Atenţie la toxinfecţiile alimentare pe caniculă
Atenţie la toxinfecţiile alimentare pe caniculă, este mesajul transmis de medicii spitalului CF Timişoara! Toxiinfecţiile alimentare sunt reprezentate de un grup de boli acute, ce apar sporadic sau în epidemii, post ingestia de alimente contaminate cu diverse virusuri sau bacterii.
Articol editat de Daiana Rosca, 30 iulie 2023, 09:40 / actualizat: 30 iulie 2023, 13:03
Epidemiile de toxiinfecţii alimentare sunt mai frecvent întâlnite în sezonul cald şi sunt favorizate de nerespectarea regulilor de igienă alimentară şi igiena mâinilor.
Printre cauze se numară consumul de alimente contaminate, rezultat al depozitării în condiţii improprii, ori prepararea necorespunzătoare.
Germenii implicaţi în mod curent în apariţia toxiinfecţiilor alimentare sunt: Coci enterotoxigeni (Staph. Aureus, Enterococi), bacili aerobi şi anaerobi, enterobacteriacee (Salmonella, Shigella, E.Coli).
Intoxicaţia alimentară se manifestă prin apariţia vărsăturilor, a stării generale de rău, dureri abdominale şi diaree.
Simptomatologia se poate ameliora la domiciliu prin masuri simple: evitarea alimentelor grase, prăjite, adoptarea unei diete uşoare, reprezentata predominant de consumul de orez fiert, pâine prajită, evitarea deshidratării, prin consumul crescut de ceai de mentă şi apă şi eliminarea consumului de alcool sau al băuturilor şi alimentelor care pot fermenta.
Tratamentul toxiinfecţiilor alimentare include repaosul alimentar, substituţia pierderilor de lichide şi electroliţi apărute în urma vărsăturilor şi a diareei, administrarea de antibiotice, în conformitate cu sensibilitatea germenilor care au cauzat intoxicaţia alimentară, suport respirator în cazurile cu evoluţie severă, administrarea de imunoglobuline pentru stoparea efectelor neurotoxinei la nivelul sistemului nervos şi administrarea de antitoxina botulinica in cazul intoxicatiei alimentare cu C.botulinum.
În cazul unui episod de toxiinfecţie alimentară severă, este necesară prezentarea la medic pentru diagnostic şi tratament de specialitate, mai ales în cazul copiilor mici şi vârstnicilor.
Prevenirea toxiinfecţiilor alimenatare se face prin respectarea măsurilor de igienă a mâinilor, spălarea alimentelor şi depozitarea acestora în condiţii corespunzatoare.
Sursa foto: Spital CF Timisoara