Căpșuni româneşti în aprilie – 15 lei kilogramul
Articol editat de Mirabela Afronie, 29 aprilie 2016, 09:47 / actualizat: 29 aprilie 2016, 12:38
Veniţi din Micula, Turulung, Drăguşeni sau chiar Satu Mare, producătorii consideră că 15 lei kilogramul, preţul de pornire pentru recolta din acest an, nu e prea mult, chiar dacă deocamdată vorbim despre căpşuni culeşi de sub folie, adică din solarii.
Gheorghe Petca este din Turulung unde are un hectar cu căpşuni cultivaţi în solarii, iar alte două hectare, afară pe câmp. Fiind printre primii în piaţă, adică, cel puţin deocamdată fără concurenţă prea mare, Gheorghe Petca spune că şi-a permis să ceară 15 lei pentru un kilogram. Oricum, peste câteva zile, odată cu creşterea numărului de producători veniţi cu căpşuni la vânzare, preţul va scădea vrând-nevrând:
Acum, preţul e 15 lei kilogramul. Mai încolo, probabil de săptămâna viitoare, când o să vină mai mulţi în piaţă, preţul va scădea şi o să dăm şi noi cum o să fie piaţa. (Gheorghe Petca)
Ca în fiecare an când apar primii căpşuni, pofta învinge orice socoteală financiară. La preţul de 15 lei, sătmărenii se limitează acum la câte o jumătate de kilogram, cel mult un kilogram, de regulă pentru copii şi nepoţi:
Am cumpărat şi acum două zile, cu 15 lei kilogramul. Avem un nepoţel, pentru el am luat, Sunt buni, dulci, nici nu se compară cu cei din import. (cumpărător)
Nu costă puţin, dar aşa e la început, fiind primii căpşuni din anul ăsta. Acum cumpăr doar o jumătate de kilogram. (cumpărătoare)
Din recolta de căpşuni din solarii, Gheorghe Petca spune că va vinde până la 600-700 de kilograme. Însă, banii cei mulţi vor veni odată cu timpul căpşunilor culeşi de pe câmp, când, deşi preţul va fi mult mai mic, numărul cumpărătorilor va fi foarte mare:
Da, afacerea cu căpşuni este profitabilă. Anul trecut am făcut cam 200 de milioane de lei vechi. Sper că anul ăsta o să căştig şi mai mult. (Gheorghe Petca)
Cultura căpşunilor este una dintre cele mai profitabile din agriculura judeţului Satu Mare. Iar zonele Halmeu-Turţ sunt renumite pentru calitatea căpşunilor cultivaţi pe circa 1.000 de hectare.
Sursa: radiocluj.ro