Clasament scumpiri în lume
Cum ar fi să trăiești într-un loc unde un kilogram de pâine costă 12 dolari? Sau să lași la magazin 25 de dolari pentru o sticlă de vin? Ei bine, cam astea sunt prețurile în orașe precum Hong Kong, Paris sau Singapore. 2015 a fost un an plin de schimbări din multe puncte de vedere. Iar acest lucru s-a reflectat și în topul celor mai scumpe orașe din lume, întocmit de specialiștii de la Economist Intelligence Unit.
„Nu a fost an mai tumultuos ca 2015 de când realizăm acest raport. Scăderea prețurilor bunurilor de larg consum a creat o presiune deflaționistă în unele țări, în timp ce alte state au avut parte de o depreciere a monedei, iar acest lucru a condus la creșterea inflației”, a arătat Jon Copestake, unul dintre autorii clasamentului.
Articol editat de Radio Resita, 10 septembrie 2016, 12:26
Business Insider a spicuit din raport și a prezentat cele mai scumpe orașe din lume.
9. Seul, Coreea de Sud – Orașul a câștigat o poziție față de ediția anterioară a clasamentului, în special din cauza scumpirii hainelor și a utilităților. În ceea ce privește mâncarea, aici un kilogram de pâine costă, în medie, 12,44 de dolari.
8. Copenhaga, Danemarca – Costul vieții încă e ridicat în raport cu salariile.
7. New York, SUA – Aprecierea dolarului și creșterea inflației au păstrat centrul urban american destul de sus în top. Aici, un kilogram de pâine costă, în medie, 8,28 de dolari. Comparativ cu ediția anterioară a topului, orașul a urcat 15 poziții.
6. Londra, Marea Britanie – Centrul financiar al țării care vrea să se rupă de UE s-a confruntat anul trecut cu o creștere a inflației, dar și cu scumpirea locuințelor. Prețul unei proprietăți depășește 500.000 de lire, dar salariul mediu ajunge doar până la 30.000 de lire.
5. Paris, Franța – Capitala Hexagonului e singurul oraș din zona euro care se aflș în vârful clasamentului. În timp ce majoritatea lucrurilor sunt scumpe, singurele pe care le poți cumpăra la prețuri cât de cât rezonabile sunt țigările și alcoolul. Față de ediția anterioară a topului, a căzut totuși 3 locuri.
4. Geneva, Elveția – Practic, totul e scump aici, inclusiv activitatile de relaxare si cele de distractie. Iar acest lucru reflecta imaginea creata in jurul sau de-a lungul anilor, de destinatie turistica exclusivista.
3. Hong Kong – Orasul a urcat șapte locuri în clasamenţ în contextul creșterii accelerate a prețurilor locuințelor și a inflației.
2. Zurich, Elvetia – Francul a intrat într-o spirală de când banca centrală a renunțat să mai țină în frâu cursul, însă populația câștiga în continuare destul de bine.
1. Singapore – Păstrează titlul de cel mai scump oraș din lume pentru al treilea an consecutiv. Singurele lucruri care pot fi achiziționate la prețuri decente sunt alimentele.
Sursa: ziare.com
Foto: