18 ianuarie – Ziua Internaţională a Omului de Zăpadă
Cine n-a pus niciodată 3 sfere una peste alta, cu un fular la gât, un morcov pe loc de nas și pietre pentru nasturi? Toți am dat, cândva, viață omului de zăpadă – acel tip jovial și un pic supraponderal, care are ceva din fragilitatea lucrurilor sensibile care pier sub ochii noștri.
Articol editat de Radio Resita, 18 ianuarie 2022, 08:19
Construirea acestuia face parte din bucuriile iernii încă din Evul Mediu, prima dovadă documentară fiind un manuscris din 1380.
Ziua Internaţională a Omului de Zăpadă a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2011. Data nu este aleasă întâmplător, întrucât cifra „1” arată ca un baston sau o mătură, iar cifra „8” reprezintă chiar forma omului de zapadă. Luna ianuarie a fost aleasă deoarece, in majoritatea tarilor, sansele sa ninga sunt cele mai mari in această lună.
Cel mai mare om de zăpadă din lume a fost construit în Bethnel, Maine, SUA, în 2008. Este de genul feminin şi se numeşte Olympia Snow-Woman. Măsoară 37,21 metri înălţime şi o greutate de peste 4.000 de tone, iar „construirea” a durat circa o lună de zile. La construirea “ei” s-au folosit mai mult de 5.600 de metri cubi de zăpadă. Morcovul-nas a fost, de fapt, o structură de doi metri din sârmă şi pânză. Gura a fost conturată din şase anvelope de automobil, iar în loc de nasturi s-au folosit trei anvelope de tractor. Pentru braţe au fost aduse două trunchiuri de copac de câte 3 metri.
Japonia deţine Recordul Guiness World pentru cei mai mulţi oameni de zăpadă construiţi într-o oră. Nu mai puţini de 2.036 de oameni de zăpadă au fost făcuţi doar în 60 de minute de un grup de 1 406 participanţi la un serial de televiziune din Akabira, Hokkaido, Japonia, pe 28 februarie 2015.
La data de 20 martie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Topirii Omului de Zăpadă, pentru a marca schimbarea anotimpului şi anume, trecerea de la iarnă la primăvară
Așadar, să ne mai bucurăm puțin și….”Hai afară la zăpadă, hai un om să construim…”