Radio-Istorii 1928-1945. Mărturii de istorie orală din Arhivele Radio România
Volumul-album Radio-istorii 1928-1945, însoţit de un CD audio, s-a născut pentru a sărbători 85 de ani de la înfiinţarea primului post oficial de radio din ţară. Publicată la Editura Casa Radio de Grupul de istorie orală al Agenţiei de presă RADOR, cartea a dezvoltat cele 365 de radio-istorii, apărute zilnic pe site-ul Agenţiei (www.rador.ro) timp de un an.
Pornind de la aceste mici cronici despre activităţi, întâmplări sau evenimente care au făcut parte din viaţa postului naţional de radio din primul moment al constituirii sale, volumul Radio-istorii 1928-1945. Articole din publicaţii radiofonice şi mărturii de istorie orală păstrate în Arhivele Radio România descrie o epocă în care „familia” de trei sute de profesionişti influenţa viaţa ascultătorilor din întreaga ţară.
Cu ajutorul textelor selecţionate din revistele Radio şi al fragmentelor din interviurile cu câţiva dintre primii angajaţi ai postului naţional, ilustrate cu fotografiile din aceleaşi reviste, este prezentată o altă faţă a istoriei radioului pubic decât cea obişnuită.
Volumul va fi lansat la Târgul Internaţional Gaudeamus sâmbătă, 23 noiembrie 2013, la ora 12:00, la standul Societăţii Române de Radiodifuziune.
„Găsim adesea cărţi care, răsfoite în grabă între rafturile librăriei, ne dau o anume impresie, iar odată aduse acasă se arată a fi altceva. Acest volum poate fi şi el întrucâtva înşelător: e o simplă poveste sau un volum de documente, o lecţie pedantă sau un album sentimental, un „patchwork” sau un şuvoi continuu? Este un fruct învelit în multe frunze, fiecare dintre ele fiind ea însăşi o istorioară. Cine are răbdarea de a ajunge în miezul lui poate să observe cum s-a născut şi a crescut Societatea noastră de Radio, cine erau oamenii care s-au dedicat respectabilei instituţii, cum se făcea simţită zilnic în viaţa a sute de mii de auditori cu peste o jumătate de veac în urmă.” (Silvia Iliescu, Introducere)
Articol editat de Radio Resita, 19 noiembrie 2013, 12:25