Ascultă Radio România Reșița Live

Cât de autentică mai este mâncarea tradiţională de 1 Decembrie?

Cât de autentică mai este mâncarea tradiţională de 1 Decembrie?

Articol editat de Mirabela Afronie, 1 decembrie 2016, 06:38

În fiecare an, la mesele câmpeneşti oferite de autorităţi cu ocazia zilei de 1 Decembrie, meniul uzual este format din fasole cu cârnăciori sau, după caz, cu costiţă afumată. Cu toate că este prezentată oficial drept mâncarea tradiţională a Zilei Naţionale, statisticile – tot oficiale – privind preparatul de fasole cu costiţă/cârnăciori arată că doar o mică parte din consumul intern al acestor ingrediente este asigurat din producţia autohtonă, marile cantităţi provenind din import.

Un studiu al Consiliului Concurenţei, spre exemplu, arată că fasolea din consumul intern provine doar în proporţie de 4% din recolta sau producţia naţională, restul de 96% fiind adusă din import. Detaliat, importurile de fasole provin din UE (fără România) în proporţie de 32% şi din afara UE în proporţie de 64%, restul de 4% reprezentând producţia naţională.

De cealaltă parte, statisticile patronatelor cu profil alimentar arată că mezelurile sunt în proporţie de peste 90% procesate în România, dar carnea – ca ingredient principal – este adusă din import, mai ales cea de porc, proporţia medie a importurilor fiind de 60%. Sau, în termeni geometrici, dintr-un metru de cârnaţi 60 de centimetri provin din import şi 40 de centimetri provin din producţia naţională, doar prepararea (procesarea) executându-se local.

„De vreo 15 ani, în România producţia de fasole este aproape zero, pentru că este greu de vândut în condiţiile concurenţei importurilor. Chiar şi cea care este prezentată drept producţie românească este de fapt amestecată cu fasole din import. Iar despre aceasta gospodinele spun că nu e bună pentru că nu se fierb simultan toate boabele, unele rămânând tari şi stricând astfel mâncarea”, a declarat pentru MEDIAFAX Sorin Minea, preşedintele patronatului ROMALIMENTA.

„Cât despre preparatele din carne, sigur că procesarea se face majoritar în România – mai puţin acele sortimente din categoria premium, aduse din ţări cu tradiţie – însă materia primă, carnea brută în carcasă, este de import în proporţie de 60%. Şi încă ceva: anual, 1,3 milioane de porci (grăsuni) sacrificaţi în România sunt aduşi de fapt din import, astfel că e greu de stabilit ce mai e românesc şi ce nu în mezelurile noastre”, a subliniat liderul patronal.

Statisticile Consiliului Concurenţei mai arată că la aproape toate grupele de legume şi fructe importurile au proporţii de peste 50%, cu excepţia cireşelor (45%) şi a verzei (43%). Cele mai mari proporţii ale importurilor în consumul intern sunt consemnate la fasole (96%), pere (95%), mere (86%) şi struguri (85%).

Etichete:
Lista completă cu nominalizările la Premiile Oscar 2025
Fapt divers joi, 23 ianuarie 2025, 16:22

Lista completă cu nominalizările la Premiile Oscar 2025

Academia de Arte și Științe Cinematografice a anunțat astăzi, 23 ianuarie, lista completă cu nominalizările la Premiile Oscar, ediția...

Lista completă cu nominalizările la Premiile Oscar 2025
Republica Moldova se retrage din concursul muzical Eurovision 2025
Fapt divers miercuri, 22 ianuarie 2025, 15:42

Republica Moldova se retrage din concursul muzical Eurovision 2025

Republica Moldova se retrage din concursul muzical Eurovision 2025, conform anunţului făcut miercuri de directorul televiziunii naţionale, Moldova...

Republica Moldova se retrage din concursul muzical Eurovision 2025
Un local din Reșița a fost transformat în refugiu pentru iubitorii de carte și socializare
Fapt divers marți, 21 ianuarie 2025, 10:49

Un local din Reșița a fost transformat în refugiu pentru iubitorii de carte și socializare

O inițiativă inedită  transformă un bar într-un refugiu pentru iubitorii de carte și socializare. Astfel, clienții sunt invitaţi să...

Un local din Reșița a fost transformat în refugiu pentru iubitorii de carte și socializare
Ziua Internaţională a îmbrăţişărilor
Fapt divers marți, 21 ianuarie 2025, 10:22

Ziua Internaţională a îmbrăţişărilor

În data de 21 ianuarie, în lumea întreagă, este marcată Ziua Internaţională a Îmbrăţişărilor. Ideea a fost lansată, în anii ’80, de...

Ziua Internaţională a îmbrăţişărilor
Fapt divers luni, 20 ianuarie 2025, 17:00

La Aeroclubul ”Octavian Ulici” Caransebeș încep cursurile gratuite pentru tinerii care doresc să devină piloți

La Aeroclubul ”Octavian Ulici” Caransebeș încep cursurile gratuite pentru tinerii care doresc să devină piloți La începutul anului 2025,...

La Aeroclubul ”Octavian Ulici” Caransebeș încep cursurile gratuite pentru tinerii care doresc să devină piloți
Fapt divers luni, 20 ianuarie 2025, 09:09

„Blue Monday” – Mit sau strategie de marketing?

În 2005, o companie britanică numită Sky Travel a început să numească a treia zi de luni din ianuarie „Blue Monday”. Această companie...

„Blue Monday” – Mit sau strategie de marketing?
Fapt divers miercuri, 15 ianuarie 2025, 18:46

Banat: Octava de Rugăciune Ecumenică pentru Unitatea Creştinilor, la o nouă ediţie din acest sfârşit de săptămână

Între 18 şi 25 ianuarie 2025 se va desfăşura Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor având ca temă călăuzitoare: „Crezi tu...

Banat: Octava de Rugăciune Ecumenică pentru Unitatea Creştinilor, la o nouă ediţie din acest sfârşit de săptămână
Fapt divers miercuri, 15 ianuarie 2025, 10:57

Ana & Banda Care Nu-i: povestea unei formații virtuale și a graiului bănățean adus la viață cu inteligența artificială

Descoperă povestea proiectului „Ana & Banda Care Nu-i”, o inițiativă culturală care aduce graiul bănățean în prim-plan prin...

Ana & Banda Care Nu-i: povestea unei formații virtuale și a graiului bănățean adus la viață cu inteligența artificială