19 august, Ziua Mondială pentru Asistență Umanitară
Data de 19 august coincide cu bombardamentele din 2003 asupra ”Canal Hotel” din Bagdad, în urma cărora au murit 22 de persoane. Printre morți a fost și Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului și Reprezentantul Special al Secretarului General în Irak, Sergio Vieira de Mello.
Articol editat de Valentina Adam, 19 august 2021, 07:56
Născut la 15 martie 1948, diplomatul brazilian a lucrat în cadrul ONU timp de 34 de ani. S-a dedicat programelor umanitare promovate de ONU, în special a celor pentru salvarea victimelor civile ale conflictelor armate. Considerat un candidat serios pentru funcția de secretar-general al ONU, Sergio Vieira de Mello a fost decorat, post-mortem, cu Premiul ONU pentru activitate în domeniul drepturilor omului.
În anul 2006, familia sa și un grup de prieteni au pus bazele Fundației Sergio Vieira de Mello. Scopul fundației este să încurajeze dialogul acolo unde se prefigurează ori există deja un conflict armat, să atragă noi actori pe scena activităților umanitare și să onoreze memoria celor care și-au pierdut viața în timpul misiunilor umanitare.
- În 2021, 235 de milioane de oameni au nevoie de asistență și protecție umanitară.
- În 2020, au fost atacați 475 de lucrători medicali: 108 au fost uciși, 242 răniți și 125 răpiți.
- Cele mai multe violențe au avut loc în Sudanul de Sud, Siria și Congo, dar şi în Republica Centrafricană și Mali, unde incidentele s-au dublat din 2018.
- 2020 a fost anul în care, pentru prima dată în 20 de ani, Afganistanul nu s-a aflat în primele cinci zone cele mai periculoase pentru lucrătorii din domeniul umanitar.
Ziua Mondială pentru Asistență Umanitară 2021 evidențiază consecințele imediate ale urgenței climatice pentru cei mai vulnerabili și încearcă să se asigure că vocea lor este ascultată, iar nevoile lor sunt pe primul plan pe agenda Conferința ONU privind schimbările climatice (COP26) din noiembrie.
Prin urmare, toată lumea este invitată să se alăture #TheHumanRace, care este provocarea globală a acțiunii climatice în solidaritate cu oamenii care au cea mai mare nevoie de ea; și pentru a pune nevoile persoanelor vulnerabile la schimbările climatice în fața și în centrul reuniunii ONU privind clima (COP26).
Aleargă, înoată, călăreşte, mergi pe jos sau fă orice activitate vrei timp de 100 de minute, în perioada 16 august – 31 august, solidar cu persoanele vulnerabile și pentru a le spune liderilor mondiali că se așteaptă ca țările dezvoltate să își îndeplinească angajamentele.