Povestea alfabetului de Puşa Roth – premieră absolută la Teatrul Naţional Radiofonic pentru Copii
Articol editat de Valentina Adam, 24 iunie 2016, 12:52
Auditia cu public a spectacolului va avea loc luni, 27 iunie, ora 11:00, la Hotel Ramada Majestic din Bucuresti (Calea Victoriei nr. 38-40). Intrarea este libera.
Povestea alfabetului de Pusa Roth este o ingenioasa „punere în scena” a alfabetului limbii române, un mod foarte atragator de învatare prin poveste a literelor, devenite personaje, „actori” ai unor mici naratiuni care le fixeaza caracterul cu multa finete si fantezie, memorabil pentru cei mici. Alfabetul este povestea unei familii în care fiecare personaj-litera are personalitatea lui într-o versiune teatrala plina de delicatete si gingasie. Povestea alfabetului a aparut în volum separat la Editura Ars Longa din Iasi, în colectia Geppetto si la aceeasi editura în vol. Povesti pentru Eric, cu ilustratii de Nicoleta Bida-Surubaru (2012).
Personajele principale sunt Bunica (interpretata de Adela Marculescu) si nepotul (Eric-Margeluta – Stefania Dumitru). Prin replici care se retin repede de micii ascultatori, bunica îi descrie plastic baietelului literele alfabetului prin apel la personaje de poveste, dar si la universul familiei, sub forma de joc, foarte usor de receptat de publicul-tinta. Prin versuri-refren, rostite de personajele-litere la sfârsitul fiecaruia dintre micile episoade-poveste, caracteristicile fiecarei litere a alfabetului sunt sintetizate de voci distincte de cele ale personajelor principale (Literele: Daniela Ionita-Marcu, Ioana Calota, Corina Dragomir si copilul Silviu Stanescu) pentru a le face, o data în pluş memorabile. George Marcu a creat muzica si versurile, o melodie care se fredoneaza usor, orchestrata modern, punctând aceasta admirabila poveste a alfabetului.
Regizor cu o bogata experienta si realizari de mare valoare în domeniul teatrului radiofonic si al teatrului radiofonic pentru copii (peste 300 de înregistrari la teatrul la microfon destinat acestora), Vasile Manta se remarca si în noul spectacol prin stilul si expresivitatea montarii.
Cu o voce calda, frumos timbrata, Adela Marculescu parcurge cu naturalete nuantele bogate ale „povestii alfabetului”. În rolul lui Eric-Margeluta, Stefania Dumitru, cu inflexiuni vocale potrivite, are candoarea specifica vârstei personajului. Sunt de apreciat relatiile de joc create de regizor si actori, dar si fantezia sonora realizata prin refrenele Literelor, cu efecte muzicale alese inspiraţ subliniind caracterul fiecarei litere, fara a se repeta.
Povestea alfabetului este un spectacol cu certe valente educative si artistice, de succes pentru ascultatorii teatrului radiofonic.