Capitala europeană a Crăciunului, STRASBOURG!
Articol editat de Cristina Corocan, 13 decembrie 2015, 15:37
Targul de Craciun de la Strasbourg este unul dintre cele mai vechi din Europa si se desfasoara de la sfarsitul lunii noiembrie si pana la Craciun. Atasamentul alsacienilor pentru traditiile si limba lor, mentalitatea toleranta si impregnata de umanism, iar nu ultimul rand, spiritul lor comercial si pozitia geografica au contribuit la perpetuarea si cresterea faimei acestui targ de–a lungul secolelor.
In jurul catedralei se aliniaza casutele care vand podoabe pentru pomul de Craciun: ingerasi, lumanari, beteala, casute din sticla colorata, scufii de Craciunei, jucarii, decoratii, dulciuri, ceaiuri, suveniruri, biscuiti de Craciun..
Aici aromele de vin fiert cu scortisoara ce inunda strazile sunt cele mai tari. Si tot aici, pungutele de turta dulce si de bredele deschise cu infrigurare compun sonoritati muzicale specifice.
In piata Gutenberg, unde este amenajat satul artizanilor din Europa, domina mirosul de castane coapte.
Despre orasul Strasbourg
Strasbourg este inconjurat ca o centura de apele raului Ill, care in inima orasului formeaza o insula, “Grande ile”, legata de celelalte cartiere prin nu mai putin de 21 de poduri. Orasul, un fel de mic Amsterdam, se revarsa cu mult dincolo de zona insulei, iar numeroasele parcuri si canale ce-l strabat dau senzatia unui spatiu foarte aerisit.
Vizitati Catedrala gotica Notre Dame (finalizata in 1439) pe care, de altfel, nu o puteti rata datorita turnului de 142 de metri inaltime (cel mai inalt turn al unei catedrale din Franta). Una din atractiile sale turistice este ceasul astronomic, construit in anul 1547 de catre un grup de mesteri ceasornicari elvetieni. Aceasta nepretuita mostenire din perioada Reformei, uimeste si astazi prin mecanismul sau complex, de calculare a eclipselor solare, a momentelor zilnice de rasarit si de apus ale soarelui pentru o perioada, practic, “infinita”. Periplul poate continua in Petite France, cartierul cel mai pitoresc al Strasbourgului, la mica distanta de catedrala. Traversezi un pod si te trezesti intr-o lume de basm, cu stradute stramte, pietruite si case tipic germane in alb si negru, cu frontoane.
Dintre muzee amintim Muzeul Artelor Frumoase, care adaposteste opere ale lui Hans Memling, Francisco de Goya, Tintoretto, Paolo Veronese, Giotto di Bondone, Sandro Botticelli, Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck, El Greco, Correggio, Cima da Conegliano si altii, Muzeul Catedralei Notre-Dame, Muzeul de Arta Decorativa, Muzeul Arheologic si Muzeul Zoologic, renumit in toata Franta datorita atat vechimii lui, cat si colectiei impresionante de pasari gigantice.
Lista muzeelor din Strasbourg nu se opreste aici. Mai exista aproximativ 14 muzee care pot fi vizitate pe toata perioada anului.
O alta modalitate de a vizita Strasbourgul este pe apa, prin intermediul vaporasului, care porneste din dreptul Palatului Rohan si care te poarta timp de aproximativ 45 de minute de-a lungul raului Ill, inconjurand centrul si care ajunge pana in zona institutiilor europene.
Orasul mai este cunoscut si pentru numarul mare de institutii europene care isi au sediul aici: Consiliul Europei, Parlamentul European, Comisia si Curtea Europeana a Drepturilor Omului, Fundatia Europeana pentru Stiinta, Institutul International pentru Drepturile Omului.
Locuitorii Strasbourgului acorda o grija speciala si gastronomiei. Specialitatile alsaciene sunt numeroase, la fel si restaurantele ce servesc astfel de mancaruri. Nu ar trebui sa ratati “choucroute” (varza acra), servita alaturi de carnati sau alte feluri de carne. Alte specialitati sunt Flammekueche (tartes flambes in franceza), un fel de pizza cu un blat extrem de subtire, cu topping de smantana, ceapa si sunca sau Baeckeoeffe, o tocanita de carne de vita si de porc, cu cartofi si morcovi, care se serveste de obicei pentru doua sau mai multe persoane. Aceste preparate se gasesc cu precadere in winstub-uri, localuri traditionale, echivalentul alsacian al pub-urilor britanice.
foto: sharethis.ro