Ce trebuie să mâncăm ca să fim mai… generoși
Articol editat de Mirabela Afronie, 16 februarie 2015, 15:22
Oamenii de ştiinţă olandezi au descoperit că triptofanul, un aminoacid care se găseşte şi în câteva produse alimentare, poate să influenţeze comportamentul uman.
În timpul testelor derulate pe 32 de voluntari, administrarea unor doze mici de triptofan, ceea ce putem găsi de exemplu în trei ouă, a dus la dublarea sumelor donate de voluntari unor organizaţii de caritate. Bogate in triptofan sunt ouăle, peştele şi laptele. Acest aminoacid este transformat în organism în serotonină, o substanţă asociată cu buna dispoziţie.
Pe piaţă, triptofanul este comercializat şi sub forma unui supliment alimentar, denumit TRP. “Pentru prima dată, am încercat să aflăm dacă administrarea unui compus prezent în anumite alimente precum peşte, ouă, soia şi lapte poate să stimuleze donaţiile pentru organizaţiile de caritate”. Studiul nostru reprezintă prima demonstraţie din lume a faptului că donaţiile pentru caritate pot fi stimulate cu ajutorul suplimentelor alimentare asociate cu serotonina”, au precizat cercetătorii olandezi.
Modul în care acest supliment alimentar poate să aibă un astfel de efect nu este deocamdată cunoscut, însă oamenii de ştiinţă sugerează că în acest proces ar putea fi implicată oxitocina, hormonul iubirii şi al ataşamentului, produs de femei în timpul alăptării şi raporturilor sexuale. Oamenii de ştiinţă au evidenţiat deja apropierea dintre regiunile din creier asociate cu serotonina şi oxitocina.
Sursa: radioconstanta.ro