Ascultă Radio România Reșița Live

Ce este fructonata, produsul cu care o româncă a uimit industria alimentară mondială

Orădeanca Simona Bişboacă (38 de ani) inginer în industria alimentară şi cercetător, cunoscută ca inventatoarea elixirului tinereţii- Antioxivita, extractul din sâmburi şi pieliţe de struguri foarte bogat în antioxidanţi-a reuşit să uimească, din nou, industria alimentară. După şapte ani de experimentat, cercetat, modificat utilaje şi îmbunătăţit metoda de lucru a adus pe piaţă un produs unic în lume, o inovaţie în industria alimentară. “Din 2011 am început să testăm o nouă tehnologie de procesare a fructelor, într-un mod cât mai blând, pentru a menţine bunătatea fructelor la borcan. Am pornit de la idea de ce trebuie fiartă sau pasteurizată dulceaţa dacă ştim că peste 60 grade se distrug vitaminele, enzimele şi tot ce e mai bun din fructe? Am mers pe conservarea fructelor prin procesarea la temperaură de sub 42 grade, să fie raw sau crude, dar să aibă un termen de conservare îndelungat, la temperatură ambientală. Asa a apărut fructonata”, ne-a explicat Simona Bişboacă, inginer în industria alimentară.

Articol editat de Gerhard Chwoika, 10 mai 2018, 15:05

Orădeanca Simona Bişboacă (38 de ani) inginer în industria alimentară şi cercetător, cunoscută ca inventatoarea elixirului tinereţii- Antioxivita, extractul din sâmburi şi pieliţe de struguri foarte bogat în antioxidanţi-a reuşit să uimească, din nou, industria alimentară. După şapte ani de experimentat, cercetat, modificat utilaje şi îmbunătăţit metoda de lucru a adus pe piaţă un produs unic în lume, o inovaţie în industria alimentară. “Din 2011 am început să testăm o nouă tehnologie de procesare a fructelor, într-un mod cât mai blând, pentru a menţine bunătatea fructelor la borcan. Am pornit de la idea de ce trebuie fiartă sau pasteurizată dulceaţa dacă ştim că peste 60 grade se distrug vitaminele, enzimele şi tot ce e mai bun din fructe? Am mers pe conservarea fructelor prin procesarea la temperaură de sub 42 grade, să fie raw sau crude, dar să aibă un termen de conservare îndelungat, la temperatură ambientală. Asa a apărut fructonata”, ne-a explicat Simona Bişboacă, inginer în industria alimentară.

Potrivit acesteia, produsul nu este gem, dulceaţă sau marmeladă, este gustul adevărat de fructe la borcan. “Fructonata este singurul produs care presupune conservarea fructelor prin concentrare la temperatură sub 42°C, fără pasteurizare finală, astfel încât se păstrează nutrienţii, fitonutrienţii, vitaminele şi aroma fructelor poaspete. Folosim doar fructe ajunse la maturitate, din cultură certificată ecologic, fără adaos de zahăr, conservanţi sau aditivi alimentari. Fructonata are cel mai mare conţinut de fruct, şi are un termen de valabilitate de doi ani la temperatură ambientală” a mai explicat Simona Bişboacă.

Fiind sub forma unei paste de fruct, este un aliment tartinabil şi poate fi folosit în mixuri cu iaurt sau cereale la micul dejun sau gustări, deserturi crude chiar şi pentru bebeluşi. Până acum, orădeanca a realizat fructonate din cireşe, portocale şi afine, iar la târgul de la Londra, cea mai mare expoziţie europeană pentru produse naturale şi ecologice, au fost prezente peste 700 de companii ca expozanţi din 91 de ţări şi peste 10 mii de reprezentanţi ai unor companii din domeniul alimentar. Din România a participat doar Simona.

Am experimentat tehnologie pe mai multe fructe chiar şi tomate, dar, în prezent, procesăm cireşe bio de pe dealurile însorite de lângă Şimleul Silvaniei, afine de pădure din munţii Bihorului, la care adăugăm puţin must de struguri bio concentrat, provenit din struguri cultivaţi în sudul judeţului Timiş. Ca o notă exotica am decis să aducem din însorita Calabria (Italia) portocale bio, cu o aromă şi o dulceaţă extraodinară. Reacţia şi aprecierile vizitatorilor au fost extraordinare şi ne-au confirmat, încă odată, că suntem pe drumul cel bun”, a explicat Simona Bişboacă.

Deocamdată, produsele se pot achiziţiona doar în mediul online de pe trei site-uri: www.gusturibio.ro, www.obio.ro şi www.vegis.ro Orădeanca are planuri şi pe viitor. Şi-a propus ca în acest an să facă şi un sortiment de dulceaţă de o calitate superioara cu mai mult fruct, fără zahăr, şi mai testează sucuri de fructe procesate tot la rece, fără pasteurizare, cu termen de valabilitate de cel puţin un an.
Sursa: adevarul.ro
Etichete:
Ana & Banda Care Nu-i: povestea unei formații virtuale și a graiului bănățean adus la viață cu inteligența artificială
Fapt divers miercuri, 15 ianuarie 2025, 10:57

Ana & Banda Care Nu-i: povestea unei formații virtuale și a graiului bănățean adus la viață cu inteligența artificială

Descoperă povestea proiectului „Ana & Banda Care Nu-i”, o inițiativă culturală care aduce graiul bănățean în prim-plan prin...

Ana & Banda Care Nu-i: povestea unei formații virtuale și a graiului bănățean adus la viață cu inteligența artificială
Papa numeşte în premieră o femeie în fruntea unui ‘minister’ de la Vatican
Fapt divers marți, 7 ianuarie 2025, 15:52

Papa numeşte în premieră o femeie în fruntea unui ‘minister’ de la Vatican

Papa numeşte în premieră o femeie în fruntea unui ‘minister’ de la Vatican. Este vorba despre călugăriţa italiană, Simona...

Papa numeşte în premieră o femeie în fruntea unui ‘minister’ de la Vatican
Sfântul Ioan Botezătorul – tradiții și obiceiuri. De ziua Înaintemergătorului Domnului peste două milioane de români îşi sărbătoresc onomastica
Fapt divers marți, 7 ianuarie 2025, 00:46

Sfântul Ioan Botezătorul – tradiții și obiceiuri. De ziua Înaintemergătorului Domnului peste două milioane de români îşi sărbătoresc onomastica

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici de pretutindeni sărbătoresc în fiecare an, în data de 7 ianuarie, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul,...

Sfântul Ioan Botezătorul – tradiții și obiceiuri. De ziua Înaintemergătorului Domnului peste două milioane de români îşi sărbătoresc onomastica
Piftii, chiraleisă, turtiţe şi busuioc: În Banat obiceiurile de Bobotează sunt marcate încă din ajunul sărbătorii
Fapt divers duminică, 5 ianuarie 2025, 17:00

Piftii, chiraleisă, turtiţe şi busuioc: În Banat obiceiurile de Bobotează sunt marcate încă din ajunul sărbătorii

Boboteaza este atât o sărbătoare religioasă celebrată de toţi românii, cât şi o sărbătoare cu caracter popular. Luni, 6 ianuarie...

Piftii, chiraleisă, turtiţe şi busuioc: În Banat obiceiurile de Bobotează sunt marcate încă din ajunul sărbătorii
Fapt divers miercuri, 1 ianuarie 2025, 00:32

Ziua Sfântului Vasile – prima sărbătoare religioasă din anul nou calendaristic. Peste 600.000 de români îşi sărbătoresc onomastica

Prima zi a anului este închinată Sfântului Vasile cel Mare, unul dintre primii patriarhi ai Constantinopolului, cel care a avut un rol esenţial...

Ziua Sfântului Vasile – prima sărbătoare religioasă din anul nou calendaristic. Peste 600.000 de români îşi sărbătoresc onomastica
Fapt divers marți, 31 decembrie 2024, 00:47

Ziua Sfântului Silvestru – patronul spiritual al pădurilor, sărbătorit în ultima zi din an

În spaţiul central-european petrecerea de Revelion este numită Silvester, după numele Sfântului Silvestru, sărbătorit astăzi în toate...

Ziua Sfântului Silvestru – patronul spiritual al pădurilor, sărbătorit în ultima zi din an
Fapt divers vineri, 27 decembrie 2024, 00:44

Sfântul Ştefan – primul martir creştin al Bisericii: Peste 400.000 de români îşi serbează astăzi onomastica

Pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun, creştinii greco-catolici şi ortodocşi se închină Întâiului Martir al Mântuitorului, Sfântul...

Sfântul Ştefan – primul martir creştin al Bisericii: Peste 400.000 de români îşi serbează astăzi onomastica
Fapt divers marți, 24 decembrie 2024, 07:00

Colindul austriac de Crăciun “Silent Night” este cântecul cu cele mai multe coveruri din istorie

Vă place “Silent Night”? Există peste 3.700 de cover-uri ale acestui cântec, scrie Washington Post. Colindul austriac de Crăciun din secolul...

Colindul austriac de Crăciun “Silent Night” este cântecul cu cele mai multe coveruri din istorie