Un trio extraordinar: pentru prima oară împreună într-un recital cameral pe scena Sălii Radio – Gabriel Croitoru, Horia Mihail şi Răzvan Suma
Articol editat de Valentina Adam, 16 noiembrie 2015, 10:14
Protagonisti ai celor mai mediatizate turnee nationale de muzica clasica din România – Pianul calator, Duelul viorilor, Vioara lui Enescu, seria Va place (Bach/Brahms/tango)? – cei trei solisti concertisti ai Orchestrelor si Corurilor Radio: violonistul Gabriel Croitoru, pianistul Horia Mihail si violoncelistul Razvan Suma vor cânta pentru prima oara împreuna într-un recital cameral, pe scena Salii Radio!
Dupa ce i-ati apreciat în numeroase evenimente speciale, în recitaluri sau în concerte alaturi de Orchestra Nationala Radio sau Orchestra de Camera Radio, cei trei mari muzicieni români îsi „dau întâlnire” marti, 17 noiembrie (19:00) într-un recital extraordinar de trio-uri! Veti asculta partituri semnate de trei mari compozitori: Haydn – Trio în sol major pentru pian, vioara si violoncel, Beethoven – Trio nr. 4 în si bemol major pentru pian, vioara si violoncel si Dvorák – Trio nr. 4 în mi minor pentru pian, vioara si violoncel – Dumky.
Recitalul din 17 noiembrie va propune si reîntâlnirea cu vioara Guarneri, care a apartinut lui George Enescu, instrument aflat în patrimoniul Muzeului National „George Enescu” – ce se afla din 2008, prin concurş în folosinta violonistului Gabriel Croitoru.
Gabriel Croitoru se bucura de peste o mie de aparitii scenice. A evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de camera „Regina Sofia”, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Canneş Lyon s.a. A fost aplaudat în recitaluri în: Franta, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A. Începând din 2011, a sustinut mai multe turnee nationale de anvergura, sub titlul „Duelul viorilor” (alaturi de Liviu Prunaru si Horia Mihail) si „Vioara lui George Enescu la sate” (alaturi de Horia Mihail). Pe 22 ianuarie 2015, Gabriel Croitoru a fost aplaudat alaturi de violonistul Liviu Prunaru si de pianistul Horia Mihail într-un recital extraordinar la Londra, parte a unui amplul program de evenimente dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului, manifestari organizate de Institutul Cultural Român din Londra.
Pianistul Horia Mihail a concertat de peste o mie de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România si a sustinut concerte, recitaluri solo si de muzica de camera în 18 tari pe 4 continente. Din 2009, artistul este solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio, calitate în care a sustinut numeroase concerte la Sala Radio si a participat la turnee în tara sau în strainatate (Roma – decembrie 2009, Expozitia Mondiala de la Shanghai – iulie 2010 etc.). Horia Mihail a fost apreciat în ultimii ani la festivaluri precum Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul International „George Enescu”, Festivalul international „Nopti pianistice” de la Chisinau. Turneele în care artistul este implicat în continuare, printre alte proiecte solo si camerale, sunt Pianul calator, Duelul viorilor (alaturi de Gabriel Croitoru si Liviu Prunaru), Flautul de aur (alaturi de flautistul Ion Bogdan Stefanescu) si Vioara lui George Enescu la sate (alaturi de Gabriel Croitoru). În septembrie 2014, Horia Mihail a sustinut doua concerte la Kuala Lumpur, alaturi de Orchestra Nationala Radio si a fost invitat sa participe în cadrul editiei a II-a a Festivalului International RadiRo, concertând alaturi de Orchestra Simfonica Radio din Praga si dirijorul Ondrej Lenárd.
În august 2014, Razvan Suma, solist al Orchestrelor si Corurilor Radio si unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, a fost invitat pentru a doua oara la Festivalul Murten Classics (Elvetia). În noiembrie a sustinut un amplu turneu de succes în Argentina, iar pe 1 decembrie 2014 a concertat la Lisabona, la invitatia Institutului Cultural Român. Pe 9 aprilie 2015, Razvan Suma a fost aplaudat din nou la Lisabona, în Marea Catedrala Patriarhala a orasului, într-un concert sustinut cu ocazia inaugurarii noului sediu al Institutului Cultural Român. Sub titlul „Va place Bach?”, în 2012, Razvan Suma a sutinut primul sau turneu national solo, evenimentul reprezentând o premiera absoluta în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concerţ a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. Ca o continuare fireasca a acestei frumoase initiative, între 8-29 octombrie 2013, Razvan Suma a propus melomanilor din 13 orase turneul national „Va place Brahms?”, sustinut alaturi de pianistul spaniol Josu Okińena. În toamna anului 2014 si în vara anului 2015, a prezentat alaturi de Analia Selis si de chitaristul si compozitorul argentinian Julio Santillan turneul national „Va place tango?”.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecventele Radio România Cultural si Radio România Muzical din tara si în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.
Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanoş Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitaş în benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio.