Radio Cluj: călătorie în timp, între fonotecă şi sala de concerte
Articol editat de Gerhard Chwoika, 14 februarie 2014, 10:30
Studioul regional Radio România Cluj a lansat CD-ul intitulat 44 de duouri pentru vioară şi zona lor de obârşie. Albumul reuneşte cele 44 de duouri de Béla Bartók şi cântecele populare care le-au inspirat. 25 de melodii sunt interpretate de Réka Bárdos, celelalte fiind înregistrări de fonograf, culese de compozitorul însuşi, în perioada 1907-1916.
Iniţial duourile erau concepute ca exerciţii pentru elevii Şcolii de vioară, la cererea lui Erich Dolfein, renumitul pedagog şi istoric al muzicii. Dorinţa era de a oferi o suită variată cu un grad de dificultate in crescendo, dar cu teme uşoare şi plăcute, culese şi prelucrate din folclor. Alături de cântecele maghiare, se regăsesc aici şi melodii româneşti, sârbeşti, slovace, rutene, chiar şi o piesă arabă culeasă în Algeria.
Înregistrările au fost realizate în majoritate în vara anului trecut, în sala de concerte a Radio Cluj, 14 piese recuperate din fonoteca studioului datând din anii ’80. Astfel, albumul constituie şi un document cu conotaţii sporite, violonistul Albert Márkos fiind pilonul de bază al proiectului, secondat de Antal Rónai, în cazul înregistrărilor de arhivă, şi de către Melinda Béres, în cele recente. CD-ul se adresează atât melomanilor, cât şi profesorilor de muzică, dar… desigur şi celor care sunt la începutul unei cariere de instrumentist.
Prezentarea albumului a avut loc la Cluj-Napoca într-un cadru festiv şi select, în preajma Zilei Mondiale a Radioului, iar acţiunea face parte din suita de evenimente organizate sub egida Radio Cluj la 60 de ani.
Coordonator proiect: Judit Benkő, redactor Radio România Cluj
Inginer de sunet: Călin Fărcaş/ Viktor Porzsolt
Consultant artistic: Alpár Kostyák
Susţinători: Radio România Cluj, Fundaţia Communitas, Asociaţia Donat 160 Egyesület