Timiş: Spectacol de dans contemporan, cu compania Maurice Bejart din Elveţia
Capitala Europeană a Culturii (CEC) Timişoara 2023 va fi marţi, 19 septembrie, gazda unui spectacol de balet de excepţie, prezentat de cea mai bună companie de dans contemporan din Europa în acest moment – Maurice Bejart Ballet din Lausanne (Elveţia).
Articol editat de Valentina Adam, 18 septembrie 2023, 20:42
După o extraordinară prezenţă pe scena Operei din Paris, spectatorii CEC 2023 vor putea urmări, în premieră, pe scena Teatrului Naţional din Timişoara, spectacolul care va fi prezentat pentru prima dată în afara graniţelor Elveţiei.
„Am ales acest balet pentru Timişoara, ţinând cont de locul în care îl vom prezenta, în raport cu cultura muzicală a României. (…) Raportul dintre dansul contemporan şi cel clasic nu-l înţeleg nici eu foarte bine. Antrenamentul companiei se face în format clasic, iar ceea putem numi contemporan în ceea ce facem noi este că suntem întotdeauna în pas cu timpul”, a declarat regizorul Gil Roman, reprezentantul companiei elveţiene, luni, într-o conferinţă de presă.
Compozitorul Roger Richard Dubugnon a subliniat, în context, că „va fi un melanj de aranjamente al unor piese foarte cunoscute, de la J.S. Bach la G. Bottesini, dar şi compoziţii originale are merg de la jazz la muzica contemporană”.
Programul de marţi cuprinde trei piese de Maurice Bejart (Preludiu pentru violoncel, o piesă „Dragoste şi moarte” pe muzica lui G.Mahler, un balet mai romantic şi o piesă care aduce în prim plan muzica tradiţională hindusă).
Evenimentul este organizat de Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, ca parte a programului „Îndrăzneşte! / Dare!”, componentă „Timişoara, Capitală Europeană a Culturii”.
Pe scenă vor urca 14 dansatori din cei 40 ai companiei din Lausanne.
Înfiinţat în 1987, baletul contemporan Bejart Ballet Lausanne este, până astăzi, o referinţă în lumea coregrafică mondială. Fondatorul său, Maurice Bejart, s-a născut la Marsilia, pe 1 ianuarie 1927. Îşi începe cariera în 1946, la Vichy (Franţa), apoi continuă la Londra, în cadrul International Ballet. În timpul unui turneu în Suedia, în 1949, descoperă resursele expresionismului coregrafic, al cărui fondator devine, marcând lumea dansului pentru totdeauna, se arată în comunicat.
Maurice Bejart se stinge din viaţă la Lausanne, pe 22 noiembrie 2007, când destinul companiei ajunge în mâinile lui Gil Roman, succesorul său. Din 2007, prin cercetarea sa asupra creaţiei contemporane, Gil Roman întreţine şi dezvoltă repertoriul Bejart Ballet Lausanne. Opera lui Maurice Bejart se află în centrul acestui repertoriu, cu coregrafii emblematice, precum „Ritualul primăverii”, „Bolero” sau „Simfonia a IX-a”, dar prezintă şi varietatea sa, cu „Piaf” sau „Flautul fermecat”.
Foto Casa de Cultura a Municipiului Timișoara