Ecoul Sinagogilor – un adevărat regal de muzică cultă la Reşiţa. Alexander Bălănescu, Nicholas Holland şi Emanuel Pusztai într-un recital de excepţie în sinagoga din oraş
Asociația Pantograf continuă să aducă în prim-plan poveștile și emoțiile care însoțesc sinagogile, spații sacre bogate în mister și tradiție, prin cel mai nou proiect – Turneul 𝐄𝐜𝐨𝐮𝐥 𝐒𝐢𝐧𝐚𝐠𝐨𝐠𝐢𝐥𝐨𝐫.
Articol editat de Valentina Adam, 6 septembrie 2023, 20:15 / actualizat: 7 septembrie 2023, 10:50
Proiectul este o continuare a programelor derulate până acum – Sunetul Sinagogilor, Rapsodii pe teme românești și Poveștile Sinagogilor – care au vizat documentarea poveștilor sinagogilor, conștientizarea importanței acestor lăcașuri de cult, precum și integrarea lor într-un circuit regional și național, prin crearea unei legături între patrimoniul material și imaterial, a subliniat pentru Radio Reşiţa, Raluca Doroftei – coordonatorul proiectului din partea Asociaţiei Pantograf.
Potrivit Ralucăi Doroftei, timp de mai bine de o oră, publicul cărăşean a fost transpus într-o călătorie muzicală, inspirată de ritualurile și practicile ciclului vieții evreiești.
Lucrările muzicale prezentate în cadrul turneului sunt piese noi și aparțin compozitorului și virtuozului viorii Alexander Bălănescu, care colaborează îndeaproape cu prim-cantorul Federaţiei comunităţilor evreieşti din România, Emanuel Pusztai şi violoncelistul Nicholas Holland.
Despre rezonanţa concertului de la Reşiţa, dar şi a temelor prezentate în recital, în ajunul sărbătorilor de iarnă din cultul iudaic, Roş haşana şi Iom Kipur, care se apropie, solistul evenimentului, prim-cantorul Federaţiei comunităţilor evreieşti din România, Emanuel Pusztai a declarat pentru Radio Reşiţa:
Concertul a întrunit un număr impresionant de melomani din toate confesiunile. Preşedintele cultului mozaic din Reşiţa, Ivan Schnabel a subliniat pentru Radio Reşiţa că de când este la conducerea sinagogii din oraşul de pe Bârzava, niciodată nu a văzut atât de multă lume în lăcaşul de cult, fapt ce îl mulţumeşte şi îl determină să se gândească şi la alte astfel de evenimente pentru publicul din Caraş-Severin.
Cum au primit spectatorii evenimentul, am aflat de la unii dintre ei:
***
Reprezentantul comunităţii mosaice din Reşiţa, Ivan Schnabel, despre eveniment:
Programul turneului #EcoulSinagogilor este următorul:
𝐂𝐯𝐚𝐫𝐭𝐞𝐭𝐮𝐥 𝐁𝐚̆𝐥𝐚̆𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮 𝐬̦𝐢 𝐄𝐦𝐚𝐧𝐮𝐞𝐥 𝐏𝐮𝐬𝐳𝐭𝐚𝐢
Luni, 4 septembrie, ora 19 | Sinagoga din Cetate, Timișoara
Marți, 5 septembrie, ora 19 | Sinagoga Neologă din Arad
𝐀𝐥𝐞𝐱𝐚𝐧𝐝𝐞𝐫 𝐁𝐚̆𝐥𝐚̆𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮 (𝐯𝐢𝐨𝐚𝐫𝐚̆), 𝐍𝐢𝐜𝐡𝐨𝐥𝐚𝐬 𝐇𝐨𝐥𝐥𝐚𝐧𝐝 (𝐯𝐢𝐨𝐥𝐨𝐧𝐜𝐞𝐥) 𝐬̦𝐢 𝐄𝐦𝐚𝐧𝐮𝐞𝐥 𝐏𝐮𝐬𝐳𝐭𝐚𝐢 (𝐯𝐨𝐜𝐞)
Miercuri, 6 septembrie, ora 19 | Sinagoga din Reșița
Joi, 7 septembrie, ora 17 | Sinagoga „Beit El” din Caransebeș
Joi, 7 septembrie, ora 20 | Sinagoga Neologă din Lugoj
Accesul la concerte este gratuit și nu necesită înscriere în prealabil.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Proiectul „Ecoul sinagogilor” este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Proiectul este inclus în programul European Days of Jewish Culture 2023, tema „Memorie”, coordonat la nivel european de AEJP (European Association for the Preservation and Promotion of the Jewish Culture and Heritage) și în România de Fundația Tarbut, co-finanțat de Uniunea Europeană.
Parteneri: Comunitățile Evreilor din Timișoara, Arad, Reșița și Lugoj, Facultatea de Muzică și Teatru – Universitatea de Vest Timișoara, Institutul Francez din România – Timișoara.