului Tutankamon ar ascunde alte două încăperi, una dintre ele putând fi camera mortuară a reginei Nefertiti.
Potrivit lui Reeves, mormântul lui Tutankamon era neterminat atunci când acesta a murit subit, la vârsta adolescenţei, în 1332 î.Hr. În consecinţă, ar fi fost înmormântat în camera pregătită pentru Nefertiti, prima soţie a lui Akenaton, care era tatăl lui Tutankamon, dar care îl avusese pe acesta cu o altă soţie.
Cu toate acestea, există o altă ipoteză susţinută de ministrul antichităţilor din Egipt, care spune că orice mumie care ar fi descoperită ar aparţine mai curând soţiei faraonului Akhenaton, Kiya.
În timpul vizitei în Spania, Zaazou a mai afirmat că existase şi o teorie care spunea că mormântul ar putea fi complet gol, dar că aceasta s-a dovedit deja falsă. „Nu este gol. Este plin de comori. Va fi un moment istoric”, a declarat ministrul turismului, potrivit ABC.
Revista „Nile Magazine” şi-a pus întrebarea de ce ministrul Hisham Zaazou a încălcat protocolul pentru a face această dezvăluire uriaşă înaintea anunţurilor oficiale de presă, care sunt aşteptate în aprilie. Una dintre ipotezele avansate de publicaţia egipteană este că ministrul, de fapt, ar fi blufat, sperând la o impulsionare a turismului din Egipt, serios afectat în ultima perioadă. Dar, în acelaşi timp, aceeaşi revistă a remarcat prezenţa la Luxor a egiptologului britanic Nicholas Reeves, cel care a solicitat aceste investigaţii. Aşadar, nu mai este mult până în aprilie şi misterul va fi elucidat.
Rador