Ascultă Radio România Reșița Live

Ziua Culturii/Evenimente, activităţi şi manifestări organizate de muzee şi teatre din ţară

Mai multe evenimente şi activităţi dedicate Zilei Culturii Naţionale se vor desfăşura, duminică, în organizarea unor instituţii culturale din ţară, cum ar fi muzee, teatre şi opere, unele dintre acestea desfăşurate şi cu susţinerea unor şcoli sau autorităţi locale, potrivit unei centralizări a programului de manifestări publicată de Ministerul Culturii.

Ziua Culturii/Evenimente, activităţi şi manifestări organizate de muzee şi teatre din ţară

Articol editat de Valentina Adam, 15 ianuarie 2023, 10:37 / actualizat: 15 ianuarie 2023, 20:38

* CARAȘ SEVERIN

De Ziua Națională a Culturii, duminică, 15 ianuarie, Episcopia Caransebeșului organizează evenimentul „Identitate culturală bănățeană în Episcopia Caransebeșului”.

În cadrul evenimentului cultural, începând cu ora 16.00, Biblioteca Eparhială „Episcop Acad. Nicolae Popea”, care a trecut, în ultimii ani, printr-o schimbare semnificativă, va fi inaugurată și binecuvântată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Găzduită într-un spațiu nou și modern, unitățile bibliografice au fost reinventariate și introduse într-un program de specialitate, care va permite abonatului să-și găsească titlurile dorite de acasă, să le comande pe o platformă on-line, urmând să le consulte fie prin împrumut, fie în sala de lectură a bibliotecii.

În continuarea evenimentului, Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” va găzdui expoziția de carte intitulată „Aspecte și valori eminesciene în Banat” și prezentări de carte.

Atmosfera culturală va fi încununată de momentul artistic susținut de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului, împletind astfel arta literară, prin care sufletul se va înălța în lumina Luceafărului poeziei românești, cu muzica, prin care sufletul se va înălța în lumina Celui ce a creat Luceafărul, poezia și frumosul, marcându-se astfel și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți) în Biserica Ortodoxă Română.

* TIMIŞ

Teatrul Naţional din Timişoara a programat duminică, de la ora 19,00, în Sala Mare, spectacolul EMINESCU, scenariu pe texte din poezia şi publicistica lui Mihai Eminescu. Distribuţia spectacolului îi reuneşte pe trei dintre cei mai apreciaţi actori ai teatrului timişorean – Ana Maria Cojocaru, Cătălin Ursu şi Cristian Szekeres. Scenariul şi regia artistică sunt semnate de Mihaela Lichiardopol, spaţiul scenografic aparţine Gabrielei Strugaru-Popa, iar video şi sound designul sunt create de Sebastian Hamburger.

‘România îl identifică pe Mihai Eminescu, de cel puţin 133 de ani, cu însăşi Cultura naţională. Astfel, în 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, scena Teatrului Naţional din Timişoara devine, în rostirea verbului eminescian, un punct de incandescenţă culturală şi un epicentru spiritual de mare forţă’, au transmis organizatorii.

Totodată, Opera Naţională Română din Timişoara, în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă din Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş, organizează duminică, de la ora 18,00, Concertul ‘Revedere’, la Sala Barocă a Muzeului Naţional de Artă din Timişoara. Îşi dau concursul artişti ai Operei Naţionale Române din Timişoara, iar intrarea este liberă. ”Concertul ‘Revedere” aduce în atenţia publicului o selecţie de creaţii emoţionante şi pline de sensibilitate, care reflectă universul artistic al compozitorilor români. Cu o atmosferă intimă şi o ambianţă caldă oferită de Sala Barocă a Muzeului Naţional de Artă din Timişoara, acest concert va oferi ocazia de a descoperi sau redescoperi creaţiile muzicale ale celor mai importanţi compozitori români, precum Tiberiu Brediceanu, Sabin Drăgoi şi George Enescu, au anunţat organizatorii spectacolului de la Timişoara.

* BACĂU

Accesul publicului la sediul Muzeului Naţional ‘George Enescu’ de la Teşcani va fi gratuit, în data de 15 ianuarie.

* CLUJ

Şi muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) oferă intrare liberă pentru toţi vizitatorii în expoziţiile sale, duminică, în cadrul unui program prelungit până la ora 20,00 – Istoriile Clujului (etajul 1), ZMEA. Zei şi Muritori din Egiptul Antic (etajul 1), Incursiuni dacice în spaţiul virtual (etajul 2).

De asemenea, MNIT organizează şi evenimentul ‘High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu – episodul 3’, care îşi propune să se desfăşoare ca un serial şi în cadrul căruia vor avea loc mai multe recitaluri de cameră, implicând artişti de cea mai înaltă ţinută din domeniul muzicii clasice. Aceştia vor susţine recitalurile în spaţiul MNIT, într-un cadru care va încerca să refacă un salon de epocă, cu piese din patrimoniul MNIT. Artiştii vor interpreta repertoriul ales şi el în consecinţă pentru o astfel de temă, în cadrul special amenajat, fără a atinge piesele expuse. În cadrul episodului 3, va interpreta Cvintetul de alămuri al Filarmonicii
de Stat ‘Transilvania’.

* CONSTANŢA

Teatrul Naţional de Operă şi Balet ‘Oleg Danovski’ din Constanţa va prezenta duminică, de la ora 18,30, spectacolul muzical-coregrafic ‘Un Centenar de Muzică Românească’.

* IAŞI

Opera Naţională Română din Iaşi a pregătit pentru 15 ianuarie un recital special, dedicat marelui poet român, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ‘Mihai Eminescu’ Iaşi. Soliştii Operei ieşene, acompaniaţi la pian de Simona Gâdei, vor interpreta, de la ora 18,30, lieduri şi romanţe pe versurile celui mai cunoscut poet român. De asemenea, artiştii instrumentişti Radu Cotoman (vioară), Ioana Costăchescu (violă), Emerich Ghercă (violoncel), Adrian Fântână (contrabas), Cătălin Simerea (flaut), Silviu Butnaru (clarinet) vor interpreta pagini muzicale de referinţă din creaţii româneşti precum ‘Rapsodia română nr. 1’ de George Enescu, dar şi cântece insiprate din folclor printre care ‘Ciocârlia’, ‘Mociriţa’ şi ‘Ciuleandra’. La recital va participa şi Corul de Copii al ONRI, dirijat de Raluca Zaharia şi acompaniat la pian de Mădălina Pancu. Cei mici vor prezenta momente muzicale după versurile poeziilor ‘Revedere’, ‘Somnoroase păsărele’ şi ‘Floare albastră’.

Şi Complexul Naţional Moldova ‘Iaşi’ organizează duminică, de la ora 16,00, în Sala ‘Henri Coandă’ de la Palatul Culturii, un recital vocal-instrumental dedicat zilei lui Mihai Eminescu. Evenimentul organizat în colaborare cu Colegiul Naţional de Artă ‘Octav Băncilă’ Iaşi îi va avea ca protagonişti pe elevii claselor de Canto Clasic şi Muzică de Cameră, sub coordonarea prof dr Daniela Ciocoiu. Intrarea la acest eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

* PRAHOVA

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Prahova organizează un moment festiv cu depunere de flori la statuia poetului Mihai Eminescu din Ploiesti. Manifestările culturale dedicate Zilei Culturii Nationale vor continua la Muzeul Judeţean de Artă ‘Ion Ionescu-Quintus’ Prahova, cu participarea academicienilor Georgeta Filitti şi Valeriu Matei.

Totodată, accesul publicului vizitator la Muzeul Naţional ‘George Enescu’ din Sinaia va fi gratuit duminică.

* SIBIU

Direcţia Judeţeană pentru Cultură, în parteneriat cu Muzeul Judeţean Astra, Universitatea ‘Lucian Blaga’ – Biblioteca Universitară vor organiza mai multe activităţi dedicate Zilei Culturii Naţionale. Astfel, duminică va avea loc ziua porţilor deschise a Palatului Astra, între orele 10,00 şi 14,00. Tot pe 15 ianuarie va avea loc o întâlnire cu poezia şi muzica în sediul nou al Bibliotecii ASTRA, între orele 11,00 şi 12,00.

De asemenea, luni, 16 ianuarie, de la ora 11,00 va, avea loc vernisajul expoziţiei ‘Viaţa sibiană în perioada interbelică’, în sediul nou al Bibliotecii Atra, sediul nou, ora 11), iar de la ora 13,00, la Biblioteca Universităţii ‘Lucian Blaga’ se va desfăşura dezbaterea ‘Care e locul literaturii române în plan mondial?’.

* MUREŞ

Teatrul Naţional Târgu-Mureş organizează evenimentul EMINESCU-N TOT ŞI-N TOATE, care va avea loc de la ora 19,00, la Sala Mare a teatrului. Spectacolul aniversar este organizat în colaborare cu Colegiul Naţional Pedagogic ‘Mihai Eminescu’ Târgu-Mureş. ”Acesta este un spectacol hibrid care aniversează atât Ziua Culturii Naţionale, cât şi 30 de ani de la primirea numelui Mihai Eminescu a Colegiului Pedagogic din Târgu-Mureş. O lecţie deschisă cu elevi în care materialul didactic – actorii – va dezinhiba atitudinea de crispare şi de intimidare pe care percepţia tradiţională asupra lui Mihai Eminescu încă predomină. O apropiere de om, de creatorul temerar şi de gânditorul profund Eminescu scuturată de prejudecăţi şi de aure mitice”, au anunţat organizatorii manifestării. 

Etichete:
Acces gratuit la Muzeul din Deva și expoziție la Castelul Corvinilor, de Ziua Culturii Naționale
Evenimente miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:00

Acces gratuit la Muzeul din Deva și expoziție la Castelul Corvinilor, de Ziua Culturii Naționale

Acces gratuit la Muzeul din Deva și expoziție la Castelul Corvinilor, de Ziua Culturii Naționale Persoanele care vor vizita miercuri, 15 ianuarie,...

Acces gratuit la Muzeul din Deva și expoziție la Castelul Corvinilor, de Ziua Culturii Naționale
Eminescu în 10 ipostaze în Caraş-Severin
Evenimente luni, 13 ianuarie 2025, 14:22

Eminescu în 10 ipostaze în Caraş-Severin

Zilele Culturii Naționale sunt în desfăşurare între 10 şi 20 ianuarie 2025 la Reşiţa şi în mai multe localităţi din Caraş-Severin. 10...

Eminescu în 10 ipostaze în Caraş-Severin
Pro Musica – 52 de ani de rock: „AnteApocalipsa”, o nouă pagină în istoria muzicii românești
Evenimente duminică, 12 ianuarie 2025, 07:00

Pro Musica – 52 de ani de rock: „AnteApocalipsa”, o nouă pagină în istoria muzicii românești

De la balconul Operei din decembrie 89 se aud parcă și acum acordurile de chitară ale inconfundabilului Ilie Stepan, omul care a riscat totul...

Pro Musica – 52 de ani de rock: „AnteApocalipsa”, o nouă pagină în istoria muzicii românești
Vineri, 10 ianuarie, mergem la teatru!
Evenimente miercuri, 8 ianuarie 2025, 14:58

Vineri, 10 ianuarie, mergem la teatru!

Teatrul de Vest din Reşiţa deschide anul 2025 cu ultima premieră din 2024, “Ultima haltă în paradis”, de Valentin Nicolau, regia Sorin...

Vineri, 10 ianuarie, mergem la teatru!
Evenimente marți, 7 ianuarie 2025, 14:39

35 de ani de activitate pentru Forumul Democratic al Germanilor din Caraș-Severin

35 de ani de activitate pentru Forumul Democratic al Germanilor din Caraș-Severin Joi, 9 ianuarie, se împlinesc 35 de ani de la constituirea...

35 de ani de activitate pentru Forumul Democratic al Germanilor din Caraș-Severin
Evenimente luni, 6 ianuarie 2025, 07:00

Şapte destinaţii turistice din Caraş-Severin concurează la ”Destinaţia Anului”

Competiţia „Destinaţia Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România, a anunţat cele peste 150 de destinaţii calificate în ediţia...

Şapte destinaţii turistice din Caraş-Severin concurează la ”Destinaţia Anului”
Evenimente joi, 26 decembrie 2024, 10:28

Gărâna Jazz Festival 2025: Abonamente early-bird și primele nume anunțate!

Gărâna Jazz Festival, unul dintre cele mai importante festivaluri de jazz în aer liber din Europa Centrală și de Est, revine în perioada 10-13...

Gărâna Jazz Festival 2025: Abonamente early-bird și primele nume anunțate!
Evenimente duminică, 22 decembrie 2024, 12:53

Târgul de Crăciun de la Castelul Regal Săvârşin este deschis pentru vizitatori

Târgul de Crăciun de la Castelul Regal Săvârşin este deschis pentru vizitatori până duminică, 22 decembrie, de la ora 10.00 la ora 19.00....

Târgul de Crăciun de la Castelul Regal Săvârşin este deschis pentru vizitatori