Orchestra Naţională Radio, aplaudată la Balcic
Articol editat de Mirabela Afronie, 28 iulie 2013, 09:22 / actualizat: 29 iulie 2013, 9:27
„Este fabulos că aici, pe malul mării, se întâmplă aşa ceva. Sunt din Scoţia, prima dată la Balcic şi mi-ar plăcea să revăd şi mâine această orchestră minunată.”
„Sunt sigură că şi Reginei Maria i-ar fi plăcut să asculte ce am ascultat noi în această seară. Mozart, în interpretarea unei orchestre din România, se potriveşte perfect cu acest cadru romantic, fost românesc” spune o turistă din Ucraina.
„Sunt din România, am venit în concediu în perioada asta special să ascult Orchestra Naţională Radio cântând în acest festival. Îi urmăresc peste tot şi ar fi fost păcat să nu acord o oră din concediul meu muzicii clasice”.
În staţiunea în care se află castelul „Cuibul liniştit”, în care a locuit Regina Maria, Orchestra Naţională Radio a deschis festivalul cu Concertul nr. 5 în La major pentru vioară şi orchestră, avându-l ca solist pe Gabriel Croitoru. Programul a continuat cu Concertul nr. 12 în La major pentru pian şi orchestră, al cărui solist, Horia Mihail a fost îndelung aplaudat şi s-a încheiat cu Simfonia nr. 29 în La major.
„A fost un concert exact aşa cum mi-am dorit: lejer, frumos, cu public bucuros şi cu o orchestră pe scenă unită şi relaxată. Şi eu şi colegii din orchestră ne-am simţit extraordinar şi cred că asta s-a văzut”, a declarat dirijorul Tiberiu Soare la finalul concertului.
„Exemplul oficialităţilor din Balcic ar trebui luat şi de edilii oraşelor de pe malul românesc al Mării Negre, pentru că, aşa cum am putut vedea aici, acest tip de concert în aer liber poate reprezenta un magnet care să atragă turiştii, indiferent de cât sunt de familiarizaţi sau nu cu muzica clasică”, a declarat directorul artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio, Oltea Şerban Pârâu.
Festivalul Balchik Classic Days continuă pe Malul Alb al Mării Negre, aşa cum este denumit orăşelul Balcic datorită stâncilor din calcar care-l înconjoară, până pe 3 august. Tiberiu Soare a încheiat recent prima sa stagiune în ipostaza de dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, în plus faţă de activitatea sa bogată pe scena Sălii Radio şi în alte săli de concert şi teatre lirice din ţară, fiind prezent pe importante scene internaţionale. Pe 10 mai a dirijat la Londra un concert extraordinar susţinut de Royal Philharmonic Orchestra alături de Angela Gheorghiu. În luna noiembrie, tânărul dirijor va participa la evenimente similare prezentate la Praga, München şi Paris, din nou alături de celebra soprană. La pupitrul Orchestrei Naţionale Radio a asigurat conducerea muzicală pentru numeroase concerte şi înregistrări, dintre care pot fi amintite cele două compact discuri cu soprana de origine română Teodora Gheorghiu şi violoncelista franceză Ophélie Gaillard, realizate în luna septembrie 2010 pentru casa de discuri Harmonia Mundi. De asemenea, a dirijat concertul de la Expoziţia Mondială Shanghai 2010, în compania soliştilor Alexandru Tomescu şi Horia Mihail, s-a aflat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio în cadrul Festivalului Internaţional de la Varna, în 2011 şi a dirijat concertul oferit de acelaşi ansamblu la Shanghai, în data de 17 mai 2013.
În 2003 a obţinut Premiul Criticii Muzicale pentru aportul său în cadrul proiectului „Traviata – 150 de ani”. În 2006 revista Actualitatea Muzicală i-a decernat Premiul pentru cea mai convingatoare prestaţie a unui tânăr interpret în urma activităţii sale din stagiunea precedentă. În 2011 dirijorului i-a fost acordat Premiul Uniunii Artiştilor Interpreţi din România în urma realizării premierei spectacolului „Oedipe” de George Enescu la pupitrul orchestrei Operei Naţionale Bucureşti în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, ediţia 2011. A desfăşurat o bogată activitate ca dirijor al Operei Naţionale Bucureşti, sub bagheta sa derulându-se numeroase proiecte şi pregătindu-se importante premiere apreciate de public şi de presa de specialitate.
Pianistul Horia Mihail şi-a desăvârşit pregătirea muzicală la Universitatea din Illinois şi la cea din Boston, unde a fost şi lector universitar. A susţinut recitaluri solistice şi de muzică de cameră pe patru continente şi a cântat împreună cu numeroase orchestre din ţară şi străinătate. Alături de violonistul Alexandru Tomescu şi de violoncelistul Răzvan Suma, sub titulatura «Romanian Piano Trio», a susţinut cinci turnee naţionale de anvergură, iar alături de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee «Stradivarius».
Din 2009 este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, luând parte ca solist la turnee în străinătate alături de Orchestra Naţională Radio, precum cel de la Roma (2009), cel de la Expoziţia Mondială de la Shanghai (2010) sau de la Varna Summer Fest (2011). În aprilie 2011 artistul a sustinut un prim turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat Pianul Călător”, continuat în 2012 cu un al doilea turneu solo în 22 de oraşe din ţară şi la Chişinău. În afară de cele două ediţii cu „Duelul viorilor”, s-a implicat şi în alte proiecte de turnee naţionale camerale intitulate „Cele trei dive”, „Flautul de aur”, „Vioara lui George Enescu la sate”, alături de muzicieni români de talie internaţională precum Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu, Leontina Văduva, Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru, Ion Bogdan Ştefănescu ş.a. În anul 2013, Horia Mihail continuă proiectele turneelor naţionale iniţiate în ultimii ani.
Dinamismul şi elocvenţa interpretărilor violonistului Gabriel Croitoru au putut fi constatate de public în concerte şi recitaluri susţinute pe scenele tuturor Filarmonicilor din România şi pe podiumuri de concert din întreaga lume. Gabriel Croitoru a evoluat ca solist în compania unor orchestre importante, cum ar fi: London Royal Philharmonic, „Gewandhaus Orchester” Leipzig, Orchestra de cameră „Regina Sofia“, Festival Strings of Lucern Chamber Orchestra, Orchestrele simfonice din Monte Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon, Ansamblul orchestral din Marsilia, Filarmonica din Cannes, South-West Symphony. A susţinut recitaluri în: Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, Republica Cehă, China, Bulgaria, S.U.A., ţări din fosta URSS, Ungaria, România. Cu peste 1.000 de apariţii scenice, violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o extrem de bogată prezenţă în viaţa muzicală: solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, al Filarmonicii din Ploieşti şi prim violonist al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii din Cluj-Napoca. Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câştigat dreptul de folosinţă şi cântă pe o vioară construită în anul 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri, instrument care a aparţinut lui George Enescu, pus la dispoziţia sa de Muzeul Naţional „George Enescu”. În 2011 şi 2012 a susţinut mai multe turnee naţionale de anvergură sub titlul „Duelul viorilor” (alături de Liviu Prunaru şi Horia Mihail) şi „Vioara lui George Enescu la sate” (alături de Horia Mihail), proiecte pe care le continuă cu succes în acest an.
Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio România consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com .