Ascultă Radio România Reșița Live

Triplul de Beethoven cu trei muzicieni multipremiați, la Sala Radio

Trei tineri muzicieni români, multipremiați internațional – violonista Maria Marica (premiului I la Concursul Internațional George Enescu – 2022), violoncelistul Cornelius Zirbo (perfecționat la Paris, clasa de excelență de violoncel Gautier Capuçon, desfășurată la Fundația Louis Vuitton) și pianistul Cadmiel Boțac (bursier al Fundației Europene Yamaha, în 2020), vor evolua împreună pe scena Sălii Radio miercuri, 5 aprilie (ora 19:00) într-un concert integral Beethoven.

Triplul de Beethoven cu trei muzicieni multipremiați, la Sala Radio

Articol editat de Gerhard Chwoika, 30 martie 2023, 18:48

Ei vor interpreta Triplu concert în Do major pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră alături de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta altui mare muzician român apreciat internațional: dirijorul Vlad Vizireanu, care a obținut premiul al II-lea la concursul de dirijat Cadaqués din 2013. Evenimentul de la Sala Radio este o urmare concursului New Hope Grand Prix, desfășurat la Cluj-Napoca, în 2022, și unde au fost laureați toți cei trei soliști pe care îi veți aplauda la Sala Radio.

În partea a doua a serii, veți asculta Simfonia a 8-a, creată de Beethoven la Linz în 1812, în casa fratelui său Johann, și revizuită în timp ce călătorea în diferite stațiuni de tratament. Astfel se explică pasajele ce par inspirate de o viață și o atmosferă de tip rustic, pe care Beethoven le-a întâlnit în călătoriile sale din acea perioadă. Premiera a avut loc la Viena, în februarie 1814, dirijată de Beethoven, care nu mai auzea deloc. „O astfel de muzică pică direct din cer în creierul compozitorului.”, spunea Berlioz.

La finalul concertului, publicul este invitat în foaierul central al Sălii Radio pentru o sesiune de autografe oferite de pianistul Cadmiel Boțac pe albumul Cadmiel Boțac – Recital de pian. Beethoven, Chopin, Enescu, apărut la Editura Casa Radio. Compact-discul este rezultatul a două distincții acordate tânărului artist de postul Radio România Muzical: premiul special, în 2017, la Transylvanian International Piano Competition – Brașov și Bursa Moștenitorii României muzicale, în 2020. Acestea i-au oferit tânărului pianist șansa unei sesiuni de înregistrări speciale, realizate la Radio România, în studioul de concerte și editarea acestui album de debut.

Vlad Vizireanu a intrat în atenția internațională când a câștigat premiul al II-lea la Concursul de dirijat Cadaqués din 2013, într-un concert televizat la Sala Auditori din Barcelona. Apoi și-a făcut debutul cu Orchestra Simfonică din Londra la Barbican Hall ca finalist al concursului Donatella Flick din 2016. A fost invitat la concursul Malko din 2018 cu Orchestra Simfonică Națională a Danemarcei și, de asemenea, a fost invitat printre cei 14 dirijori (dintre 400 de candidați din întreaga lume) să participe la renumitul concurs de dirijat Mahler cu Orchestra Simfonică din Bamberg.

În calitate de câștigător recent al concursurilor de dirijat Only Stage și Hans von Bülow în 2021, printre viitoarele sale debuturi se numără Orchestra di Milano La Verdi, Orpheus Academy Orchestra (Oregon Music Festival), Orchestra della Magna Grecia, Opera de Stat din Varna, Orchestra Simfonică MÁV din Budapesta, Filarmonica din Brașov și Orchestra da Camera Fiorentina. Printre alte orchestre pe care le-a dirijat se numără Tonhalle-Orchester, Lucerne Festival Strings, New World Symphony și Manhattan School of Music Symphony. Printre angajamentele recente și viitoare se numără Wiener Kammerorchester, Orchestre National de Lille, Filarmonica Moldova Iași, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica Ploiești și cea din Târgu Mureș. A fost invitat să dirijeze la festivalurile de la Gstaad, de la Castleton & Chautauqua Music Festival.

Maria Marica s-a născut la Cluj-Napoca într-o familie de muzicieni și a început să studieze vioara la vârsta de șapte ani. În prezent este îndrumată de David Grimal la Universitatea de Muzică din Saarbrücken. Câștigătoare a Concursului Internațional George Enescu 2022 și a Concursului New Hope Grand Prix Cluj-Napoca 2022, Maria a susținut recitaluri și concerte atât în România, cât și în Franța, Italia, Germania și Statele Unite.

A concertat în formule camerale alături de muzicieni renumiți, precum Gary Hoffman, Diemut Poppen, Claire Désert, Marc Coppey, Philippe Cassard, David Grimal, Frans Helmerson, Boris Brovtsyn, Sergey Malov, Victor Julien-Laferrière și Solenne Païdassi, cântând în festivaluri precum Les Dissonances Chamber Music Series, Les Rencontres Clés, Lumières d’Europe Academy and Chamber Music Festival.

Este membră a ansamblului Les Dissonances și a fost, de asemenea, membră a Orchestrei Române de Tineret, alături de care a avut șansa să concerteze în săli precum Musikverein Viena, Elbphilharmonie Hamburg, Filarmonica din Paris, Konzerthaus Berlin. În perioada 2014-2016 și în 2019 a făcut parte din programul Interferențe al Festivalului SoNoRo, unde a lucrat cu Diana Ketler, Thorsten Johanns și Alexander Sitkovetsky, iar în 2015 a participat la Programul Young Performers al Festivalului Music@Menlo din California, SUA, unde a studiat cu Clive Greensmith, Erin Keefe, Arnaud Sussmann, membri ai Cvartetului Escher și ai Cvartetului Dover.

Violoncelistul Cornelius Zirbo este și laureat a numeroase concursuri în țară și în străinătate și activitatea sa artistică s-a desfășurat deja pe patru continente. Format în România sub îndrumarea unor mari violonceliști ca Marin Cazacu sau Octavian Lup, Cornelius și-a completat pregătirea și prin participarea la masterclass-urile de violoncel din cadrul Academiei Kronberg, Germania, iar în iulie 2016 și 2018 a fost acceptat ca student activ la masterclass-ul lui Frans Helmerson, desfășurat la Palazzo Ricci în Montepulciano, Italia.

Este ambasador al academiei de vară a prestigiosului Festival Verbier (Elveția), loc în care a aprofundat studiul violoncelului și al muzicii de cameră. Cornelius cântă pe un violoncel modern construit de celebrul lutier francez Frank Ravatin, instrument pe care l-a primit prin intermediul programului Fonds Instrumental al festivalului din Burgundia Musique et Vin au Clos Vougeot, festival ce deține o vastă colecție de instrumente, pusă la dispoziția tinerilor muzicieni de perspectivă.

Un talent precoce, Cadmiel Boțac a început pianul la doar 4 ani, în orașul natal, Sighetu Marmației. După primii ani de formare în orașul natal, la 14 ani s-a stabilit la Cluj-Napoca pentru a putea lucra cu renumitul pianist și pedagog Daniel Goiţi, profesor la Academia de Muzică Gheorghe Dima. A participat la cursuri de măiestrie la Mozarteum International Summer Academy – Salzburg şi la International Summer Academy – Viena.

Un eveniment foarte important în evoluția sa a avut loc la Concursul Internaţional Astana Piano Passion, din Kazahstan (2014), unde a obținut premiul I, fiind apreciat în mod deosebit de renumitul pianist Denis Matsuev. La scurt timp, Cadmiel a câștigat concursurile Milano Piano Talents, Adilia Alieva din Franţa și alte două concursuri internaționale din Brașov și Sibiu. A susţinut recitaluri în SUA, Luxemburg, Croația, Italia, Franţa, Rusia, Germania și Austria.

În februarie 2020, Cadmiel a câștigat bursa Fundației Europene Yamaha, un concurs ogranizat la nivel European. În noiembrie 2019, tânărul artist a avut ocazia să interpreteze lucrarea Fantezie pentru pian și orchestră, de George Enescu, la peste o sută de ani de la prima și singura interpretare a lucrării. Prima interpretare a avut loc la începutul anilor 1900, chiar sub bagheta maestrului George Enescu.

Cadmiel Boțac a susţinut concerte cu Orchestra Naţională din Kazakhstan și Filarmonica din Irkutsk, în cadrul festivalului Stars on Baikal, dar și cu numeroase orchestre din România. A susţinut recitaluri în SUA, Luxemburg, Croația, Italia, Franţa, Rusia, Germania și Austria. În noiembrie 2021, a avut loc lansarea discului de debut al pianistului, la Editura Casa Radio din București, proiect inițiat și coordonat de Radio România Muzical. În ianuarie 2023, Cadmiel a absolvit cursurile de Master ale Universității de Muzică și Arte din Viena, în prezent urmând studiile postuniversitare în aceeași instituție.

Concertul va fi transmis live pe calea undelor, pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și live online pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021.314.6800). Programul casei de bilete, pe www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro, dar și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Serviciul  Comunicare  şi  Relaţii  Publice

Hansel si Gretel ne așteaptă sâmbătă la Teatrul de Vest
Evenimente vineri, 25 octombrie 2024, 12:47

Hansel si Gretel ne așteaptă sâmbătă la Teatrul de Vest

Teatrul de Vest vă invită sâmbătă 26 octombrie de la ora 11:00 la spectacolul HANSEL ȘI GRETEL adaptare după Frații Grimm / regia Dan Țopa....

Hansel si Gretel ne așteaptă sâmbătă la Teatrul de Vest
Conferințele Dilema la Reșița
Evenimente joi, 24 octombrie 2024, 16:32

Conferințele Dilema la Reșița

Reșița va găzdui în perioada 24 – 26 octombrie evenimentul Conferințele Dilema. Conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte...

Conferințele Dilema la Reșița
Radio Reșița organizează a doua ediție a campaniei antidrog „Puterea de a spune NU!”
Evenimente joi, 24 octombrie 2024, 12:15

Radio Reșița organizează a doua ediție a campaniei antidrog „Puterea de a spune NU!”

Radio Reșița organizează o nouă campanie antidrog, cu povești reale și sfaturi de la specialiști. Joi, 24 octombrie, Radio Reșița va găzdui...

Radio Reșița organizează a doua ediție a campaniei antidrog „Puterea de a spune NU!”
Festivalul Internațional „Sabin Păutza”, ediția XI
Evenimente miercuri, 23 octombrie 2024, 18:29

Festivalul Internațional „Sabin Păutza”, ediția XI

Reșița, un oraș cu o bogată istorie industrială, și-a descoperit în ultimii ani și o vibrantă față culturală. An de an, în luna...

Festivalul Internațional „Sabin Păutza”, ediția XI
Evenimente marți, 22 octombrie 2024, 16:21

Reșița – parte a rețelei internaționale UNESCO Learning City

Municipiul Reșița se reinventează, fiind primul oraș din România validat ca membru al rețelei internaționale UNESCO Learning City. Marți, în...

Reșița – parte a rețelei internaționale UNESCO Learning City
Evenimente marți, 22 octombrie 2024, 07:56

Primăria Reșița în rețeaua UNESCO „Global Network of Learning Cities”

Primăria Reșița în rețeaua UNESCO „Global Network of Learning Cities! În 2023, i s-au alăturat alte două oraşe. Începând cu data de...

Primăria Reșița în rețeaua UNESCO „Global Network of Learning Cities”
Evenimente duminică, 20 octombrie 2024, 11:01

Reșițenii au cerut un BIS pentru Clara și Sabin Dorohoi, luni 21 octombrie

Reșițenii au cerut un BIS pentru Clara și Sabin Dorohoi, luni 21 octombrie! O veste bună de la Sabin Dorohoi pentru cei care nu au văzut sau vor...

Reșițenii au cerut un BIS pentru Clara și Sabin Dorohoi, luni 21 octombrie
Evenimente joi, 17 octombrie 2024, 13:19

La Moldova Nouă se deschide noul sezon de seri de film la Casa de cultură

Noul „sezon” al proiectului #SeriDeFilmLaCasaDeCultură va fi deschis în această săptămână. Aceeași seară deja cunoscută de vineri va fi...

La Moldova Nouă se deschide noul sezon de seri de film la Casa de cultură