Ascultă Radio România Reșița Live

Ce este fructonata, produsul cu care o româncă a uimit industria alimentară mondială

Orădeanca Simona Bişboacă (38 de ani) inginer în industria alimentară şi cercetător, cunoscută ca inventatoarea elixirului tinereţii- Antioxivita, extractul din sâmburi şi pieliţe de struguri foarte bogat în antioxidanţi-a reuşit să uimească, din nou, industria alimentară. După şapte ani de experimentat, cercetat, modificat utilaje şi îmbunătăţit metoda de lucru a adus pe piaţă un produs unic în lume, o inovaţie în industria alimentară. “Din 2011 am început să testăm o nouă tehnologie de procesare a fructelor, într-un mod cât mai blând, pentru a menţine bunătatea fructelor la borcan. Am pornit de la idea de ce trebuie fiartă sau pasteurizată dulceaţa dacă ştim că peste 60 grade se distrug vitaminele, enzimele şi tot ce e mai bun din fructe? Am mers pe conservarea fructelor prin procesarea la temperaură de sub 42 grade, să fie raw sau crude, dar să aibă un termen de conservare îndelungat, la temperatură ambientală. Asa a apărut fructonata”, ne-a explicat Simona Bişboacă, inginer în industria alimentară.

Articol editat de Gerhard Chwoika, 10 mai 2018, 15:05

Orădeanca Simona Bişboacă (38 de ani) inginer în industria alimentară şi cercetător, cunoscută ca inventatoarea elixirului tinereţii- Antioxivita, extractul din sâmburi şi pieliţe de struguri foarte bogat în antioxidanţi-a reuşit să uimească, din nou, industria alimentară. După şapte ani de experimentat, cercetat, modificat utilaje şi îmbunătăţit metoda de lucru a adus pe piaţă un produs unic în lume, o inovaţie în industria alimentară. “Din 2011 am început să testăm o nouă tehnologie de procesare a fructelor, într-un mod cât mai blând, pentru a menţine bunătatea fructelor la borcan. Am pornit de la idea de ce trebuie fiartă sau pasteurizată dulceaţa dacă ştim că peste 60 grade se distrug vitaminele, enzimele şi tot ce e mai bun din fructe? Am mers pe conservarea fructelor prin procesarea la temperaură de sub 42 grade, să fie raw sau crude, dar să aibă un termen de conservare îndelungat, la temperatură ambientală. Asa a apărut fructonata”, ne-a explicat Simona Bişboacă, inginer în industria alimentară.

Potrivit acesteia, produsul nu este gem, dulceaţă sau marmeladă, este gustul adevărat de fructe la borcan. “Fructonata este singurul produs care presupune conservarea fructelor prin concentrare la temperatură sub 42°C, fără pasteurizare finală, astfel încât se păstrează nutrienţii, fitonutrienţii, vitaminele şi aroma fructelor poaspete. Folosim doar fructe ajunse la maturitate, din cultură certificată ecologic, fără adaos de zahăr, conservanţi sau aditivi alimentari. Fructonata are cel mai mare conţinut de fruct, şi are un termen de valabilitate de doi ani la temperatură ambientală” a mai explicat Simona Bişboacă.

Fiind sub forma unei paste de fruct, este un aliment tartinabil şi poate fi folosit în mixuri cu iaurt sau cereale la micul dejun sau gustări, deserturi crude chiar şi pentru bebeluşi. Până acum, orădeanca a realizat fructonate din cireşe, portocale şi afine, iar la târgul de la Londra, cea mai mare expoziţie europeană pentru produse naturale şi ecologice, au fost prezente peste 700 de companii ca expozanţi din 91 de ţări şi peste 10 mii de reprezentanţi ai unor companii din domeniul alimentar. Din România a participat doar Simona.

Am experimentat tehnologie pe mai multe fructe chiar şi tomate, dar, în prezent, procesăm cireşe bio de pe dealurile însorite de lângă Şimleul Silvaniei, afine de pădure din munţii Bihorului, la care adăugăm puţin must de struguri bio concentrat, provenit din struguri cultivaţi în sudul judeţului Timiş. Ca o notă exotica am decis să aducem din însorita Calabria (Italia) portocale bio, cu o aromă şi o dulceaţă extraodinară. Reacţia şi aprecierile vizitatorilor au fost extraordinare şi ne-au confirmat, încă odată, că suntem pe drumul cel bun”, a explicat Simona Bişboacă.

Deocamdată, produsele se pot achiziţiona doar în mediul online de pe trei site-uri: www.gusturibio.ro, www.obio.ro şi www.vegis.ro Orădeanca are planuri şi pe viitor. Şi-a propus ca în acest an să facă şi un sortiment de dulceaţă de o calitate superioara cu mai mult fruct, fără zahăr, şi mai testează sucuri de fructe procesate tot la rece, fără pasteurizare, cu termen de valabilitate de cel puţin un an.
Sursa: adevarul.ro
Etichete:
Smiley lansează „Cum te văd eu”, o declarație de adorație pentru femei, în numele bărbaților care le iubesc 
Fapt divers miercuri, 9 octombrie 2024, 21:04

Smiley lansează „Cum te văd eu”, o declarație de adorație pentru femei, în numele bărbaților care le iubesc 

Smiley lansează, în plin val de cosmetizare a realității pe rețelele de socializare, „Cum te văd eu”, o declarație de adorație pentru...

Smiley lansează „Cum te văd eu”, o declarație de adorație pentru femei, în numele bărbaților care le iubesc 
9 octombrie – Ziua Mondială a Poştei
Fapt divers miercuri, 9 octombrie 2024, 14:26

9 octombrie – Ziua Mondială a Poştei

Anual, la 9 octombrie, este marcată Ziua mondială a poştei, dată la care, în 1874, a fost înfiinţată Uniunea Generală a Poştelor, prin...

9 octombrie – Ziua Mondială a Poştei
Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului, un eveniment de însemnătate istorică, prea puţin cunoscut de cărăşeni
Fapt divers miercuri, 9 octombrie 2024, 12:52

Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului, un eveniment de însemnătate istorică, prea puţin cunoscut de cărăşeni

Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului este un eveniment marcat în România, anual, la data de 9 octombrie şi este dedicat...

Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului, un eveniment de însemnătate istorică, prea puţin cunoscut de cărăşeni
Nobel 2024: Invenţii şi descoperiri în domeniul ”machine learning”, recompensate cu premiul Nobel pentru Fizică
Fapt divers marți, 8 octombrie 2024, 15:05

Nobel 2024: Invenţii şi descoperiri în domeniul ”machine learning”, recompensate cu premiul Nobel pentru Fizică

Premiul Nobel pentru Fizică 2024 a fost atribuit cercetătorului american John Hopfield şi canadianului Geoffrey Hinton pentru descoperiri şi...

Nobel 2024: Invenţii şi descoperiri în domeniul ”machine learning”, recompensate cu premiul Nobel pentru Fizică
Fapt divers duminică, 6 octombrie 2024, 22:02

Premiile Nobel sunt decernate începând de luni, 7 octombrie, până la 14 octombrie în Suedia, la Stockholm şi la Oslo

Premiile Nobel sunt decernate începând de luni, 7 octombrie, până la 14 octombrie în Suedia, la Stockholm şi la Oslo. Râvnitul premiu s-a...

Premiile Nobel sunt decernate începând de luni, 7 octombrie, până la 14 octombrie în Suedia, la Stockholm şi la Oslo
Fapt divers sâmbătă, 5 octombrie 2024, 10:21

Ziua Mondială a Educației

Pe 5 octombrie este Ziua Mondială a Educației. În mod obișnuit, pe această dată nu se fac ore, însă anul acesta elevii și profesorii au...

Ziua Mondială a Educației
Fapt divers vineri, 4 octombrie 2024, 16:53

’’Cina de adio’’- un meniu artistic servit la mare artă de actorii Teatrului de Vest

Când pleci de la un spectacol zâmbind nedefinit, când aplauzi ascuzându-ți lacrimile de spectatorul de alături și mai ales când începi să...

’’Cina de adio’’- un meniu artistic servit la mare artă de actorii Teatrului de Vest
Fapt divers joi, 3 octombrie 2024, 18:59

Nana Mouskouri îşi ia adio de la scenă, la aproape 90 de ani

Cântăreaţa de origine greacă Nana Mouskouri, figură legendară a muzicii populare şi cunoscută la nivel internaţional, şi-a anunţat...

Nana Mouskouri îşi ia adio de la scenă, la aproape 90 de ani