Binecuvântare arhierească în Parohia Buchin
La Praznicul „Întâmpinării Domnului”, în duminica a 17-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian i-a cercetat pe credincioșii Parohiei Buchin, ce se află la 5 km de municipiul Caransebeș.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 3 februarie 2025, 12:00 / actualizat: 3 februarie 2025, 18:57
Părintele Episcop a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, iar răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Chiar dacă este o parohie mică, cu aproximativ 280 de credincioși, mulți dintre ei au venit la sfânta biserică ce anul acesta împlinește 170 de ani de la zidire. Între anii 1854-1855 s-a zidit în centrul satului sfântul locaș din piatră și cărămidă arsă. La 15 octombrie 1950, biserica a fost sfințită de Vasile Lăzărescu, mitropolitul Banatului. Înainte de actuala biserică a mai existat una de lemn (1755), aceasta fiind incendiată în 1788.
La final, Preasfințitul Părinte Lucian a apreciat misiunea ce o desfășoară părintele paroh Ioan Fontul. „Vedem că lucrarea preotului se desfășoară pe mai multe paliere. Are grijă de biserica aceasta de zid, dar părintele paroh Ioan are grijă și de biserica vie din sufletele credincioșilor. Doamna preoteasă fiind profesoară de religie a știut de la început să-i adune pe copii în biserică și împreună cu părintele fac o misiune articulată, având în biserică întotdeauna tineri prezenți la Sfânta Liturghie și mulți dintre ei prezenți la Sfântul Potir”.
„I-am îndemnat la sfârșitul Sfintei Liturghii pe credincioșii din această parohie să fie cu multă luare aminte la exemplul credinței femeii cananeence, să încerce să reflecteze permanent la credința statornică de care a dat dovadă această femeie. Chiar dacă a fost respinsă în aparență de Mântuitorul Iisus Hristos nu a deznădăjduit, nu a plecat, nu s-a supărat, ci a dat dovadă de consecvență, a continuat rugăciunea insistentă și a obținut din partea Mântuitorului vindecarea fiicei sale. «O, femeie, mare este credința ta!». Iată exclamația Mântuitorului Iisus Hristos ce răsună peste veacuri, pentru că această femeie a fost un exemplu de credință pentru cei din vremea aceea, pentru cei din poporul Israel, dar femeia cananeancă rămâne un exemplu de credință statornică și pentru noi creștinii acestor vremuri. Din păcate, mulți dintre noi nu suntem consecvenți în viața spirituală și nu îi cerem lui Dumnezeu în permanență sănătate, ajutor, mântuire și toate cele de folos. Când avem un necaz ne rugăm, când totul este în regulă rugăciunea se împuținează și credința se diluează”, a mai subliniat ierarhul.
În după amiaza zilei, Preasfințitul Părinte Lucian a săvârșit Slujba înmormântării în Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș, pentru părintele pensionar Dimitrie Negrei, ce a slujit Biserica lui Hristos din anul 1975, cei mai mulți ani în Caransebeș. Din anul 2016 a ieșit la pensie dar nu a încetat până în ultima clipă să meargă la biserică și să săvârșească sfintele slujbe, în special Sfânta Liturghie. (arhidiacon Pavel Canea)
Sursa: Episcopia Caransebeşului