Reșița – parte a rețelei internaționale UNESCO Learning City
Municipiul Reșița se reinventează, fiind primul oraș din România validat ca membru al rețelei internaționale UNESCO Learning City.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 22 octombrie 2024, 16:21 / actualizat: 23 octombrie 2024, 15:46
Marți, în capitala Banatului montan, a fost organizat un amplu eveniment al cărui gazdă a fost primarul Ioan Popa. S-a vorbit despre strategii de dezvoltare, despre punerea în valoare a fostelor obiective industriale, despre rolul educației și despre învățare pe tot parcursul vieții. Printre invitați a fost și directorul ADR Vest , Sorin Maxim. Acesta a subliniat că Reșița a reușit să investească inteligent fondurile europene.
„Strategiile sunt într-adevăr cel mai important instrument. Este important să investim în educație. Uitați-vă că toată lumea spune ca să cheltuim fonduri europene. Aici deja avem o problemă dramatică când vorbim de cheltuit versus, investit. Investiția presupune ceva ce este după momentul terminării investiției banilor, presupune rezultatele care trebuie să rămână sustenabile. Trebuie să existe o preocupare a comunității să aducă mai multă plus-valoare: Asta nu se poate face fără educație. Fără o comunitate și un lider cum este primarul Ioan Popa, n-am fi putut face nimic din ceea ce s-a făcut aici. Și acest proiect este tot proiect al comunității. Dacă nu se angrenează acest motor al comunității, sunt slabe șanse ca să se facă diferența de dezvoltare. Diferența de perspectivă”.
Tot astăzi s-au purtat discuții cu echipa și partenerii instituționali ai municipiului Reșița, din perspectiva principiilor și viziunii de oraș care învață. La eveniment au mai participat reprezentanți ai municipiilor Cugir și Galați, ai localității Bălți, fondatorul RePatriot – Marius Bostan, directorul general al Oficiului de Film și Investiții Culturale – Valentin Savu, dar și experți din Comisia Națională a României pentru UNESCO.
Programul zilei s-a încheiat cu o călătorie prin oraș cu autobuzul electric și cu tramvaiul.
„Sunt exemple de abordare sustenabilă, incluzivă a investițiilor, văzute drept contexte pentru învățare comunitară”, a declarat primarul Ioan Popa.