Ascultă Radio România Reșița Live

Carne de miel sau carne de ied pentru masa de Paşte?

Carne de miel sau carne de ied pentru masa de Paşte?

Articol editat de Mirabela Afronie, 28 aprilie 2016, 12:09

‘Există o serie de asemănări şi deosebiri ale acestor două tipuri de carne. Ambele variante provin de la animale tinere, însă este greu de digerat, mai ales după o perioadă de şapte săptămâni de post. Cele două tipuri de carne sunt foarte perisabile şi o posibilă toxiinfecţie alimentară poate avea forme de manifestare severe. Aşadar, şi carnea de miel, şi carnea de ied se vor procura numai din măcelarii, magazine special amenajate în pieţe sau direct din gospodarii şi depozitate imediat la temperaturi de 0 – 5 grade C. La cumpărare, carnea trebuie să aibă o culoare roz deschis, o textură elastică, fermă, mirosul să fie plăcut, proaspăt, grăsimea să aibă culoarea albă, nu galbenă, lipicioasă’, afirmă nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

Potrivit acesteia, din punct de vedere organoleptic şi nutriţional, carnea de miel este fragedă, are gust plăcut, specific, este o sursă de proteine de foarte bună calitate, este bogată în fier, necesar pentru combaterea anemiei, în potasiu şi calciu, în zinc, mineral cu rol important în echilibrul sistemului imunitar, furnizează o cantitate importantă de vitamina B12, B3 şi acid linoleic conjugat, un acid gras polinesaturat important în metabolizarea grăsimilor.

Lygia Alexandrescu a arătat că şi carnea de ied este delicioasă, însă gustul şi aroma nu sunt puternice. Carnea de ied are un conţinut de proteine similar cu cel întâlnit în carnea de miel, este bogată în minerale (fier, fosfor, potasiu, zinc, seleniu) şi vitamine (B2, B12 şi colină), însă furnizează mai puţin colesterol faţă de carnea de miel şi este mai slabă caloric.

‘Gătirea cărnii de miel sau ied se va face la cuptor şi carnea se va marina anterior cu plante aromate şi mirodenii tradiţionale în bucătăria românească: cimbru uscat, ceapă verde, usturoi verde, dafin, piper negru, rozmarin, busuioc, la care se poate adăuga vin alb. Pregătirea cărnii de miel/ ied la grătar se va face la foc mic, fără expunere la flacăra directă şi numai după îndepărtarea stratului de grăsime de pe carne. Afumarea cărnii de miel/ ied va fi evitată, produsele afumate fiind bogate în hidrocarburi policiclice aromatice (benzopirenul), nitrozamine, substanţe cu un potenţial cancerigen extreme de ridicat’, a explicat nutriţionistul.

În opinia sa, ambele tipuri de carne se vor putea consuma cu multă salată de sezon, pentru a le face mai uşor de digerat şi pentru a se asigura un tranzit intestinal facil.

Sursa: AGERPRES

Tradiții de Paște păstrate cu sfințenie de croații din Iabalcea
Fapt divers joi, 17 aprilie 2025, 17:03

Tradiții de Paște păstrate cu sfințenie de croații din Iabalcea

Comunitatea croată din satul Iabalcea de pe raza comunei Caraşova din Caraș-Severin, păstrează cu sfințenie tradițiile pascale, reflectând o...

Tradiții de Paște păstrate cu sfințenie de croații din Iabalcea
Ziua Internațională a Hemofiliei: Apel la tratamente personalizate și stocuri salvatoare de viață în spitale
Fapt divers joi, 17 aprilie 2025, 16:49

Ziua Internațională a Hemofiliei: Apel la tratamente personalizate și stocuri salvatoare de viață în spitale

Ziua Internațională a Hemofiliei este marcată anual pe data de 17 aprilie, atrăgând atenția publicului și autorităților asupra nevoilor...

Ziua Internațională a Hemofiliei: Apel la tratamente personalizate și stocuri salvatoare de viață în spitale
Săptămâna Patimilor: Semnificaţii, tradiţii, obiceiuri şi superstiţii
Fapt divers luni, 14 aprilie 2025, 09:00

Săptămâna Patimilor: Semnificaţii, tradiţii, obiceiuri şi superstiţii

Începând cu ziua de Florii – duminica intrării în Ierusalim a Domnului s-a intrat în ultima săptămână a Postului Paştilor,...

Săptămâna Patimilor: Semnificaţii, tradiţii, obiceiuri şi superstiţii
Duminica Floriilor – pragul spre sărbătorile pascale. Mii de români îşi serbează astăzi onomastica
Fapt divers duminică, 13 aprilie 2025, 08:07

Duminica Floriilor – pragul spre sărbătorile pascale. Mii de români îşi serbează astăzi onomastica

Pe 13 aprilie 2025, creștinii sărbătoresc Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, cunoscută sub denumirea de Duminica Floriilor. Aceasta...

Duminica Floriilor – pragul spre sărbătorile pascale. Mii de români îşi serbează astăzi onomastica
Fapt divers duminică, 13 aprilie 2025, 07:34

„Reptile și Insecte Vii” la Complexul Muzeal Arad

Pasionații de natură, curioșii de toate vârstele și iubitorii de senzații tari au un nou motiv de entuziasm: luni, 14 aprilie 2025, la ora...

„Reptile și Insecte Vii” la Complexul Muzeal Arad
Fapt divers joi, 10 aprilie 2025, 19:22

Muzeul Trenulețelor s-a redeschis într-un spațiu nou, în Centrul Istoric al municipiului Hunedoara

Muzeul Trenulețelor ‘Valentin Banciu’ din municipiul Hunedoara și-a redeschis porțile joi, 10 aprilie 2025, într-o nouă locație...

Muzeul Trenulețelor s-a redeschis într-un spațiu nou, în Centrul Istoric al municipiului Hunedoara
Fapt divers joi, 10 aprilie 2025, 16:01

Motorul Titanicului, regăsit în Banat: o comoară inginerească expusă la Muzeul Mineritului din Anina

O piesă istorică rară, identică cu cele de pe celebrul Titanic, va putea fi admirată în premieră la Muzeul Mineritului din Anina. În...

Motorul Titanicului, regăsit în Banat: o comoară inginerească expusă la Muzeul Mineritului din Anina
Fapt divers marți, 8 aprilie 2025, 15:00

Retro Parada Primăverii 2025 la Timişoara

În cel de-al 27-lea an de existență, Retromobil Club România organizează Retro Parada Primăverii, sâmbătă, 26 aprilie – un eveniment...

Retro Parada Primăverii 2025 la Timişoara