[FOTO] Caii sălbatici ascunşi pe o insulă din România
Povestea caiilor sălbatici din vestul ţării.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 18 octombrie 2016, 13:32
La doar 160 de kilometri de Timişoara se află câteva dintre cele mai frumoase locuri ale Banatului, din păcate prea puţin cunoscute.
Insula Ostrov, aflată la Moldova Veche, pe Dunăre, găzduieşte una din minunăţiile naturii din această parte a ţării, o colonie de cai sălbatici.
Prea puţin cunoscut publicului, Ostrovul aflat pe Dunăre, chiar înainte de intrarea pe clisură, ascunde una dintre frumuseţile Banatului. Aflată la un pas să fie transformată într-un deşert plin cu steril de minereu, insula este un adevărat paradis, din fericire salvat la timp. Iar cea mai mare comoară a insulei aflată în zona localităţii Moldova Veche este colonia de cai sălbatici care trăieşte aici. La ultimul recensământ, erau pe insula nelocuită 98 de cai, care trăiesc total lipsiţi de legătură cu oamenii, în libertate deplină.
Insula din mijlocul Dunării nu ascunde doar frumuseţea cailor sălbatici, un număr de 70 de specii de păsări găsindu-şi locul aici în timpul migraţiei. În mijlocul insulei se află şi un mic lac, fără conexiune cu fluviul.
Cel mai înalt punct de pe insulă este o movilă de pământ despre care legendele locale spun că ar fi mormântul conducătorului hunilor, Attila. Conform acestei legende, Attila a avut atât de mulţi soldaţi încât la moartea sa fiecare dintre oşteni ar fi dus câte un coif de pământ pe care l-ar fi pus peste mormântul conducătorului. În acel loc s-a format respectiva movilă, iar în locul de unde a fost adunat pământul s-ar fi format un canal pe care localnicii în numeau Boruga.
Tot conform legendei, Attila ar fi avut un armăsar negru, pe care doar el putea să-l călărească. Fiul lui Attila ar fi încercat să îl încalece, dar calul a fugit. În urmărirea acestuia au fost trimişi mai mulţi oşteni călare pe iepe, dar acestea au fugit împreună cu armăsarul negru. Acesta a găsit mormântul stăpânului său, Attila, rămânând pe insulă pentru a-l păzi, împreună cu iepele. De aici ar fi apărut caii sălbatici de pe insulă.