1 iunie – Ziua mondială a copiilor și a părinților
Ziua Internațională a Copilului (Ziua Copilului) este o sărbătoare adorabilă, dedicată tuturor copiilor lumii. În multe țări, ziua este celebrată pe 20 noiembrie, fiind ziua în care a fost adoptată Declarația Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului. Însă, în România, Ziua Copilului este sărbătorită pe 1 iunie.
Articol editat de Valentina Adam, 1 iunie 2024, 09:30 / actualizat: 2 iunie 2024, 8:15
Ideea de a crea o zi dedicată copilului a fost invocată în anul 1925, în cadrul unei conferințe din Geneva – Conferința Mondială pentru Bunăstarea Copiilor. Federația Democratică Internațională a Femeilor a luat decizia de a adopta o astfel de zi, în noiembrie 1949, în Moscova.
Adunarea Generală ONU a decis, pornind de la importanța bunăstării copiilor din lume, să adopte o Rezoluție cu privire la acest lucru. Astfel, în data de 14 decembrie 1954, ONU a recomandat tuturor țărilor să creeze o zi dedicată copilului, alegând o dată potrivită pentru fiecare guvern în parte.
Știai că…
… Ziua Copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în Turcia, în data de 23 aprilie 1920?
… Franța celebrează pe 6 ianuarie Ziua Familiei, în loc de Ziua Copilului?
… în India, Ziua Copilului se celebrează în data de 14 noiembrie, pentru a reaminti de un prim-ministru al țării, ce îndrăgea foarte mult copiii — Jawaharlal Nehru?
… în Australia, oamenii sărbătoresc Săptămâna Copiilor?
… pe 1 iunie se sărbătorește și Ziua Mondială a Părinților?
Ziua mondială a părinţilor este marcată de ONU anual, la data de 1 iunie, cu scopul de a sublinia importanţa pe care o au părinţii pentru creşterea şi educaţia copiilor.
Pentru ediţia din 2024 a Zilei mondiale a părinţilor, ONU subliniază importanţa pe care jocurile o au pentru dezvoltarea psihică şi fizică a copiilor. În acest sens, Fondul pentru Copii al Naţiunilor Unite (UNICEF), agenţie creată de ONU, le pune părinţilor la dispoziţie resurse pentru a-i educa pe cei mici folosindu-se de jocuri şi activităţi distractive dedicate întregii familii.
Astfel, la pagina de internet https://www.unicef.org/parenting/playbox, pot fi descoperite materiale care subliniază importanţa jocului şi oferă idei de joacă pentru diverse momente. „Joaca nu este doar o distracţie – este şi o modalitate de a învăţa. În primii trei ani de viaţă, creierul unui copil se dezvoltă mai repede decât în orice altă perioadă a vieţii sale. Când copiii se joacă, ei explorează lumea lor şi îşi formează aptitudini critice care le vor fi de folos pe parcursul vieţii”, notează unicef.org.
La rândul său, pediatrul Jack Shonkoff, profesor la Harvard, afirmă că: „Joaca este explorare. A te juca înseamnă a încerca lucruri noi. Joaca înseamnă să încerci să înţelegi că ceea ce faci are consecinţe, uneori intutitive, alteori imprevizibile. Joaca este o formă de a dezvolta competenţe”, arată unicef.org.
Nu este necesar ca jucăriile să fie scumpe sau sofisticate. UNICEF le oferă părinţilor, la adresa https://www.unicef.org/parenting/child-care/toys-life, şapte idei de jocuri şi jucării comode şi la îndemâna oricui, care au efecte benefice pentru copii. Unele sunt utile pentru coordonarea mână-ochi, altele îl fac pe copil să înţeleagă faptul că obiectele există chiar şi atunci când nu sunt percepute, o a treia categorie de jocuri îl ajută să recunoască obiectele în funcţie de culoare, formă şi mărime. Cele care cresc în complexitate combină gândirea critică, imaginaţia şi coordonarea locomotorie.
Pe lângă dezvoltarea cognitivă, jocul părinţilor cu copiii facilitează şi consolidează relaţia afectivă dintre ei, îmbunătăţind, totodată, aptitudinile de comunicare ale celor mici.
Ziua mondială a părinţilor vine în completarea Zilei internaţionale a familiilor, sărbătorită, anual, la 15 mai. Urmare a Rezoluţiei 44/82 din 9 decembrie 1989, ONU a proclamat anul 1994 drept Anul internaţional al familiilor. Prin Rezoluţia 47/237, la 20 septembrie 1993, a fost instituită şi Ziua internaţională a familiilor, fiind considerată o bună oportunitate pentru a creşte gradul de conştientizare a problemelor de familie şi a proceselor sociale, economice şi demografice care afectează familiile, potrivit unicef.org.