Călduri record în următorii cinci ani
Următorii cinci ani ar putea fi cei mai fierbinţi înregistraţi vreodată în lume, a anunţat Serviciul Meteorologic Britanic. Temperaturile pot creşte cu 1,5 grade Celsius până în 2024.
Articol editat de Valentina Adam, 31 ianuarie 2020, 10:57
Previziunile se bazează pe un studiu al posibilelor tendinţe climatice în următorii 10 ani. Pentru fiecare an în perioada 2020-2024, temperatura este de aşteptat să fie cu 1,06-1,62 grade Celsius mai mare decât în mod normal. Recordul din 2016 – cel mai fierbinte an înregistrat vreodată – va fi probabil depăşit în perioada respectivă.
„Cele mai noi prognoze pentru următorii cinci ani sugerează încălzirea continuă în conformitate cu creşterea nivelului de gaze cu efect de seră. Aceste prognoze includ unele necunoscute, dar majoritatea zonelor, în special în Europa de Nord, Asia şi America de Nord,probabil că se vor încălzi”, a remarcat expertul Doug Smith.
Dacă nu se va produce o erupţie vulcanică majoră care să poată încetini încălzirea, blocând razele soarelui, temperaturile medii în următorii cinci ani vor fi, probabil, cu 1,15-1,46 grade Celsius mai mari decât cele din era preindustrială.
În 2015-2019, cea mai caldă perioadă înregistrată vreodată, temperaturile medii le-au depăşit cu 1,09 grade Celsius pe cele din perioadele preindustriale.
Acordul de la Paris privind schimbările climatice din anul 2015 prevede ca încălzirea globală să fie limitată la sub 2 grade Celsius şi chiar până la 1,5 grade Celsius până în 2100, în comparaţie cu era preindustrială. În acest scop, este necesar să se reducă imediat şi drastic emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de activitatea umană. Cu toate acestea, creşterea lor nu s-a oprit.
Potrivit Serviciului Meteorologic Britanic, există un risc de aproximativ 10 procente ca încălzirea într-unul din anii din perioada 2020-2024 să depăşească 1,5 grade Celsius.