Radio România paticipă la UK International Radio Drama Festival
Articol editat de Valentina Adam, 23 ianuarie 2018, 13:49
From stage to air/De pe scenă în eter e tema acestei a IV-a ediţii a festivalului, iar sintagma exprimă interesul organizatorilor de a stimula reflectarea în mediul auditiv a dinamicii scenei contemporane de teatru şi de a pune în valoare posibilităţile tehnologiei multicanal de a crea scenografii auditive. Interpretarea temei festivalului acoperă de la adaptarea pentru radio a unor piese scrise pentru scenă, până la înregistrarea unor spectacole live preluate de pe scenă.
Festivalul acordă trei premii în bani, unul pentru forma lungă – producţii de maximum 60 de minute, unul pentru forma scurtă (producţii de maximum 7 minute) şi un premiu al publicului. Primele două premii vor fi decise de un juriu format din câte un reprezentant al fiecărei producţii selectate în concurş iar premiul publicului va fi votat de către ascultătorii din online sau de cei din festival, iar câştigătorul va fi comunicat în termen de 10 zile după încheierea festivalului.
Teatrul Naţional Radiofonic s-a mai calificat la acest festival în 2015, la prima ediţie, când a obţinut premiul al II-lea la categoria teatru scurt cu producţia Numărătoare inversă, scenariul de Mihnea Chelaru şi Ion Andrei Puican, regia artistică Ion Andrei Puican.
A IV-a ediţie a festivalui UK International Radio Drama Festival e susţinută de două organizaţii britanice importante pentru statutul scriitorilor, ALCS (Authors’ Licensing and Collecting Society) şi WGGB (Writers’ Guild of Great Britain), ceea ce acordă un vot de încredere organizatorilor şi confirmă importanţa în creştere a festivalului în spaţiul literaturii dramatice britanice.
Radio România s-a calificat în concurs cu piesa de debut a tânărului dramaturg Sandu Macrinci, în viziunea radifonică a regizorului Mihnea Chelaru, ce a avut premiera absolută în 21 septembrie 2017 în cadrul programului Debut dramaturgic al Teatrului Naţional Radiofonic. Caracterul hiperrealist al dialogurilor, limbajul inspirat din cotidian al personajelor a oferit regiei un material dramaturgic generoş pus în valoare cu subtilitate de unicul canal (auditiv) de comunicare şi de interpretarea nuanţată, atentă la fiecare detaliu a tuturor actorilor din distribuţie.
După o licenţă în istorie şi filozofie obţinută în 2014 la Facultatea de Istorie şi Filozofie a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Sandu Macrinci a absolvit în 2017 Masteratul de Scriere Dramatică din cadrul Universităţii de Arte Târgu Mureş, dar în acelaşi timp, îşi continuă studiile la aceeaşi facultate în specializarea Regie. Piesa Ping-pong este lucrarea sa de master, iar tema pleacă de la situaţia unei familii înstrăinate, în care relaţiile copii-părinţi sunt distante, în pofida afecţiunii pe care şi-o poartă reciproc. Scrisă conciş cu replici scurte, alert ritmate, sensul piesei trimite la schimbul de pase din jocul de ping-pong, la amânarea unei reconcilieri între generaţii până la momentul când e prea târziu şi regretele tinerilor rămân să ia locul sentimentelor neexprimate.
Ping-pong de Sandu Macrinici, adaptarea radiofonică, regia artistică şi sound design: Mihnea Chelaru. În distribuţie: Oliver Toderiţă, Mihaela Beţiu, Vlad Bîrzanu, George Ciobotea. Muzica: George Marcu. Înregistrări teren: Marius Ţoghină şi Bogdan Dumitrescu. Manager de locaţie: Simona Vasiliu. Regia de studio: Janina Dicu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu. Producţie TNR, septembrie 2017.