Teatrul Naţional Timişoara devine capitala teatrelor publice din Europa
Teatrul Naţional Timişoara (TNTm) devine capitala europeană a teatrelor publice din Europa, prin Conferinţa Internaţională a Convenţiei Teatrale Europene, pe care o va găzdui în perioada 9 -12 noiembrie şi la care vor participa peste 80 de reprezentanţi ai celor 59 de teatre membre din peste 35 de ţări.
Articol editat de Valentina Adam, 7 noiembrie 2023, 10:58
Participanţii vor fi alături de spectatorii din Timişoara la trei dintre cele mai renumite şi mai îndrăgite spectacole ale Teatrului Naţional: ‘Exod’ (regia Oskaras Kursunovas – joi de la ora 19.00, în Sala Mare), ‘Vocile oraşului’ (Central Park, coregrafia Pal Frenak – vineri, ora 19.00, la Sala 2) şi ‘Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese’ (regia lui Radu Iacoban – sâmbătă, ora 19.00, la Sala Mare).
Prezenta ediţie a Conferinţei Internaţionale de Teatru se desfăşoară sub titlul SHARE şi împărtăşeşte pe deplin principiile TNTm privind cercetarea noilor realităţi europene, dialogul şi colaborarea, definindu-se ca purtătoare a mesajului profesionalismului, schimbului de idei şi de experienţe şi, în ultimă instanţă, ca purtătoare a mesajului democratic şi umanist, transmite un comunicat al TNTm remis, marţi, AGERPRES.
În cadrul Conferinţei Internaţionale de Teatru de la Timişoara, membrii Convenţiei Teatrale Europene vor analiza, în termeni de similitudini şi diferenţe, parcursul teatrelor publice din Europa şi vor reflecta asupra felului în care noile realităţi istorice, politice sociale şi culturale provoacă unitatea teatrală europeană. De asemenea, vor dezvolta formule prin care teatrele membre să îşi poată acorda particularităţile de funcţionare într-o serie cât mai extinsă de proiecte comune şi colaborări, de participări în programele europene iniţiate şi gestionate de ETC.
Convenţia Teatrală Europeană (ETC) a fost creată în anul 1988 pentru a promova circulaţia europeană a spectacolelor de teatru, a conceptelor teatrale şi a patrimoniului spectacologic şi lingvistic al ţărilor care alcătuiesc acest construct integrator al Uniunii Europene.
Teatrul Naţional din Timişoara este membru al Convenţiei Teatrale Europene din anul 2010, această ediţie a Conferinţei Internaţionale fiind a doua pe care o organizează, la şapte ani după prima întâlnire europeană a teatrelor din Europa la Timişoara.