Prinţesa Elettra Marconi, fiica lui Guglielmo Marconi, inventatorul radioului: Radioul este tatăl meu
Articol editat de Mirabela Afronie, 13 februarie 2014, 06:29 / actualizat: 13 februarie 2014, 8:45
În România, primele emisiuni de radio au avut loc la 1 noiembrie 1928, dată la care lua naştere Societatea Română de Radiodifuziune de astăzi. Pentru a marca Ziua Mondiala a Radioului vă oferim un fragment dintr-un interviu cu Prinţesa Elettra Marconi, fiica lui Guglielmo Marconi, inventatorul radioului.
Elettra Marconi: Radioul este tatăl meu. El a fost inventatorul acestui minunat mijloc de comunicare, acela de a comunica în eter fără fir. El a făcut aceasta cu scopul de a salva fiinţele umane aflate pe mare, deoarece în respectiva epocă aceste nave cu echipajele lor plecau pentru luni de zile fără să aibă veşti de la familii, dar şi fără a putea solicita ajutorul în caz de urgenţă. Şi cum tatăl meu, Guglielmo Marconi, era atras de undele electrice, a avut puternica intuiţie de a folosi aceste unde electrice în eter pentru a comunica chiar şi fără cabluri. Şi deci, la vârsta de 21 de ani, a construit un aparat de radio, un receptor.
În localitatea Sasso Marconi a făcut această primă legătură radio împreună cu fratele său, care se afla pe partea cealaltă a dealului şi căruia i-a spus că dacă aude semnalul, să tragă un foc cu puşca. Când el a auzit focul de puşcă a înţeles că invenţia sa s-a realizat. Această descoperire nu a fost însă recunoscută de Italia, atunci când imediat tatăl meu a prezentat-o. Astfel a mers cu mama sa, care era de naţionalitate engleză – iar tatăl era italian, Giuseppe Marconi, mama, Annie Jameson, era de origine scoţiano-irlandeză – şi împreună s-au dus la Londra. Acolo, la Londra, au prezentat-o şefului de la Poşta Regală, care imediat ce a văzut invenţia a înţeles importanţa sa şi a sprijinit-o.
Visul tatălui meu era însă de a comunica la distanţe tot mai mari. La 27 de ani, ambiţia sa era de a transmite semnale peste Oceanul Atlantic prin intermediul radioului fără fir şi a reuşit de la Cornwall (o peninsulă din Marea Britanie), unde a construit un post de radio, spre insula Terranova (de pe coasta de est a Americii de Nord, la Newfoundland). El avea deja persoanele care transmiteau de la postul de radio din Cornovaglia, post de radio care încă de la început a fost distrus de un viscol. Însă el, tatăl meu, a avut curajul de a reconstrui imedit un alt aparat cu o antenă mai puternică, pentru ca după aceea să primească primul semnal de pe insula Terranova peste Atlantic. Deşi nu a avut timp să construiască o altă staţie de radio la Terranova, avea doar receptorul şi prin intermediul antenei a reuşit să transmită un semnal la a doua încercare. Din acel moment el a dezvoltat inveţia sa şi a construit primele staţii radio, prima în Canada, după care în America şi în Irlanda, iar în Italia – mult mai puternică, cea din Coltano (din provincia Pisa, regiunea Toscana) – care era cea mai puternică din Europa.