Ascultă Radio România Reșița Live

13 septembrie: Ziua Internațională a Ciocolatei

Aducerea boabelor în Europa îi este atribuită de unii lui Cristofor Columb (1503), de alţii conchistadorului spaniol Hernán Cortés (1528), iar de alţii călătorului italian Antonoi Carletti (1600).

Spaniolii au fost cei care au început să planteze arbori de cacao şi au ţinut acest lucru secret, până când călugării au răspândit vestea.

Cu toate acestea, a fost nevoie de mai bine de 100 de ani pentru ca ciocolata să treacă de la statutul de tratament pentru diferite afecţiuni, la cel de aliment de larg consum.

Se pare că primul baton de ciocolată a fost preparat la Londra de către Joseph Fry, în 1847, care a inversat proporţiile – a pus mai puţină apă şi mai mult unt de cacao.

Treizeci de ani mai târziu, Daniel Peter şi Henri Nestleau au adăugat reţetei lapte condensat. Aşa a apărut ciocolata cu lapte.

Alte surse spun că Sir Hans Sloane, doctorul personal al Reginei Anne, este cel care a adăugat pentru prima dată lapte peste cacao. Reţeta sa a fost vândută fraţilor Cadbury, care se pare că au trăit regeşte de pe urma ei.

Bomboane

Brevetul pentru inventarea ciocolatei solubile aparţine Casei Capşa din Paris şi datează din anii 1900.

Ciocolata şi Al Doilea Război Mondial

13 septembrie: Ziua Internațională a Ciocolatei

Articol editat de Cristina Corocan, 13 septembrie 2017, 11:49

În timp ce indienii Maya din Mexic, în jurul anului 600 î.e.n., considerau bobul de cacao un dar divin cu puteri magice pe care îl foloseau în ritualuri şi ceremonii, dar şi ca tratament împotriva durerilor, a febrei şi a tusei, aztecii îi legau existenţa de „grădinile Raiului”. Şi unii şi ceilalţi îl foloseau ca monedă de schimb (cu 100 de boabe se putea cumpăra un sclav) şi ca ingredient pentru o băutură energizantă.

Mayaşii sunt cei care au inventat o băutură fierbinte şi amară preparată din păstăile de cacao şi îmbunătăţită cu diferite arome. Reţeta a fost preluată de azteci, care au adăugat vanilie şi miere, şi au numit-o „xocoatl” (apă amară).

Ciocolata în Europa

Aducerea boabelor în Europa îi este atribuită de unii lui Cristofor Columb (1503), de alţii conchistadorului spaniol Hernán Cortés (1528), iar de alţii călătorului italian Antonoi Carletti (1600).

Spaniolii au fost cei care au început să planteze arbori de cacao şi au ţinut acest lucru secret, până când călugării au răspândit vestea.

Cu toate acestea, a fost nevoie de mai bine de 100 de ani pentru ca ciocolata să treacă de la statutul de tratament pentru diferite afecţiuni, la cel de aliment de larg consum.

Se pare că primul baton de ciocolată a fost preparat la Londra de către Joseph Fry, în 1847, care a inversat proporţiile – a pus mai puţină apă şi mai mult unt de cacao.

Treizeci de ani mai târziu, Daniel Peter şi Henri Nestleau au adăugat reţetei lapte condensat. Aşa a apărut ciocolata cu lapte.

Alte surse spun că Sir Hans Sloane, doctorul personal al Reginei Anne, este cel care a adăugat pentru prima dată lapte peste cacao. Reţeta sa a fost vândută fraţilor Cadbury, care se pare că au trăit regeşte de pe urma ei.

Bomboane

Brevetul pentru inventarea ciocolatei solubile aparţine Casei Capşa din Paris şi datează din anii 1900.

Ciocolata şi Al Doilea Război Mondial

Acum șaptezeci de ani, când trupele aliate au luat cu asalt plajele din Normandia, în Ziua Z, moment important în istoria omenirii, nimeni nu se gândea la conţinutul raniţelor soldaţilor. Alimentele trebuiau să fie ușoare, hrănitoare şi energizante – la urma urmei, acești oameni urmau să invadeze terenul ocupat de naziști! Şi ce aliment întrunea toate aceste calităţi mai bine decât batoanele de ciocolată Hershey?

Compania Hershey a fost abordată în 1937 cu privire la crearea unui baton special conceput pentru Armata SUA. Potrivit chimistului șef al companiei, Sam Hinkle, guvernul Statelor Unite a avut patru cereri cu privire la noile batoane de ciocolată: să cântărească 4 uncii, să asigure un nivel ridicat de energie, să reziste la temperaturi ridicate și să aibă “un gust un pic mai bun decât un cartof fiert”. Produsul s-a numit “D ration bar” – un amestec de ciocolată, zahăr, unt de cacao, lapte praf degresat şi făină de ovăz.

Batoanele

În ceea ce privește gustul, cel care a încercat a spus că mai degrabă ar fi mâncat cartofi fierţi. Combinația de făină de ovăz şi grăsime a făcut din ciocolată o “cărămidă” densă, iar zahărul era prea puțin pentru a masca gustul amar a cantităţii mari de ciocolată neagră. Având în vedere că a fost concepută pentru a rezista la temperaturi ridicate, era aproape imposibil să muşti din ea. Mai degrabă o răzuiai. În ciuda eforturilor armatei americane de a opri oamenii să le arunce, unele dintre batoane au ajuns în coșul de gunoi. Mai târziu, în timpul războiului, Hershey a introdus o nouă versiune, cunoscută sub numele de batonul “Tropical”, conceput special pentru temperaturile extreme din Pacific. Până la sfârșitul războiului, compania a produs mai mult de 3 miliarde de astfel de batoane pentru raţiile soldaţilor,scrie TVR.

sursa foto:www.delicateseliterare.ro si TVR.ro

 

 

 

 

 

„Reptile și Insecte Vii” la Complexul Muzeal Arad
Fapt divers duminică, 13 aprilie 2025, 07:34

„Reptile și Insecte Vii” la Complexul Muzeal Arad

Pasionații de natură, curioșii de toate vârstele și iubitorii de senzații tari au un nou motiv de entuziasm: luni, 14 aprilie 2025, la ora...

„Reptile și Insecte Vii” la Complexul Muzeal Arad
Muzeul Trenulețelor s-a redeschis într-un spațiu nou, în Centrul Istoric al municipiului Hunedoara
Fapt divers joi, 10 aprilie 2025, 19:22

Muzeul Trenulețelor s-a redeschis într-un spațiu nou, în Centrul Istoric al municipiului Hunedoara

Muzeul Trenulețelor ‘Valentin Banciu’ din municipiul Hunedoara și-a redeschis porțile joi, 10 aprilie 2025, într-o nouă locație...

Muzeul Trenulețelor s-a redeschis într-un spațiu nou, în Centrul Istoric al municipiului Hunedoara
Motorul Titanicului, regăsit în Banat: o comoară inginerească expusă la Muzeul Mineritului din Anina
Fapt divers joi, 10 aprilie 2025, 16:01

Motorul Titanicului, regăsit în Banat: o comoară inginerească expusă la Muzeul Mineritului din Anina

O piesă istorică rară, identică cu cele de pe celebrul Titanic, va putea fi admirată în premieră la Muzeul Mineritului din Anina. În...

Motorul Titanicului, regăsit în Banat: o comoară inginerească expusă la Muzeul Mineritului din Anina
Retro Parada Primăverii 2025 la Timişoara
Fapt divers marți, 8 aprilie 2025, 15:00

Retro Parada Primăverii 2025 la Timişoara

În cel de-al 27-lea an de existență, Retromobil Club România organizează Retro Parada Primăverii, sâmbătă, 26 aprilie – un eveniment...

Retro Parada Primăverii 2025 la Timişoara
Fapt divers marți, 8 aprilie 2025, 08:47

Ziua Internațională a Romilor – 8 Aprilie: Semnificație, Istorie și Evenimente

Ce este Ziua Internațională a Romilor și când se sărbătorește?Ziua Internațională a Romilor este celebrată anual pe 8 aprilie și are...

Ziua Internațională a Romilor – 8 Aprilie: Semnificație, Istorie și Evenimente
Fapt divers duminică, 6 aprilie 2025, 14:30

Salvați Copiii a lansat INFOMama, prima aplicație mobilă pentru gravide și mame

Salvați Copiii România a lansat un instrument inovator pentru sprijinirea sănătății mamei și copilului: INFOMama – prima aplicație mobilă...

Salvați Copiii a lansat INFOMama, prima aplicație mobilă pentru gravide și mame
Fapt divers vineri, 4 aprilie 2025, 15:27

„Adoptă, nu cumpăra!” – Mesajul Asociației Dogs Center Reșița pentru Ziua Internațională a Animalelor fără Stăpân

De ce să adopți un câine sau o pisică din adăpost: Beneficii, responsabilități și sfaturi utile În adăposturile din România, fie ele...

„Adoptă, nu cumpăra!” – Mesajul Asociației Dogs Center Reșița pentru Ziua Internațională a Animalelor fără Stăpân
Fapt divers miercuri, 2 aprilie 2025, 18:15

Olimpiada Națională Corală – Faza zonală la Reșița

Olimpiada Națională Corală, Faza zonală se va desfăşura la Reșița, anunţă Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin. ISJ...

Olimpiada Națională Corală – Faza zonală la Reșița