9 octombrie – Ziua Mondială a Poştei
Anual, la 9 octombrie, este marcată Ziua mondială a poştei, dată la care, în 1874, a fost înfiinţată Uniunea Generală a Poştelor, prin semnarea Tratatului de la Berna (Elveţia). Ziua mondială a poştei a fost stabilită de Congresul Uniunii Poştale Universale (UPU), desfăşurat la Tokyo, în Japonia, în 1969, potrivit site-ului ONU, www.un.org, şi www.upu.int.
Scopul marcării acestei zile este de a conştientiza rolul sectorului poştal în viaţa oamenilor şi a societăţilor de afaceri, contribuţia sa la dezvoltarea socială şi economică a ţărilor. De asemenea, are menirea să încurajeze statele membre ale Uniunii Poştale Universale să întreprindă programe prin care să transmită mesajele lor şi să facă cunoscute activităţile proprii în rândul publicului şi a mass-media la nivel naţional.
În 2024, Uniunea Poştală Universală (UPU) sărbătoreşte cea de-a 150-a aniversare. Astfel tema din acest an a Zilei mondiale a poştei este: „150 de ani de a permite comunicarea şi de a împuternici popoarele între naţiuni” („150 years of enabling communication and empowering peoples across nations”), menţionează www.un.org.
Ziua Mondială a Poştei din acest an recunoaşte realizările de lungă durată ale UPU şi îşi întăreşte angajamentul de a servi toate popoarele în deceniile şi secolele următoare. Alăturaţi-vă sărbătoririi acestei etape istorice în timp ce reflectăm la 150 de ani de progres şi privim către un viitor în care comunicarea rămâne o forţă motrice pentru pace, prosperitate şi înţelegere globală, menţionează www.un.org.
În fiecare an, peste 150 de ţări sărbătoresc Ziua mondială a poştei într-o varietate de moduri. Ţările membre ale UPU sunt încurajate să organizeze propriile activităţi naţionale pentru a sărbători Ziua mondială a poştei: de la introducerea sau promovarea de noi produse şi servicii poştale, la zile libere în oficiile poştale, centrele de sortare sau muzeele poştale.
Administraţiile poştale lansează emisiuni filatelice dedicate acestei zile aniversare sau noi servicii poştale, organizează festivităţi şi evenimente speciale, conferinţe şi seminarii cu specific poştal şi filatelic.
Alte activităţi includ postarea de afişe în oficiile poştale şi în alte locuri publice, organizarea de zile ale porţilor deschise la oficii poştale şi muzee poştale, precum şi activităţi recreative culturale, sportive etc. Multe administraţii poştale emit suveniruri speciale, cum ar fi tricouri sau insigne.
Mesajele transmise de Uniunea Poştală Universală pentru serviciile poştale din întreaga lume sunt diversificarea produselor şi a serviciilor lor, pentru a satisface mai bine nevoile clienţilor, pentru fiabilitate, creşterea vitezei de operare şi sporirea securităţii.
Uniunea Generală a Poştelor a devenit, în 1878, Uniunea Poştală Universală. Din 1947, UPU este instituţie specializată a ONU, cu sediul la Berna. În prezent, Uniunea Poştală Universală are afiliate administraţii poştale din 192 de ţări, potrivit site-ului UPU, www.upu.int.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 9 octombrie 2024, 14:26
Sursa: AGERPRES