„Contessa” – primul vin ”de paie” lansat în România
Articol editat de Mirabela Afronie, 19 septembrie 2014, 10:02
Sub brandul general Villa Vinea, un investitor din regiunea italiană Tirolul de Sud – Heiner Oberrauchun, care a înfiinţat o cultură de 32 de hectare de vie prin fonduri europene în zona comunei Mica, judeţul Mureş – a lansat, astăzi, primul vin special dulce de pe Valea Târnavei Mici, pe care l-a denumit „Contessa”. Potrivit specialiştilor, este vorba despre un vin „de paie”, care a fost creat pentru prima dată în Elveţia şi a cărui tehnologie de preparare constă în culegerea strugurilor la maturitate deplină, după care sunt aşezaţi în nişte cutii – iniţial pe rafturi cu paie – pentru a se elimina excesul de umiditate din boabe. Cristian Podar, managerul companiei producătoare, Castel Vinum, susţine că strugurii rămân în aceste cutii din luna octombrie şi până în luna februarie, perioadă în care se elimina apa din boabe, fără a se stafidi, dar care rămân cu un conţinut foarte mare de zahăr, după care se storc. Dacă soiul folosit la prepararea acestui vin dulce este Muscat Ottonel, specialiştii vor încerca să facă „vin de paie” şi din soiurile Riesling de Rhin şi Kerner, un soi de strugure din Germania, pe care doar cei de la Mica îl au deocamdată în România. Primele 20 hectare de vie au fost înfiinţate prin Programul SAPARD, iar alte 12 hectare prin Programul de Reconversie, în timp ce dotările cramei au fost realizate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.