Zilele Credinței și Culturii 2025 în Episcopia Caransebeșului
Episcopia Caransebeșului organizează în perioada 27 aprilie – 4 mai 2025 tradiționalul eveniment Zilele Credinței și Culturii, ajuns la Ediția a XVIII-a. Manifestările cuprind o serie de acțiuni religioase, culturale și artistice, marcând momente importante pentru comunitatea locală și națională.

Articol editat de Gerhard Chwoika, 27 aprilie 2025, 07:28 / actualizat: 28 aprilie 2025, 12:02
Evenimentul este dedicat hramului Catedralei episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeș, sărbătorit în Duminica Tomii, cu accent pe tradiție și trăire spirituală.
Anul Omagial și Comemorativ în Patriarhia Română
Anul 2025 a fost proclamat în Patriarhia Română ca „an omagial al Centenarului Patriarhiei Române” și „an comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”, o tematică de profundă rezonanță spirituală.
160 de ani de Episcopie în Banatul Montan
Pe plan local, evenimentele subliniază aniversarea a 160 de ani de la întemeierea Episcopiei Caransebeșului, reflectând istoria bogată și trăirea vieții de credință în Banatul Montan.
Programul principal al evenimentelor
Catedrala Episcopală din Caransebeș și-a sărbătorit hramul de Duminica Tomii prin evenimente de credință și cultură
Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș și-a sărbătorit hramul principal în Duminica Tomii, a doua duminică după Paști. Cu această ocazie, au debutat evenimentele din cadrul Zilelor Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului, o sărbătoare a spiritualității și tradiției.
Duminică, 27 aprilie, peste 11 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi, au oficiat Sfânta Liturghie în prezența autorităților centrale, județene și locale, civile și militare, precum și a sute de credincioși, mulți dintre ei copii și tineri îmbrăcați în port popular.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu alți distinși ierarhi: ÎPS Timotei, PS Lucian, PS Nicodim, PS Veniamin, PS Galaction, PS Visarion, PS Nestor, PS Ieronim, PS Siluan și PS Timotei Sătmăreanul. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Catedralei Episcopale, dirijat de părintele profesor Petru Paica.
La finalul slujbei, ÎPS Ioan a adresat un cuvânt de binecuvântare, iar PS Lucian a oferit tuturor ierarhilor prezenți câte un exemplar al Sfintei Evanghelii, în semn de recunoștință pentru cei 160 de ani de existență ai Episcopiei Caransebeșului.
Preasfințitul Părinte Lucian a subliniat importanța acestei Liturghii de hram și de jubileu, marcând atât centenarul Patriarhiei Române, cât și aniversarea istorică a Episcopiei locale:
„Această Sfântă Liturghie a fost o sărbătoare a liniștii și bucuriei duhovnicești. Mulțumim lui Dumnezeu că, și în al 20-lea an de păstorire la Caransebeș, reușim să organizăm aceste frumoase zile ale credinței și culturii.”
Manifestările continuă pe parcursul săptămânii cu evenimente de anvergură, precum Simpozionul Internațional, Festivalul „Miron Cristea”, Festivalul de poezie în grai bănățean „Credință și lumină” și Festivalul „Timotei Popovici”.
După Sfânta Liturghie, atmosfera de sărbătoare a fost întregită de un moment artistic de promovare a tradițiilor bănățene, susținut de Ansamblul „Junii Gugulani” și Ansamblul „Zestrea Gugulanilor”, în fața Catedralei Episcopale.
28 aprilie 2025 – Simpozion Internațional dedicat Episcopiei Caransebeșului
Episcopia Caransebeșului organizează Simpozionul Internațional „Episcopia Caransebeșului – 160 de ani de mărturisire și trăire a credinței”, cu multiple teme istorice și teologice, evidențiind anul omagial 2025.
Zilele Credinței și Culturii continuă în Episcopia Caransebeșului, unde luni are loc Simpozionul Internațional dedicat celor 160 de ani de mărturisire și trăire a credinței. Evenimentul, ce reunește multiple teme istorice și teologice, este organizat sub coordonarea consilierului cultural eparhial, arhimandrit Casian Ruşeţ:
Sunt prezenți ierarhi, profesori de teologie, preoți istorici, specialiști din țară și străinătate, iar în deschidere vor fi lansate cărți și monografii culturale.
1 mai 2025 – Festivalul Coral de Muzică Religioasă „Miron Cristea”
La Biserica „Schimbarea la Față” din Govândari – Reșița, va avea loc ediția a XV-a a Festivalului Coral „Miron Cristea”, destinat corurilor parohiale din județele Timiș, Arad, Hunedoara, Caraș-Severin, Alba și Sibiu.
Invitat special: Corul psaltic al Mânăstirii „Sf. Cuvioasa Parascheva” – Nera.
3 mai 2025 – Festivalul de Poezie în Grai Bănățean „Credință și Lumină”
La Casa de Cultură „George Motoia Craiu” din Oravița se va desfășura ediția a XV-a a Festivalului de poezie dialectală „Credință și lumină”, cu peste 150 de participanți, promovând poezii, scenete și folclor bănățean.
10 mai 2025 – Festivalul Național „Timotei Popovici”
La Casa de Cultură din Oțelu Roșu va avea loc ediția a XL-a a Festivalului Național „Timotei Popovici”, primul festival coral pentru copii și tineri din România, cu coruri din Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin.
Invitat special: Corul de copii „Carmina Felix” din Serbia.
Evenimentele vor beneficia de participarea ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române, a profesorilor de teologie, a istoricilor și a preoților implicați în cercetarea și promovarea patrimoniului cultural și religios. Coruri parohiale, ansambluri de dansatori și interpreți ai graiului bănățean vor aduce un omagiu tradițiilor autentice și valorilor locale.
Urmărește-ne și pe Google News