Ascultă Radio România Reșița Live

Ce este fructonata, produsul cu care o româncă a uimit industria alimentară mondială

Orădeanca Simona Bişboacă (38 de ani) inginer în industria alimentară şi cercetător, cunoscută ca inventatoarea elixirului tinereţii- Antioxivita, extractul din sâmburi şi pieliţe de struguri foarte bogat în antioxidanţi-a reuşit să uimească, din nou, industria alimentară. După şapte ani de experimentat, cercetat, modificat utilaje şi îmbunătăţit metoda de lucru a adus pe piaţă un produs unic în lume, o inovaţie în industria alimentară. “Din 2011 am început să testăm o nouă tehnologie de procesare a fructelor, într-un mod cât mai blând, pentru a menţine bunătatea fructelor la borcan. Am pornit de la idea de ce trebuie fiartă sau pasteurizată dulceaţa dacă ştim că peste 60 grade se distrug vitaminele, enzimele şi tot ce e mai bun din fructe? Am mers pe conservarea fructelor prin procesarea la temperaură de sub 42 grade, să fie raw sau crude, dar să aibă un termen de conservare îndelungat, la temperatură ambientală. Asa a apărut fructonata”, ne-a explicat Simona Bişboacă, inginer în industria alimentară.

Articol editat de Gerhard Chwoika, 10 mai 2018, 15:05

Orădeanca Simona Bişboacă (38 de ani) inginer în industria alimentară şi cercetător, cunoscută ca inventatoarea elixirului tinereţii- Antioxivita, extractul din sâmburi şi pieliţe de struguri foarte bogat în antioxidanţi-a reuşit să uimească, din nou, industria alimentară. După şapte ani de experimentat, cercetat, modificat utilaje şi îmbunătăţit metoda de lucru a adus pe piaţă un produs unic în lume, o inovaţie în industria alimentară. “Din 2011 am început să testăm o nouă tehnologie de procesare a fructelor, într-un mod cât mai blând, pentru a menţine bunătatea fructelor la borcan. Am pornit de la idea de ce trebuie fiartă sau pasteurizată dulceaţa dacă ştim că peste 60 grade se distrug vitaminele, enzimele şi tot ce e mai bun din fructe? Am mers pe conservarea fructelor prin procesarea la temperaură de sub 42 grade, să fie raw sau crude, dar să aibă un termen de conservare îndelungat, la temperatură ambientală. Asa a apărut fructonata”, ne-a explicat Simona Bişboacă, inginer în industria alimentară.

Potrivit acesteia, produsul nu este gem, dulceaţă sau marmeladă, este gustul adevărat de fructe la borcan. “Fructonata este singurul produs care presupune conservarea fructelor prin concentrare la temperatură sub 42°C, fără pasteurizare finală, astfel încât se păstrează nutrienţii, fitonutrienţii, vitaminele şi aroma fructelor poaspete. Folosim doar fructe ajunse la maturitate, din cultură certificată ecologic, fără adaos de zahăr, conservanţi sau aditivi alimentari. Fructonata are cel mai mare conţinut de fruct, şi are un termen de valabilitate de doi ani la temperatură ambientală” a mai explicat Simona Bişboacă.

Fiind sub forma unei paste de fruct, este un aliment tartinabil şi poate fi folosit în mixuri cu iaurt sau cereale la micul dejun sau gustări, deserturi crude chiar şi pentru bebeluşi. Până acum, orădeanca a realizat fructonate din cireşe, portocale şi afine, iar la târgul de la Londra, cea mai mare expoziţie europeană pentru produse naturale şi ecologice, au fost prezente peste 700 de companii ca expozanţi din 91 de ţări şi peste 10 mii de reprezentanţi ai unor companii din domeniul alimentar. Din România a participat doar Simona.

Am experimentat tehnologie pe mai multe fructe chiar şi tomate, dar, în prezent, procesăm cireşe bio de pe dealurile însorite de lângă Şimleul Silvaniei, afine de pădure din munţii Bihorului, la care adăugăm puţin must de struguri bio concentrat, provenit din struguri cultivaţi în sudul judeţului Timiş. Ca o notă exotica am decis să aducem din însorita Calabria (Italia) portocale bio, cu o aromă şi o dulceaţă extraodinară. Reacţia şi aprecierile vizitatorilor au fost extraordinare şi ne-au confirmat, încă odată, că suntem pe drumul cel bun”, a explicat Simona Bişboacă.

Deocamdată, produsele se pot achiziţiona doar în mediul online de pe trei site-uri: www.gusturibio.ro, www.obio.ro şi www.vegis.ro Orădeanca are planuri şi pe viitor. Şi-a propus ca în acest an să facă şi un sortiment de dulceaţă de o calitate superioara cu mai mult fruct, fără zahăr, şi mai testează sucuri de fructe procesate tot la rece, fără pasteurizare, cu termen de valabilitate de cel puţin un an.
Sursa: adevarul.ro
Etichete:
4 februarie – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului
Fapt divers marți, 4 februarie 2025, 19:15

4 februarie – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului

Pe 4 februarie, întreaga lume marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, sub deviza „Uniți prin unicitate”, o campanie care...

4 februarie – Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului
100 de biciclete gratuite disponibile în Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin, prin programul RO Bike Valley
Fapt divers luni, 3 februarie 2025, 16:29

100 de biciclete gratuite disponibile în Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin, prin programul RO Bike Valley

100 de biciclete gratuite au ajuns în diverse localități din județele Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin, fiind oferite pentru a fi...

100 de biciclete gratuite disponibile în Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin, prin programul RO Bike Valley
Binecuvântare arhierească în Parohia Buchin
Fapt divers luni, 3 februarie 2025, 12:00

Binecuvântare arhierească în Parohia Buchin

La Praznicul „Întâmpinării Domnului”, în duminica a 17-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian i-a cercetat pe credincioșii...

Binecuvântare arhierească în Parohia Buchin
Matematicianul Ciprian Foiaș, din Reșița, celebrat de Ambasada SUA
Fapt divers luni, 3 februarie 2025, 06:27

Matematicianul Ciprian Foiaș, din Reșița, celebrat de Ambasada SUA

Matematicianul Ciprian Foiaș, din Reșița, a fost celebrat duminică de Ambasada SUA, evidențiind moștenirea sa științifică printr-o postare...

Matematicianul Ciprian Foiaș, din Reșița, celebrat de Ambasada SUA
Fapt divers duminică, 2 februarie 2025, 06:05

2 februarie – Ziua ursului meteorolog

În fiecare an, la 2 februarie, este sărbătorită în România şi de către alte popoare europene, Ziua ursului. Tradiții populare de Ziua...

2 februarie – Ziua ursului meteorolog
Fapt divers sâmbătă, 1 februarie 2025, 22:54

Mirel Pascu: Sprijinim orice inițiativă privată! Încurajez afacerile de familie

O nouă inițiativă privată a pornit la drum, în Bocșa, în prima zi a lunii februarie. Pasionații preparatelor din pește au motive întemeiate...

Mirel Pascu: Sprijinim orice inițiativă privată! Încurajez afacerile de familie
Fapt divers sâmbătă, 1 februarie 2025, 18:00

Lumea fascinantă a roboticii, explorată în ateliere gratuite ForLife

Lumea fascinantă a roboticii, explorată în ateliere gratuite ForLife organizate în prima zi de sâmbătă din fiecare lună. Pentru întâlnirea...

Lumea fascinantă a roboticii, explorată în ateliere gratuite ForLife
Fapt divers vineri, 31 ianuarie 2025, 09:37

Târg de nunţi la Reşiţa – reduceri, premii şi ultimele tendinţe pentru viitorii miri

Reşiţa găzduieşte în acest sfârşit de săptămână primul târg de nunţi din acest an. Evenimentul va aduce împreună furnizori de rochii...

Târg de nunţi la Reşiţa – reduceri, premii şi ultimele tendinţe pentru viitorii miri