A murit actorul Sidney Poitier
Legendarul actor Sidney Poitier, care a doborât barierele rasiale devenind primul actor de culoare recompensat cu un Oscar pentru rolul din ”Lilies of the Field”, inspirând o întreagă generaţie în timpul mişcării pentru drepturi civile, a decedat, la 7 ianuarie 2022, la vârsta de 94 de ani, a anunţat un oficial din cadrul Ministerului pentru Afaceri Externe din Bahamas, potrivit Reuters.
Articol editat de Valentina Adam, 9 ianuarie 2022, 09:46
* * *
Actorul Sidney Poitier este primul actor de culoare care a fost distins cu un Oscar. S-a născut la 20 februarie 1927, în timpul unei călătorii pe mare, pe care o făceau părinţii săi dinspre insula natală, Cat Island, Bahamas către Miami, Florida, unde mergeau să vândă produsele de la fermă. Poitier s-a născut prematur, fără prea mari şanse de a supravieţui călătoriei. A fost înregistrat la Miami, având în vedere că în momentul naşterii sale, se apropiaseră deja de coastele Floridei. Copilăria şi-a petrecut-o pe insula îndepărtată, fără electricitate şi cu o populaţie de doar 1.500 de persoane.
În primii ani de adolescenţă, părinţii l-au trimis în capitala Nassau, la nişte rude, urmând să-şi găsească de lucru acolo. Manifestând o înclinaţie către delincvenţa juvenilă a fost trimis la Miami, unde avea să locuiască cu fratele mai mare.
La 18 ani, s-a mutat la New York. Şi-a încercat norocul pe scena teatrului, dar nu a fost bine primit de către public. A petrecut următoarele şase luni dedicându-se carierei actoriceşti şi, la cea de-a doua încercare de a urca pe scenă, a fost remarcat şi distribuit în piesa ”Lysistrata” de pe Broadway, potrivit site-ului museumofuncutfunk.com.
În 1949, a fost nevoit să aleagă între roluri principale în piese de teatru şi oferta regizorului Darryl F. Zanuck de a juca în filmul ”No Way Out” (1950). A ales filmul, iar succesul de care s-a bucurat i-a adus noi oferte în domeniul cinematografiei.
Rolul care l-a consacrat a fost cel din filmul ”Blackboard Jungle” (1955). Rolul din “The Defiant Ones” (1958), i-a adus Premiul BAFTA pentru cel mai bun actor străin, în 1959, potrivit site-ului newsone.com. A urmat rolul din ”Lilies of the Field” (1963), care i-a adus Oscar-ul. A fost primul actor de culoare care a primit această distincţie. A primit şi Premiul Globul de Aur pentru rolul respectiv.
De asemenea, a regizat câteva filme, dintre care cel mai mare succes l-a avut comedia ”Stir Crazy”. Celebrul trio: Poitier, Cosby şi Belafonte s-a reîntregit în filmul ”Uptown Saturday Night”, tot în regia lui Poitier.
În 2000, a primit premiul pentru întreaga activitate din partea Asociaţiei Actorilor Americani.
Poitier a fost căsătorit cu Juanita Hardy din 1950 până în 1965. S-a recăsătorit cu Joanna Shimkus, fostă actriţă canadiană de origine lituaniană, în 1976. Are patru copii din prima căsătorie şi doi din cea de-a doua. A scris trei cărţi autobiografice: ”This Life” (1980), ”The Measure of a Man: A Spiritual Autobiography” (2000) şi ”Life Beyond Measure – letters to my Great-Granddaughter” (2008) şi un roman “Montaro Caine”, editat în mai 2013.
Actorul este subiectul unei biografii “Sidney Poitier: Man, Actor, Icon” (2004), scrisă de istoricul Aram Goudsouzian. Au fost realizate şi filmele “Sidney Poitier, an Outsider in Hollywood” (documentar) şi “Sidney Poitier: One Bright Light” inspirate din viaţa sa.
Poitier a fost ambasador nerezident al Uniunii Bahamas în Japonia din aprilie 1997 şi ambasador la UNESCO până în 2007. La 12 august 2009, actorul a fost decorat cu Medalia Prezidenţială a Libertăţii (cea mai înaltă distincţie civilă din Statele Unite), de către preşedintele american Barack Obama.
După moartea actorului american Ernest Borgnine, în 2012, el a devenit cel mai în vârstă actor în viaţă care a câştigat Premiul Oscar, pentru cel mai bun actor. La 2 martie 2014, Poitier a apărut alături de actriţa Angelina Jolie, la cea de-a 86-a ediţie a Premiilor Academiei, pentru a prezenta premiul pentru cel mai bun regizor, potrivit site-ului culturocity.com.
În 2016, el a fost distins cu Premiul BAFTA Fellowship pentru realizări remarcabile în timpul vieţii de film şi cu Premiul Icon din partea African-American Film Critics Association (AAFCA).
AGERPRES