Astăzi este Ziua mondială a toaletei. În România, una din 4 gospodării are WC-ul în fundul curții
În fiecare an, în 19 noiembrie este marcată Ziua mondială a toaletei („World Toilet Day”), pentru a atrage atenţia că aproximativ 3,6 miliarde de oameni de pe glob trăiesc fără acces la canalizare. În România, 1 din 4 gospodării are WC-ul în fundul curții. Ponderea locuinţelor fără toaletă în interior este de peste zece ori mai mare decât media din Uniunea Europeană, conform Eurostat.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 19 noiembrie 2021, 13:03
Ziua de 19 noiembrie a fost declarată de ONU Ziua mondială a toaletei, în iulie 2013, prin Rezoluţia „Igiena pentru toţi”.
Tema pentru 2021 este „Valuing toilets”, conform Agerpres. De asemenea, UN-Water („United Nations-Water”) a lansat o campanie globală de socializare în jurul #WorldToiletDay, atrăgând atenţia că toaletele sunt subfinanţate, prost gestionate sau neglijate în multe părţi ale lumii. Acest lucru are consecinţe devastatoare pentru sănătate, economie şi mediu, în special în comunităţile cele mai sărace şi marginalizate, atrage atenţia UN-Water.
Statisticile alarmante atrag atenţia că cei care trăiesc fără servicii de salubritate sigure se confruntă adesea cu multe forme de discriminare. Acest neajuns poate fi depăşit în timp prin accesarea şi gestionarea serviciilor de salubritate sau prin îmbunătăţirea instalaţiilor actuale.
Mai mult, la nivel mondial, suntem departe de a atinge obiectivul de dezvoltare durabilă al ONU (ODD 6), care garantează accesul tuturor la apă şi canalizare şi asigurarea unui management durabil pentru resursele de apă.
3,6 miliarde de oameni trăiesc fără toalete şi câteva sute de milioane de persoane îşi fac nevoile în aer liber
În prezent, 3,6 miliarde de oameni din lume trăiesc fără toalete şi câteva sute de milioane de persoane îşi fac nevoile în aer liber. Impactul unei astfel de expuneri la materiile fecale umane are efecte devastatoare asupra sănătăţii publice, condiţiilor de viaţă şi de muncă, nutriţiei, educaţiei şi productivităţii economice mondiale, atrage atenţia ONU.
Astfel, Organizaţia Naţiunilor Unite îşi propune, prin Obiectivul de dezvoltare durabilă numărul 6 (ODD 6), să garanteze ca până în 2030 nimeni să nu îşi mai facă nevoile în aer liber şi toţi să aibă acces la toalete şi canalizare. Dacă acest obiectiv nu este atins, întreaga Agendă 2030 pentru dezvoltare durabilă este compromisă.
În România, 1 din 4 gospodării are WC-ul în fundul curții
În România, 1,7 milioane de familii trăiesc fără baie în locuință, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Asta înseamnă că 23% din totalul gospodăriilor din România au WC-ul în fundul curții.
De asemenea, datele pulicate de Eurostat la finalul anului trecut arată că ponderea locuinţelor din România care nu au o toaletă în interior este de peste zece ori mai mare decât media din Uniunea Europeană.
În 2019, aproximativ 2% din populaţia Uniunii Europene trăia în locuinţe care nu aveau o toaletă în interior, în scădere cu 1,7 puncte procentuale comparativ cu 3,7% în anul 2010. Statele membre care stau cel mai prost la acest capitol sunt: România, Bulgaria (13,7%), Lituania (10%), Letonia (8,7%), Estonia (4,7%) şi Ungaria (3,1%), arată datele Eurostat. România a înregistrat însă progrese semnificative, ţinând cont că în anul 2010 ponderea locuinţelor fără o toaletă în interior era de 40,9%.
Sursa: hotnews.ro
Sursa foto: vice.com.ro