3 mai – Ziua Mondială a Libertăţii Presei
Ziua mondială a libertăţii presei este marcată în fiecare an, la data de 3 mai, un moment de reflecţie în rândul celor care activează în această breaslă şi al celor care militează pentru drepturile şi obligaţiile profesioniştilor din mass-media.
Articol editat de Valentina Adam, 3 mai 2022, 07:03
Ziua mondială a libertăţii presei (#WorldPressFreedomDay) a fost creată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în decembrie 1993, ca rezultat al Seminarului privind promovarea presei africane independente şi pluraliste. Acest seminar a avut loc în Namibia în 1991 şi a condus la adoptarea Declaraţiei de la Windhoek privind promovarea presei independente şi pluraliste.
Deşi Ziua mondială a libertăţii presei este sărbătorită din 1993, aceasta are rădăcini mult mai adânci în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Articolul 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului din 1948 spune că ‘Orice persoană are dreptul la libertatea de opinie şi de exprimare; acest drept include libertatea de a avea opinii fără nici un amestec şi de a căuta, primi şi răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi fără a ţine seama de frontiere‘.
Prin urmare, această zi este sărbătorită pentru a creşte gradul de conştientizare a importanţei libertăţii presei şi pentru a le reaminti guvernelor datoria lor de a respecta şi de a susţine dreptul la libertatea de exprimare, ambele fiind drepturi fundamentale ale omului.