Reflexii muzicale ale culturii naționale la Editura Casa Radio
15 ianuarie este data la care România celebrează Ziua Culturii Naționale, ziua în care societatea românească încearcă să regăsească și să pună într-o lumină mai puternică valorile culturale naționale autentice. Pentru Editura Casa Radio, 15 ianuarie este încă o ocazie de a reafirma frumusețea valorilor culturale românești și capacitatea lor de a întări „imunitatea” societății și de a oferi perspectiva unui viitor sănătos pentru următoarele generații.
Articol editat de Valentina Adam, 12 ianuarie 2022, 13:09
Aceste atribute ale culturii sunt valorizate la Editura Casa Radio în produsele editoriale și sunt reflectate, poate mai puternic de această dată, în patru albume muzicale apărute la finalul lui 2021 și realizate în parteneriat cu postul Radio România Muzical. Patru albume ce înmănunchează importante repere muzicale naționale – în frunte cu George Enescu, dar și universale, prezentate publicului de tineri artiști români, la o altitudine calitativă deosebit de înaltă:
Răzvan Stoica, Andreea Stoica, Kamerata Stradivarius – Lost in Translations
Albumul prezintă lucrări binecunoscute publicului, ce reușesc să depășească granița, uneori restrictivă, a muzicii clasice și să adauge virtuozitatea interpretării originale unor partituri din repertoriul universal și românesc, altfel mai rar întâlnite împreună: de la Ciprian Porumbescu, la George Enescu și Béla Bartók, până la Astor Piazzolla. Într-un playlist eclectic dar bine temperat, violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica, alături de ansamblul Kamerata Stradivarius, înființat în anul 2010, readuc în scenă sunetul viorii din secolul al XVIII-lea, purtând numele lui Antonius Stradivarius, o vioară pe care Răzvan Stoica a obținut-o în 2009, la Concursul internațional Strad Prize de la Salzburg. Răzvan Stoica, Andreea Stoica și Kamerata Stradivarius au realizat turnee în peste 40 de țări și au cântat pe scene internaționale celebre precum Concertgebouw (Amsterdam), Gewandhaus (Leipzig), Konzerthaus (Berlin), dar și la Ateneul Român și Sala Radio (București).
Albumul va fi lansat la postul Radio România Muzical, în emisiunea Music box, în 10 ianuarie, de la ora 19:00, și va fi difuzat în reluare în 15 ianuarie, la aceeași oră.
Cadmiel Boțac – Recital de pian. Beethoven, Chopin, Enescu
Student la Universitatea de Muzică și Arte din Viena, Cadmiel Boțac reprezintă cu excelență viitorul artei pianistice românești, prin maturitatea deosebită, tehnica pianistică fără cusur, sensibilitatea și originalitatea interpretărilor sale. Compact-discul este rezultatul a două distincții acordate tânărului artist de Radio România Muzical. Premiul special primit în 2017, la Transylvanian International Piano Competition, de la Brașov și Bursa Moștenitorii României muzicale, câștigată în 2020. Acestea i-au oferit tânărului pianist șansa unei sesiuni de înregistrări speciale, realizate la Radio România, în Studioul de Concerte și editarea acestui album de debut.
Albumul va fi prezentat publicului în 13 ianuarie, la Sala Radio, cu ocazia recitalului susținut de pianistul Cadmiel Boțac împreună cu violoncelistul Cornelius Zirbo, un eveniment organizat de Radio România Muzical în seria Moștenitorii României muzicale. La finalul recitalului, tânărul pianist, care împlinește 25 de ani în 16 ianuarie, va oferi publicului și o sesiune de autografe.
Romanian Chamber Orchestra, Cristian Măcelaru. Schubert, Dvořák
Romanian Chamber Orchestra reunește artiști români consacrați pe plan internațional cu muzicieni care fac parte din Orchestra Română de Tineret și care activează acum în cele mai importante orchestre din țară, alături de care se află tinerii instrumentiști care studiază în instituțiile de învățământ superior din țară. Cristian Măcelaru – dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Köln și Director Muzical al Orchestrei Naționale a Franței – reprezintă, ca întotdeauna, garanția unei interpretări memorabile și ne conferă, de Ziua Culturii Naționale, un plus de încredere și considerație pentru noua generație de artiști români.
Albumul va fi prezentat în 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, la postul Radio România Muzical, în cadrul emisiunii matinale Allegro… de weekend.
Moștenitorii României muzicale
Cel de-al doilea album din această serie conține un dublu compact-disc, cu două recitaluri extraordinare susținute pe scena Sălii Radio de tineri muzicieni deja afirmați la nivel internațional: pe de-o parte, violonista Ioana Cristina Goicea și pianistul Andrei Banciu (12 octombrie 2019), și pe de altă parte, violoncelistul Valentin Răduțiu, împreună cu pianistul suedez Per Rundberg (4 martie 2020). Sunt înregistrări ce reflectă cu adevărat nivelul de excelență, confirmat prin includerea lor în Fonoteca de Aur Radio România.
Publicul meloman va avea ocazia de a asculta selecțiuni de pe acest album pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, la postul Radio România Muzical, în cadrul emisiunii matinale Allegro… de weekend.
Prin cele patru albume, Editura Casa Radio subliniază – cu ocazia Zilei Culturii Naționale – miraculoasa forță a expresiei artistice de a transfigura ființa umană și reafirmă astfel cuvintele inspirate ale dirijorului Cristian Măcelaru: „Muzica a fost și va rămâne modul cel mai direct prin care noi comunicăm esența sentimentelor noastre”.
Detalii privind albumele, pe www.edituracasaradio.ro. Albumele pot fi achiziționate, la preț de producător, de la Librăria Casa Radio sau prin comandă online pe site-ul Editurii Casa Radio. De asemenea, pot fi achiziționat de la partenerii de distribuție.